Teadlaste ööl peab pauku saama

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Terve nädala väldanud Teadlaste öö üritused kulmineerusid täna Tartus kümnete ja kümnete erinevate ettevõtmistega, mida saatis traditsiooniliselt suur publikuhuvi.

«Teeme kiire tossu, siis saame saali rahvast tühjaks,» naljatlesid täna õhtul Chemicumis rohkearvulise publiku ees esinenud keemiatudengid Taavi Tiirats ja Rait Kanarbik. Nende valduses oli vaid üks mitmest auditooriumist, kus tehti Teadlaste ööl kõikvõimalikku tossu, pauku ja tulevärki.

Nõudepesuvahend topsi ja voolikust gaasi juurde. Topsi kohale tõusis vägev mullimeri. Gaas, mida mullide sisse puhuti, oli täiesti juhuslikult vesiniku ja hapniku segu. Ja mida teeb selline segu, kui viia selle lähedusse pisut elavat tuld? Loomulikult käib üks ilmatu pauk, hetkeks lahvatab laua kohale tulekera ning hetk hiljem pole enam mulle. Kõike seda saadavad publiku seast kostvad rahulolevad kiljatused, hüüded ja oiged.

«Te ju teate, et Saksamaal võivad sõita autod kiirteedel väga kiiresti,» uurisid noormehed seejärel publikult. Mõistagi polnud see kohaletulnuile saladuseks. Kuid mis juhtub siis, kui sellel teel põrkavad suurel kiirusel kokku näiteks uhiuus alumiiniumkerega Audi luksusauto ja vana roostes Ford? «Hunnik sulanud metalli!» Vastus, mis tuli publikule suure üllatusena.

Selle demonstreerimiseks tekitasid keemiatudengid reaktsiooni, kus tõepoolest pandi alumiinium raudoktsiidiga reageerima ning tulemuseks oli aurav tükk puhast rauda.

Teadlaste etteasteid, näitusi ja paljut muud teadusega seonduvat sai täna õhtul Tartus näha veel paljudes teisteski paikades. Pikema ülevaate annab Tartu Postimees Teadlaste ööst esmaspäevases lehes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles