Uued röntgenpildid saavad täpsed ja kiired

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lammutasid töömehed Assar Sild (vasakult) ja Kaido Kasemets lastekliinikus vana röntgenimasinat, et teha ruumi uuemale aparatuurile, mis paigaldatakse paari kuu jooksul.
Eile lammutasid töömehed Assar Sild (vasakult) ja Kaido Kasemets lastekliinikus vana röntgenimasinat, et teha ruumi uuemale aparatuurile, mis paigaldatakse paari kuu jooksul. Foto: Kristjan Teedema

Maarjamõisa polikliinikusse ja lastekliinikusse paigaldatakse lähikuudel uusi röntgeniseadmeid. See toob varsti patsientidele palju kiiremad ja kiirgussäästlikumad uuringuvõimalused, esialgu tuleb aga oodata.

Tartu Ülikooli Kliinikumi L. Puusepa 1a hoones ehk Maarjamõisa polikliinikus on tegelikult kaks röntgenikabinetti. Ühest on vana aparaat juba välja kolitud. Teine kabinet töötab edasi ning peab suutma kahel eelseisval kuul töötada kahe eest.

Lastekliinikust (N. Lunini 6) tõstsid töömehed röntgenimasina välja eile. Selles majas on nüüd alles vaid portatiivne aparaat, millega saab uurida intensiivravil viibivaid patsiente.

Mõlema maja patsientidel soovitatakse röntgenipildi tegemiseks pöörduda kliinikumi peamajas asuvasse radioloogiakliinikusse.

Tosin ja enam aastat

Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiakliiniku juhataja Pilvi Ilvese sõnul olid senised uuringuaparaadid väga vanad: esimene 12, teine 18 aastat.

«Polikliiniku aparaat on pidanud töötama ka väga suure koormusega, kuna seal tehakse nii perearstide kui ka eriarstide juurest uuringule saadetud patsientide röntgenipilte,» rääkis Pilvi Ilves. «See tähendas umbes saja patsiendi uuringuid ühes päevas ja võib-olla isegi 200 pilti iga päev.»

Lastekliiniku röntgeniaparaadiga sai teha peale röntgeniülesvõtete ka läbivalgustusi ehk patsiendi uuringupiirkonda teatud aja kestel filmida. Viimasel kolmveerandaastal see osa aparaadist enam ei töötanud ja niisugust uuringut vajanud patsiendid suunati juba niigi Puusepa 8 majas asuvasse radioloogiakliinikusse.

Radioloogiakliiniku füüsik Andrus Aavik selgitas, et uue tehnika paigaldamiseks on vaja kohandada ruumid, eemaldada vanad relsid ja kinnitada lakke kandurid, seejärel uued aparaadid paigaldada ja häälestada. Kõik see võtab aega vähemalt kaks ja pool kuud.

«Usume, et jõuludeks on uued röntgenikabinetid patsientide vastuvõtmiseks valmis,» ütles Aavik.

Asemele tuuakse Siemensi firma täisdigitaalsed uuringu-aparaadid, mis annavad Aaviku sõnul piltide tegemiseks kvalitatiivselt uued võimalused.

Pilvi Ilves lisas, et üks hea asi on täisdigitaalsete piltide suurepärane kvaliteet ning teine töö kiirus, mis seisneb selles, et aparaat oskab haigla infosüsteemis oleva teabe järgi end ise õigele režiimile seada. Varem seadistas aparaati õde käsitsi.

Pikemad ooteajad

Kuni talve alguseni seisab patsientidel ees aga tülikam aeg ning Puusepa 1a majas asuva ainsa röntgenikabineti ukse taga on ootejärjekord sel sügisel kindlasti palju pikem kui tavaliselt.

«Me soovitame kõigil polikliinikumaja patsientidel tulla oma röntgenipilti tegema Tartu Ülikooli Kliinikumi peamajas L. Puusepa 8 asuvasse radioloogiakliinikusse,» ütles Ilves.

Siseneda tuleb peauksest ja seejärel otsida majaplaani järgi üles G-korpuse esimesel korrusel asuv radioloogiakliiniku registratuur. Sama käib lastekliiniku röntgenikabineti kasutajate kohta, kuna sinna on patsiente uuringule saatma harjunud ka mõned perearstid.

Kliinikumi kaks uut röntgeniaparaati koos nendele vajalike ruumide kohandamisega maksab ligi 700 000 eurot.

Röntgeniaparaadid

• TÜ Kliinikumi L. Puusepa 1a hoones ja lastekliinikus (N. Lunini 6) paigaldatakse uusi röntgeniseadmeid.

• Seetõttu suunatakse osa patsientidest kliinikumi peamajas asuvasse radioloogiaosakonna röntgenikabinetti (L. Puusepa 8, G-korpuse 1. k).

• Paari kuu jooksul tehakse ka laste röntgenuuringuid ainult kliinikumi peahoones.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles