Parlamendiuuringu stipendium tuli Tartu

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu kantselei stipendiumi saanud Andres Reiljan plaanib magistrantuuri lõpetada cum laude, vabal ajal mängib ta amatöörina jalgpalli äärepoolkaitsjana.
Riigikogu kantselei stipendiumi saanud Andres Reiljan plaanib magistrantuuri lõpetada cum laude, vabal ajal mängib ta amatöörina jalgpalli äärepoolkaitsjana. Foto: Kristjan Teedema

Riigikogu kantselei valis Tartu Ülikooli tudengi Andres  Reiljani kavandatava magistritöö August Rei stipendiumi vääriliseks.

Stipendiaat, võrdleva poliitika magistrant Andres Reiljan uurib magistritöös parlamentide usaldusväärsust Euroopas. Ta ütles, et 1300-eurone stipendium on talle lisamotivaator ja hea täiendus elulookirjeldusse.

Stipendiumi kogusummast 20 protsenti saab Reiljan kätte juba sel sügisel, ülejäänu siis, kui töö on kaitstud. «Eks see raha elamiseks kulub,» ütles ta.  

Värsked andmed

Andres Reiljan uurib oma magistritöös, mis eeldatavasti tuleb kaitsmisele 2014. aasta kevadel, rahva usaldust parlamentide vastu Euroopa riikides ning koostab ka Eesti riigikogu kohta juhtumianalüüsi, et uurida, kas Eestis on midagi teistmoodi kui Euroopas normiks.

Reiljani magistritöö juhendaja vanemteadur Piret Ehini sõnul seisneb Reiljani töö erilisus selles, et uuritakse nii indiviiditasandi tegurite, nagu sotsiaalmajanduslik staatus ja poliitilised vaated, kui ka makrotasandi muutujate, nagu näiteks parteisüsteemi, valimissüsteemi, riigi majandusarengu mõju parlamentide usaldusväärsusele. Töös kasutab Reiljan värskeid, 2013. aastal kogutud Euroopa sotsiaaluuringu andmeid.

Ehin ütles, et parlamentide usaldamise määras on Euroopa riikide vahel suured käärid. «Põhjamaades on usaldus esinduskogude vastu suur, postkommunistliku taustaga riikides aga enamasti väike,» selgitas Ehin. Reiljani töö eesmärk ongi seletada neid erinevusi.

«Loomulikult ei ole see vähiravimi leiutamine,» kommenteeris Reiljan. Talle endale pakub kõige rohkem huvi see, et neis riikides, kus usaldatakse riigiinstitutsioone rohkem, on inimesed ka eluga rohkem rahul ja tahavad sealt vähem ära minna. «On ju põnev teada saada, millest see siis tegelikult sõltub, sest selle kohta on erinevaid seisukohti,» ütles ta.  

Tulevikus doktorantuur

Kui kõik magistritööga sujub, lõpetab Reiljan enda sõnul magistrantuuri cum laude. Reiljan on ülikoolis seotud mitme projektiga. Edasi tahab ta astuda doktorantuuri, et teadustööga tõsisemalt tegeleda.

Poliitikasse ta ei kipu. Tema sõnul olekski see tema perekonnanimega ilmselt ka üsna raske. «Jah, olen Reiljanitega sugulussidemetes. Janno Reiljan on mu isa,» ütles Andres Reiljan. «Sellepärast ei tasu mulle küll mingit silti külge kleepida. Ühtegi erakonda ma kunagi kuulunud ei ole,» lisas magistrant.  

Enda sõnul on ta rohkem teadlase tüüpi ja ülikonda naljalt selga ei pane. Pealegi uuriks ta parema meelega, mis teised valesti teevad, kui läheks ise tegema.

Andres Reiljan on ka jalgpalliklubi Welco Elekter asutaja ja äärepoolkaitsja. «Me jõudsime just rahvusvahelisse meediasse, kuna meil on väga kõvad fännid,» rääkis Reiljan oma vutiklubist veelgi entusiastlikumalt kui teadustööst.

August Rei stipendium

• August Rei stipendium antakse parlamendi-, parlamentarismi- või Eesti parlamentaarsete kogude alase magistri- või doktoritöö kirjutajale. Tänavu valis riigikogu kantselei stipendiaadi välja kuuendat korda.

• August Rei oli asutava kogu liige ja esimees alates selle kokkutulemisest 23. aprillil 1919 kuni tegevuse lõpetamiseni. Aastatel 1920–1937 oli Rei I–V riigikogu liige ning ajavahemikus 9. juuni 1925 kuni 22. juuni 1926 II riigikogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles