Tartu mobiilifilm «Üle võlli» ootab Solarises peaauhinda

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen võtetelt. Kaameraga ehk telefoniga Nokia N82 ja iseehitatud kaadervärgiga on aktsioonis filmi idee autor Heigo Lepla. Politseiniku rollis sõber Üllar Kosk.
Stseen võtetelt. Kaameraga ehk telefoniga Nokia N82 ja iseehitatud kaadervärgiga on aktsioonis filmi idee autor Heigo Lepla. Politseiniku rollis sõber Üllar Kosk. Foto: Erakogu

Pimedate Ööde filmifestivali mobiilifilmide virtuaalses kinotoas vaatajate lemmikuks tõusnud teose «Üle võlli» aktiivne tööperiood algas kõnega politseisse: «Ma tahaksin auto õhku lasta. Kellega peaksin rääkima, palun?»


Helistaja oli 26-aastane, amatöörfilmimaailmas juba silma paistnud mees Heigo Lepla, kel tuli politseiametnikule mitu korda sedasama lauset korrata.



Ja aina kinnitada, et ta ei taha auto õhkulaskmist mitte ära hoida, vaid ta tahab seda korraldada. Võimalusel korraliku hüppe ja särava leegiga.



Heigo Lepla oli nimelt koos oma sõbra Silver Siilakuga (28) otsustanud osa võtta Pimedate Ööde filmifestivali all välja kuulutatud Nokia mobiilifilmide festivalist. Aeg jooksis.



Pauk ja puänt


Meestel oli puändiga süžee valmis mõeldud. Liini määras see, et Heigo Lepla kavatses oma päevinäinud ja jõude seisvast Opel Kadetist kasudega lahti saada. Kasudega – see tähendab, et ta oli oma peas selle auto hukkumise loo juba stsenaariumiks kirjutanud.



Näitlejad ja kaskadööri leidsid Lepla ja Siilak oma sõprade ringist. Ühe eriti ilusa neiu saamiseks korraldasid nad koguni proovivõtetega konkursi, seal astus üles neli siresäärset kaunitari, kellest kõige mobiilifilmigeenilisem sai osa.



Ühe võttepaiga osas rääkisid nad läbi Tartu bussifirmaga GoBus, kellelt saadi lahke luba ühes bussis filmivõtteid teha. Töötajad küsisid muu hulgas, kas bussi põrand tuleks enne ära pesta või pole see ilmtingimata vajalik.



Autode tagaajamise korraldamiseks oli vaja Mäe tänav pooleks päevaks kinni panna.



Siis tuli leida üks ülekuulamiskabinet ja laenata politseinikuvorm ning lõpuks korraldada Raadi lennuväljal see elegantne ja efektne autosüütamine.


Kõik need nüansid tuli kolme päeva kestel jooksma saada ei millegi muu kui kolmeminutilise mobiiliga ülesvõetava filmi pärast.



Peab ütlema, et nii jaburaid soove polnud mitte keegi mitte kuskil varem kuulnud, ja seepärast avanesid Leplale ja Siilakule uksed igal pool otsekui võluväel.



«Ma lihtsalt räägin hästi,» ütleb Heigo Lepla rõõmsalt. «Ma muidugi ütlesin neile kõigile ka, et me ei hakka nalja tegema, me oleme tõsised tegijad, ja et meie varasemaid töid võib näha sealt ja sealt...»



Heigo Lepla ja Silver Siilak on nimelt juba eelmisel aastal võitnud Reporteri veebi lühimängufilmide festivali. Ja kaks aastat tagasi võitis Heigo Lepla koos ühe oma teise sõbraga Postimehe lühifilmikonkursi.



Kolm novembripäeva


Mobiilifilmi «Üle võlli» tegemiseks kulus meestel niisiis kolm novembripäeva. Meeskond oli 12-liikmeline. Filmimisel kasutati isetehtud kraanat ja erilisi rakmeid, et kaamera (loe: mobiiltelefon) eriti sujuvalt liiguks.



Kui hästi lühidalt filmi kirjeldada, siis «Üle võlli» on tagurpidi lugu olukorrast, kus iga järgmine episood ületab eelmist oma jaburuselt ning lööb lõpuks ka vaatajal elamuse nii-öelda üle võlli.



Mobiilifilmifestival


• Eesti mobiilifilmide festival MOFF on Pimedate Ööde festivali üks alafestivale, millega ergutatakse meisterlikkust üles näitama kõiki inimesi.



• Esitatud töödest riputati vaatajaile hindamiseks virtuaalsesse kinosaali

www.moff.ee

üles 97 videot, neist 20 konkureerivad festivali pea- ja eriauhindadele, mille saajad kuulutatakse Solarise keskuses välja homme.



• Internetihääletus on lõppenud. Heigo Lepla ja Silver Siilaku Tartus filmitud «Üle võlli» on publiku lemmikuks juba saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles