Ajurünnak biogaasi teemal otsib alternatiive ühistranspordis

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Projekti «Läänemere piirkonna biogaasil sõitev ühistransport» (Baltic Biogas Bus) raames peetakse teisipäeval Tartus avaseminari, kus tutvustatakse võimalusi, kuidas tulevikus Tartu tänavatele biogaasi kasutavad bussid sõitma panna.


Kliimamuutuste debati üheks eesmärgiks on huvi tekkimine alternatiivsete energialahenduste vastu seoses senise sõltuvusega fossiilkütustest, vahendas linnavalitsuse pressiteade.



Biogaas on üheks võimaluseks, kuidas piirata liiklussaaste mõju kliimale. Biogaasi potentsiaal ühistranspordi kütusena on tohutu, ent siiani on seda vähe teadvustatud.



Nii osalebki Tartu koostööprojektis, mille eesmärk on suurendada biogaasi osa ühistranspordis, vähendades samal ajal ökoloogilise jalajälje suurust nii piirkondlikult kui ka paikselt.



Abilinnapea Margus Hanson märkis, et seminarile tuleb projektipartnerite ligi 30 esindajat, kelle kogemustest on kindlasti palju õppida. Projekti juhib Stockholmi linnatranspordiettevõte SL, kus on praegu kasutusel ligi 60 biogaasibussi.



Avaseminari tervituskõne peab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi, kes räägib projekti tähtsusest kliimamuutuste vähendamisel Euroopas ja Eestis. Euroopa Komisjoni esindajad Eestis tõstavad oma ettekandes esile biogaasi ning teiste säästevkütuste rolli Läänemere piirkonna jaoks loodud Euroopa Liidu strateegias.



Avaüritusel allkirjastavad projektipartnerid ka partnerluslepingu, mis toob partneritele kohustuse luua piirkondlik plaan näitamaks, kuidas tekitatakse tarnekett alustades biokütuse tootmisest ning lõpetades busside tankimisega. Projekti partnerid hõlmavad linnu, maakondi ja firmasid kogu Läänemere regioonis.



Ettevõtmise kogumaksumus on 32,4 miljonit krooni, Tartu linna osalus selles 4,9 miljonit krooni. Tartu linna tegevused projekti raames on biogaasil sõitvate busside rakendamise teostatavuse ja tasuvuse analüüsid, biogaasi tarnetega seonduvad uuringud ja tehnilised lahendused, ühistranspordi arengukava loomine/uuendamine ning Eesti vastavas seadusloomes osalemine.



Samuti on kavas investeerida ühe gaasitankla rajamisse ning kompenseerida viie biogaasibussi soetamisel hinnavahe võrreldes diiselbussidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles