Linnavolikogus: kaks eelarvet ja muu aritmeetika

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Pm

Tartu volikogu võttis neljapäevasel istungil ette suisa kaks linnaeelarvet. Teisel lugemisel oli 15,6 miljoni krooni suurune lisaeelarve, mis kärpis tänavuse linnaeelarve mahtu protsendi võrra.


Esimesel lugemisel oli linna tuleva aasta eelarve, mille suurus on 1,567 miljardit krooni. Opositsioon esitas rea küsimusi. Näiteks, kuidas mõjutab linnapea lubadus, et majaomanike tänavakoristuskohustuse täitmata jätmist senise rangusega ei karistata, trahvitulude kogunemist.



Või näiteks, kui palju on eelnõus selliseid suuri europrojekte, mille rahastamine pole veel päris kindel. Vastse negatiivse lisaeelarve ajendas Tamme staadionile määratud euroraha viibimine.



Kriitikat teenis linna jäätmekava, mille volikogu suunas avalikustamisele. Sotsiaaldemokraat Tõnu Ints: «Suur töö on ära tehtud, eriti olukorra kirjeldamisel.» Ent ta tõdes, et pole võimalik aru saada, milline on linna eelistus prügist vabanemisel – põletamine, ladestamine või miski muu.



Abilinnapea Margus Hanson vastas, et Tartu valik sõltub suuresti sellest, kas Tallinna juurde Irusse ehitatakse prügi põletav koostootmisjaam või valib Tallinn hoopis Väosse prügi ladestamise.



Muudatus vähendab tuleva aasta makseid üle 2 miljoni krooni, teisalt, nagu  abilinnapea Vladimir Šokman põhjendas, on lapse sünni järel ka korralikud riiklikud toetused, sh vanemapalk. Raha on aga vaja ka pärast seda.



Opositsioon leidis, et hulk peresid ei saa piisavat vanemapalka, kuid raha lennukilt loopida ei ole tõesti mõtet, tsiteeris IRLi esindaja Jüri Kõre peaministrit.



Ta ütles ka, et kui kõik saavad aru, et riigi ja omavalitsuse toetustesüsteem tuleb üle vaadata, siis Tartu võiks kasutada selleks olemasolevaid võimalusi, näiteks omavalitsusliitusid.



Maamaksu ja soodustused jättis volikogu muus seniseks, pensionäridel on vabastus senise 1000 ruutmeetri asemel 3000-ruutmeetriselt krundilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles