Koolikohti hakkab määrama arvuti

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Meremäe kui Orava kool on omavalitsuses ainsad ning lähimad koolid jäävad enam kui kümne kilomeetri taha.
Nii Meremäe kui Orava kool on omavalitsuses ainsad ning lähimad koolid jäävad enam kui kümne kilomeetri taha. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu põhikoolide vastuvõtupõhimõtted on ajale jalgu jäänud ja neid tuleb muuta, sest samal ajal kui mõne kooli klassides õpib lapsi üle normi, on teised kooli­majad pooltühjad, leiab linnavalitsus.

Tartu linnavalitsus arutas teisipäeval kaheksa Tartu kooli põhikooliklasside suurendamist üle klassitäitumuse ülemise piirnormi ja andis loa neid suurendada mitmel puhul kuni 28 õpilaseni.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus sätestab, et klassi täitumuse ülemine piirnorm põhikoolis on 24 õpilast, kuid kooli pidaja võib erandjuhul direktori ettepanekul ja hoolekogu nõusolekul suurendada õpilaste arvu üle normi üheks õppeaastaks, kui kõik tervisekaitse- ja ohutusnõuded on täidetud. Selliseid klasse on linnavalitsuse teisipäeval antud korralduste järel üle linna 56.

Haridusosakonna juhataja Riho Raave kommenteeris, et seaduse järgi on kõik korras, sest varem lubati piirnormi ületada kahe lapse võrra, nüüd on see vaba. Tartus on siiski kokku lepitud, et üle 28 lapse põhikooliklassi ei panda.

Teisipäeval arutas linnavalitsus informatsioonilise küsimusena vastuvõtukorralduse muutmist.

Haridusosakond on koos koolijuhtidega kaalunud erinevaid võimalusi ja leidnud, et mõistlik on loobuda piirkonnapõhisest vastuvõtust, kus linn oli jagatud koolipiirkondadeks, ja asendada see elukoha lähedal asuva kooli leidmise ja määramisega elukohajärgseks kooliks.

Sellisel juhul kantakse kõigi laste andmed e-keskkonda, iga lapse puhul arvutab programm reeglite alusel välja tema elukoha kauguse koolidest ning valib talle koolimajades olevat õppekohtade arvu ja teiste laste elukohta arvestades elukohajärgse kooli.

Tartu abilinnapea Tiia Tep­pan ütles, et sellise süsteemi juurutamisel tinglikult koolipiirkonnad jäävad, aga nende piirid ei ole rangelt paigas, vaid muutuvad igal aastal laste elukohtade alusel.

Ka uue korra puhul jääb Härma gümnaasium endiselt ülelinnaliseks kooliks, kus vastuvõtt käib katsete alusel, lisas Teppan.

Raave nõustus, et piltlikult öeldes esitatakse maikuus arvutile küsimus, millisesse kooli lapsed lähevad. Seejärel saab arvuti otsust siiski veel korrigeerida vahepeal muutunud elukoha, vanemate õdede-vendade kooli või mingi piirini lihtsalt vanemate soovi järgi.

Teppan oli seisukohal, et uus vastuvõtukord ei välista siiski seda, et vanemad hakkavad eelistatud kooli saamiseks end koolide lähedale sisse kirjutama, kuigi tegelik elukoht on mujal.


Põhikooliklassid üle piirnormi

Põhikooliklassi täitumuse piirnorm on 24 last, kuid Tartu põhikoolides on 56 klassi, kus lapsi on enam. Neid on kooliti järgmiselt:

• Härma gümnaasiumis 18

• Annelinna gümnaasiumis 8

• Karlova gümnaasiumis 6

• Kesklinna koolis 3

• Kivilinna gümnaasiumis 7

• Kunstigümnaasiumis 2

• Veeriku koolis 6

• Vene lütseumis 6

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles