Haisev tiik pahandab ümberkaudseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omal ajal kalade ja partidega uhkustanud tiigist on alles vaid kinnikasvanud mülgas, mille kordategemise eest ümberkaudsed elanikud aastaid on võidelnud.
Omal ajal kalade ja partidega uhkustanud tiigist on alles vaid kinnikasvanud mülgas, mille kordategemise eest ümberkaudsed elanikud aastaid on võidelnud. Foto: Margus Ansu

«Ei saa aru, kuidas kesklinna lähedal saab olla selline haisev mülgas, mis kellelegi korda ei lähe,» põrutab maadlustreener Heiki Toots. Viimased viis aastat on mees tulutult üritanud tiigile kordategijat leida.


Jutt käib Peetri ja Mäe tänava nurgale tsaariajal veevõtukohana rajatud tiigist. Omal ajal selge vee, kalade ja partidega uhkustanud tiigist on tänaseks saanud hundinuie täis kasvanud porimülgas. Tagatipuks on inimese kuri käsi tiigi prügiga ära risustanud.



«Õudne! Kas te kujutate ette, kuidas see suvel haiseb ja millised tohutud sääsed seal on?» küsis Toots retooriliselt ja jätkas ärritunult: «See mülgas on ju elumajade vahel. Miks peavad inimesed seda välja kannatama?»



Murekirjad kasutud


2005. aastal saatsid 35 ümberkaudset elanikku linnale murekirja. Linn vastas toona, et ei saa midagi teha, kuna tiik on riigi maal. «Lubati, et kui maaprobleem on lahenenud, siis teeb linn tiigi korda,» meenutas kirja linnavalitsusele läkitanud Toots.



Toots, kes ise elab Annelinnas, kuid kelle poja koduhooviga kõrvuti tiik asub, kirjutas järgmisena keskkonnaministrile. Minister lubas, et maaküsimus saab lahendatud, ja saigi.



Praegu on kõnealune maatükk olnud üle aasta linna oma. Aga elanikud on tiigiga endiselt püsti hädas, sest linn pole maaprobleemi lahenemisele vaatamata mülkaga midagi ette võtnud ja elanikele endile käib tiigi korda tegemine üle jõu.



Seda loota, et veesilm täiesti ära kuivab, ka ei saa, sest tiik on allikalise toitega.


«Jah, ma tean, et aegade hämarusest on seal üks tiik, mis on täis kasvanud ja prügiga ära risustatud,» tunnistas linnamajanduse osakonna juhataja asetäitja Andres Pool. «Olen ise näinud, kuidas keegi viskab sinna suure prügikoti üle parema õla,» lisas ta.



Vastuseks iroonia


Probleemi tunnistamine on ka kõik, mida linn teeb. «See tiik on seal ja tänase seisuga jääb ta nii,» ütles Pool. «Kui nüüd kohalikud arvasid, et kaebamise peale jooksevad ametnikud kohale ja teevad tiigi korda, siis seda kahjuks ei juhtu,» märkis ta.



Tiigi korda tegemine jääb Pooli sõnul pidama raha taha. Järgmise aasta eelarvesse ei ole mülka korrastamiseks raha planeeritud ning Pool ei oska ka öelda, millal linn tiigiga tegelema hakkab.



«Saan vaid öelda,et ükskord koidab see päev, mil tiik korda tehakse. Aga kuupäeva ja kellaaja saavad need elanikud ise juurde mõelda, mina seda öelda ei saa,» ütles Pool ning lisas, et irooniline ei ole ilus olla.



Toots on Pooli vastusest nördinud. «Linna maal on elumajade vahel mülgas ja see ei lähe kellelegi korda,» imestas ta. Mees ütles, et ta mõistab, et praegu ei ole linnal raha, kuid ta ei mõista ükskõiksust.



«Kui tahta, et midagi muutuks, siis peab selle plaani võtma, ükskõik siis, millal see ka ellu viiakse. Sant tunne on, kui meie mure üle lihtsalt naerdakse,» oli Toots nõutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles