Politsei uurib Tartu Tarbijate Kooperatiivi tehinguid

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus on raske leida kesksemat kohta kui vana kaubamaja krunt (esiplaanil) –  kõik peamised teed jõuavad sinna, viiskümmend meetrit ühte suunda jäävad kaubanduskeskus Tasku ja bussijaam, poolsada meetrit teise suunda üle tee Tartu uus kaubamaja (fookuses).
Tartus on raske leida kesksemat kohta kui vana kaubamaja krunt (esiplaanil) – kõik peamised teed jõuavad sinna, viiskümmend meetrit ühte suunda jäävad kaubanduskeskus Tasku ja bussijaam, poolsada meetrit teise suunda üle tee Tartu uus kaubamaja (fookuses). Foto: Margus Ansu

Osa Tartu Tarbijate Kooperatiivi liikmeid süüdistab kooperatiivi juhte, et need on ühistu suurima vara, Tartu südalinnas asuva Vana-Kaubamaja krundi kantinud kooperatiivist välja kooperatiivi juhtide erafirma kontrolli alla.

Politsei ja Lõuna ringkonnaprokuratuur on alustanud kriminaalmenetlust Tartu Tarbijate Kooperatiivis toimunud tehingute suhtes. Prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina ütleb, et ühtegi konkreetset isikut kahtlustatavaks pole tunnistatud. Seega ei saa öelda, et uurimine kedagi nimeliselt praegusel hetkel kahtlustaks või süüdistaks. Lihtsustatult öeldes on küsimus siiski järgmine – kas Tarbijate Kooperatiivi juhid on kantinud kooperatiivi kõige väärtuslikuma vara kooperatiivi kontrolli alt omaenda erafirmade kontrolli alla. Kooperatiiv ise koosneb umbes 40 000 liikmest (osanikust), aga juhtidena võib antud juhul nimetada juhatuse liikmeid Tarmo Pungerit (esimees), Madis Suistet, Kaire Krevaldit ja Enn Pokki ning nõukogu liikmeid Aavo Mölderit, Albert Saunaneni, Tõnu Sooaru ja Väino Kulli.

Asja keskmes on Tartus Riia tänav 2 asuv kinnistut, see on nö Tartu Vana-Kaubamaja kvartal – hooned, parkimisplats, lahmakas maatükk. Tartus on raske kesksemat kohta leida, kõik olulisemad teed jõuavad siia, viiskümmend meetrit ühte suunda jääb Neinar Seli ehitatud kaubanduskeskus Tasku, samuti bussijaam, viiskümmend meetrit teise suunda üle tee Uus Kaubamaja. Tallinnaga paralleeli tuues oleks tegu Viru Keskuse laadse asukohaga. Niisiis, erakordselt suur ja magus tükk otse kesklinna südames.

See on (või peaks ütlema, et oli) Tartu Tarbijate Kooperatiivi olulisim vara. Kinnistusraamatu järgi kaks aastat tagasi 2011. aasta jaanuaris läks see kinnistu aga Tarbijate Kooperatiivi omandist sellise firma nagu TTK Investeeringud omandisse. Raha tehingu käigus ei liikunud, tegu oli mitterahalise sissemaksega, millega Kooperatiiv suurendas oma osalus TTK Investeeringutes 16 400 euro võrra. Protsentuaalselt tähendas see seda, et kui varem oli Kooperatiivi osalus TTK Investeeringutes umbes 98 protsenti, siis pärast kinnisvara liigutamist kasvas see umbes 98,5 protsendi peale.

Iseenesest ei paistagi midagi erilist, üks ettevõtte annab oma vara enda kontrolli olevasse teise ettevõttesse. Mis siis ikka. Huvitav on aga siiski see, kes on selle ülejäänud 1,5 protsendi TTK Investeeringute omanike taga. Selleks firmaks on osaühing nimega SEN kinnisvara. Äriregistrist järele kontrollidest selgub SEN Kinnisvara juhtide ja omanike ring: Tarmo Punger, Madis Suiste, Tõnu Sooaru, Enn Pokk, Albert Saunanen, Kaire Krevald, Aavo Mölder ja veel paar teist. Klapib peaaegu 100-protsendiliselt Kooperatiivi juhtide nimedega.

Muidugi võiks siingi öelda, et milles asi, jutt käib ju ainult poolteisest protsendist. Et olgu, kooperatiivi juhid liigutasid väärtusliku kinnisvara teise firmasse, kus neil on ka eraisikutena väike osalus, aga kokkuvõttes on see 1,5 protsenti ju nii pisike puuk, mis ei mõjuta midagi. Pealegi saab täiesti mõistlikult rääkida juhtide motiveerimisest ja premeerimisest. Ja kui Kooperatiivi 40 000 liiget arvab, et selline tehing on ebaeetiline võivad nad ju juhid maha hääletada, valida uued inimesed etteotsa ja niimoodi täielikult elimineerida praeguste juhtide mõju. 98,5 protsenti trumpab 1,5 protsendi ju igal juhul üle. Aga asja juures on üks väga huvitav konks…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles