Nädalavahetusel algab Tartus Teadlaste Öö

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste öö.
Teadlaste öö. Foto: TPM

Nädalavahetusel algav Teadlaste Öö festival keskendub sel aastal reaalteaduste kõrval esimest korda ka sot­siaal- ja humanitaarteadustele ning eksperimenteerib muu hulgas ka inimestega.

Festivali projektijuhi Helin Haga sõnul alustatakse eksperimentidega juba pühapäeva hommikul algaval teaduskommunikatsiooni konverentsil. «Kuidas ja kellega eksperiment täpselt toimub, ei saa me avaldada,» jäi Haga salapäraseks.

Kuid pühapäevasel konverentsil «Sina oled katsejänes» räägivad teadlased just sellest, kuidas ja milliste vahenditega püütakse inimesi iga päev mõjutada ja millistes eksperimentides me eneselegi teadmata võime katsejäneseks olla.   

Haga sõnul võivad inimesed kogemata katsejänesteks sattuda ka kolmapäeval Raekoja platsil teadusteatri etendustel «Aju paljaks!». «See on teater tähelepanelikele,» täpsustas Haga.

Stardipauk Lätis

Pühapäeval algavale Teadlaste Öö festivalile annab stardipaugu tegelikult juba laupäeval Lätis peetav rahvusvaheline kosmosefestival. Selle ajal saavad Ahhaa külastajad eksperimenteerida kosmoseteemalistes töötubades.

Esmaspäeval jätkub Teadlaste Öö muusikalainel. Korraldaja Helin Haga nimetas päeva tippsündmuseks filmi «24 Hour Party People». 24 tunni peoinimesi ja kultuuriplahvatust kommenteerib Ahhaa kinosaalis Tartu Ülikooli inglise filoloogia lektor ja kultuuriteadlane Berk Vaher.

Juba teisipäeva pärastlõunal oodatakse huvilisi aga Raekoja platsile nätsu närima. Kunstieksperimendi käigus valmib suurele lõuendile näritud nätsudest pilt millegi või kellegi äratuntavaga. Haga sõnul võib nätsutama tulla ka järgnevatel päevadel. «Ilmselt päris ühe päevaga pilti valmis ei saada,» arvas ta.

Kolmapäevast reedeni arutavad aga Tartu gümnasistid suletud uste taga selle üle, milline võiks olla meie linna tulevik. Õpilaste teadusparlamendi töö tulemusena esitavad noored linnale ka pöördumise koos lahendustega, mis aitaksid muuta Tartut säästlikumaks ning keskkonnahoidlikumaks.

Neljapäeva, teadusfestivali eelviimase päeva mitmete teadusürituste seast arvab Helin Haga tartlastele kõige südamelähedasemaks dokumentaalfilmi Juri Lotmani maailmast.

«Kes neljapäeval kell kolm Tartus ei ole, saavad sama filmi kell viis tasuta vaadata ka Tallinnas kinos Artis,» ütles ta.

Kes kammi-, kes viripillil

Reedel jõuab teadusfestival haripunkti ja Teadlaste Öö vallutab kogu Eesti. Ainuüksi Tartus leiab sel päeval aset ligi poolsada sündmust. Neist üheks põnevaimaks peab Haga eksperimentaalbändide võistlust. «Kes mängib kammi-, kes viripilli – eks näis,» kirjeldas Haga, milliseks Eesti esimene eksperimentaalbändide võistlus võib kujuneda.

Haga sõnul antakse igale enda valmistatud pilliga muusikule esinemiseks 15 minutit. Esinemissoovi avaldanud võib praegu ühe käe sõrmedel kokku lugeda, Haga loodab aga, et kolmapäevaks lisandub julgeid pealehakkajaid veel.

«IS Music Team on välja pannud ka sajaeurose kinkekaardi, mille võitja võib enda äranägemise järgi ära kasutada,» julgustas Haga kõiki kummaliste muusikainstrumentidega üles astuma.  

Teadlaste Öö esimesed kolm päeva Tartus

Laupäeval

• 10–20 Ahhaa külastajatele kosmoseteemalised töötoad

Pühapäeval

• 9.30–19.30 Ahhaas eelregistreerimisega teaduskonverents «Sina oled katsejänes!»

Esmaspäeval

• 13–18 vanalinnas sõidab Ahhaa teadusratas

• 15 Genialistide klubis dokumentaalfilm «Muusikaline aju» (2009)

• 16–19 Ahhaa fuajees turvalise mobiili- ja veebikasutuse infokiosk «Päriselt ka või?»

• 18 Tartu Jazzklubis räägib professor Jaan Ross, miks muusika tuju heaks teeb

• 20 Ahhaa kinosaalis muusikaline (tragi)komöödia «24 Hour Party People» (2002)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles