Kaasava eelarve kampaania kogus 158 ideed

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dividendid suurenevad.
Dividendid suurenevad. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tartu linnavalitsuse kodanikke kaasava eelarve kampaanias kogunes 158 ideed, kuidas võiks kasutada 140 000 eurot.

Enim ettepanekuid – 25 – puudutas teid ja tänavaid. Emajõe ja Anne kanali kohta oli 21 ettepanekut, spordi ja vaba aja teemal 17, mänguväljakuid puudutas 12 ja parke 11.

Tartu Postimees avaldab valiku esitatud ideedest. Lähinädalatel hakkavad ideid ja nende teostatavust vaagima eksperdid. Väljavalitud lähevad rahvahääletusele.

Tartu teabeteenistuse juhataja Lilian Lukka ütles, et hääletus on plaanis korraldada novembri teises pooles nii elektrooniliselt ID-kaardi alusel kui ka linnavalitsuse infopunktis. 

Hääletada saavad Tartu linna elanikuks registreeritud inimesed, kes on vähemalt 16-aastased. 

Ettepanekud:

Kivi tänava sademeveekanalisatsiooni ajakohastamine 

Kultuurikvartali esitustehnika
Laia ja Magasini ristis asub isetekkeline kultuurikvartal, kuhu kuuluvad
botaanikaaed, Uus Teater, Elektriteater, Genialistide klubi, Uus õu ja Müürileht. Teha investeering kogu kvartali kultuuriasutustele soetamaks sinna moodne heli-, valgus- ja videotehnika. 

Mälestusmärk vene kirjanikule Aleksandr Solženitsõnile
Tartus peatus Solženitsõn Park-hotellis, mälestuskivi asukohaks sobiks hotelli park. 

Tartu rippuvad aiad
Eestimaa ilusaima linna Tartu imago loovad Toomemäele rajatud fantaasiaküllased rippuvad aiad, mille ilu, erakordne haljastus- ja valguslahendus muudavad Toomemäe mitte ainult armunute ja tartlaste, vaid ka iga turisti meelispaigaks.

Kaldapromenaadid paadikohvikutega
Eestimaa ilusaima linna Tartu imago loovad Emajõe mõlemal kaldal nauditavas kujunduses õdusad kaldapromenaadid, mis algavad lodjakoja juurest, samuti vastaskaldast, kõrge kaarega Promenaadiväravatest ning ulatuvad linna läbides teisele poole Tartu piirini, kus teed lõpevad samuti Promenaadiväravatega. Kaldapromenaadi ääres on korrastatud, stiilsete varikatustega turvaliselt toimivad paadisadamad koos hästi planeeritud parklatega ühel pool sadamat ning paadikohvikutega teisel pool sadamat. Kaldapromenaadi kohvikud on väga erinevad nii õhustiku, kui ka disaini ja planeeringu poolest.

Emajõe kallas Sõpruse sillast Rebase tänavani korda

Vaateplatvormid Toomele

Toomemäe seljatoega pinkide puiduosa uuendamine

Lastele kohad lasteaias

Lepiku tänava väljaehitamine
Rohkete ehitismälestistega Lepiku tänav on väga hästi säilinud näide saja aasta tagusest ehitusstiilist Tartus.

Emajõe linnaujula rannahoone-talisupluspaviljon
Suvel ranna nautijaile kohvik, terrass ja olmehoone, külmadel aastaaegadel talisuplejate varjualune. 

Võru-Vaba-Kastani risti ohutussaare muutmine urbanistlikuks näitusekohaks
Sinna võiks ehitada ühelt poolt väikse kogunemiskoha koos istumisalaga ning teisalt väikse näitusepaiga, kuhu saavad lähedal asuva Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuritudengid enda installatsioone üles panna. 

Klaasisulatustöö õpitoa töölepanek

TeKu (I etapp)
TeKu ehk siis tervise- ja kultuuripark Emajõe ja Anne kanali vahele haljasalale. Linnarahvale ja külalistele mõeldud interaktiivne park, milles on mitmesuguseid vaba aja veetmise võimalusi, kultuuri- ja spordiprogramm. Koostatakse kultuuri- ja tervisekalender. 

Noorte jõehuntide akadeemia
Igal aastal võiksid kõik Tartu linna viiendad klassid (u 60) läbida linna toetatud ja osalejatele tasuta või soodushinnaga õppepäeva «Noorte jõehuntide akadeemia», mil lapsed saaksid paate meisterdada, Emajõel laevatada ning juhendajate abiga kodujõe loodust ja ajalugu tundma õppida. 

Supilinna pinnasevee uuring

Uue vaksali kesklinna rajamise võimaluse-mõttekuse hindamine
Tartus on otsitud võimalust, kuidas viia bussijaam vaksalile lähemale. Samas on jäetud tähelepanuta asjaolu, et juba 1928. aastast tuleb raudtee Tartu kesklinna. Kunagi suursaavutusena rajatud sadamaraudtee ei leia praegu aktiivset kasutust, kuid on keskkatlamajani enam-vähem alles. 

Metallist linnamakett südalinna
Tartu südalinnas (Raekoja kõrval, Pirogovi platsil) võiks asuda metallist tasapinnaline (kesk)linna kaart, millel oleks täpsed tänavate ja hoonete mudelkoopiad.

Munitsipaalomandisse kuuluvad tenniseväljakud
Asukohtadena näiteks ala Toomemäel laste mänguväljaku lähedal, samuti Riia tänaval Ekraani kõrval, piirkond Visa halli lähedal jne. Talvel võiks samad kohad olla kasutusel uisu- ja jäähokiväljakuna.

Mathieseni pargi uuendamine

Taliteed Tartusse
Tartu võiks esimese linnana Eestis rajada lisaks rattateedele ka talvel kasutamist leidvad taliteed, mida mööda linnakodanikud saaksid mõnusasti suuskade, kelkude ja tõukekelkudega liigelda.

Hoia alles
Hoia raha alles, kogu ja siis kasuta.

«Koorinagi» Vanemuise alumisesse parklasse
Vanemuise alumine parkla on legendaarne kooride, kunstikollektiivide ja ekskursioonide väljumiskoht. Vaja oleks riputusraami, kuhu koorilauljad saavad reisibussi oodates või reisilt saabudes oma koorivormi riputada (ja kohvreid-kotte kuivale pinnale asetada). 

Ihaste kogukonnakeskus
Ihaste linnaosa kogukonnakeskus-kohvik oleks mõnus kooskäimiskoht Ihaste ja ka Annelinna rahvale.

Tänavad korda
Kui tänaval liikudes võib murda jalaluu, on igasugune uus idee kasutu. Oleks vaja natukegi sellest rahast kulutada tänavate korrastamisele.

Antoniuse kultuuriõu avatuks kõikidele ja iga ilmaga
Ilusa ilmaga on see parim koht vaba aja veetmiseks. Probleem on aga selles, et vihmase ilma korral on väga raske üritusi korraldada, sest pole vihma eest kaitsvat katust.

Ometi on lihtsate vahenditega ja mitte eriti kallilt võimalik ehitada eemaldatav tekstiilkatus, mis kaitseks vaatajaid halva ilma korral. Katusesüsteem, mille nimi on päikesepuri, on siinidel, seda saab kergesti eemaldada ja see sobib keskkonda.

Tähe tänav ühesuunaliseks

Koerte jalutusplats
Piiratud haljasala, kus koeraomanikud saavad oma lemmikud rihma otsast lahti lasta – koertel on voli koos joosta ja mängida – või neid treenida. Asukoha ettepanekud: Ülejõe park, Vaksali park, Forseliuse park või miks mitte mõni muu kasutuseta maa-ala.

Emajõgi kui Tartu ehe
Oleks hädavajalik puhastada Emajõe säng rämpsust ja Kivisilla kividest. Kivisilla kivid kui silla taastamise ehitusmaterjal tuleks ladustada.
Jätkata Emajõe kallaste kindlustamist ja paadisadamate ehitamist.
Paigutada Emajõe kallastele istepinke.
Laevade ja jõetrammide liiklus elavdaks Emajõge. Mootorpaatidega kihutamine tuleks keelata.
Emajõe-äärsetes parkides võiks olla paar platvormi klassikalise muusika esitamiseks väikestele muusikakollektiividele või ka instrumentaalsolistidele sumedatel suveõhtutel.
Emajõe ehe on Kivisild. See ei ole aga taastatav nii väikse rahaga. Kuid ka tahutud graniitplokkide jõepõhjast välja toomine oleks vajalik ettevalmistus silla taastamiseks.

Kultuuritehas
Kultuuritehas on hoone või hoonekompleks, kus pakutakse kunsti, kultuuri, vaba aja ja noorsootööga seotud organisatsioonidele ruumi, tehnikat ja haldusnõustamist soodustingimustel. Kultuuritehas paikneb soovitatavalt endises tööstushoones ega vaja mingil juhul euroremonti. Selgitada sobiv linnale kuuluv hoone (nt laokompleks Puiestee 114), teha seal esmane vajalik remont ja viia hoone vastavusse päästeameti nõuetega.

Osalusdemokraatia portaal
Praegu on Tartu avalikud IT-lahendused amortiseerumas ega võimalda kodanikul saada jooksvalt vajalikku infot kultuuriürituste, planeeringute ning linnavalitsuses ja -volikogus arutusel olevate teemade kohta.

Kaldapromenaad Võidu sillast Turusillani

Vanemuise pargi kõnnitee korda

Uus Tartu Kultuuriaken ning kaks puutetundlikku ekraani kesklinna

Kergliiklussild üle raudtee
Eskiisprojekt raudsilla kasutuseks, et võimaldada jalakäijatel, jalgratturitel, suusatajatel, rulluisutajatel kulgeda üle raudtee Riia tänava piirkonnas (praegune viadukt on selleks üsnagi ebamugav).
Raudsild eemaldati 2007. aastal uue silla ehituse tõttu ja ladustati Emajõe kaldale Supilinna piirkonnas. Eemaldatud sild kaalus 92 tonni, selle pikkus oli 86,3 meetrit ja laius 5,5 meetrit (allikas Wikipedia). Aeg oleks selle taaskasutuseks.

Vaesus ja sellega seotud probleemide lahendamine
Ettepanek suurendada Tartu linna panust vaesuses või vaesusest ohustatud laste olukorra parandamiseks.

Bussiliikluse idee
Tartu linnaliinibussid võiksid ka lähivaldade asulaisse käia: Ülenurme, Tõrvandi, Haage jt. See võiks toimuda hilisõhtuni, et näiteks kontserdilt või peolt koju sõitmiseks oleks midagi olemas.

Emajõele rohkem slippe ja paadisadamaid
Omalgi on kiusatus paati hankida – vaade vee pealt on hoopis teistsugune kui kaldalt. Ja tihtipeale imeilus. Aga praegu on sellega liiga palju probleeme seotud, mistõttu ei ole ette võtnud.

Sõpruse silla jalgrattatee sõidutee tasandist kõrgemale

Varikatuse ja kaameravalvega jalgrattaparklad
Tuleks toetada valvega rattavarjualuste rajamist kindlasti kesklinna ja miks mitte ka magalapiirkondadesse, kus on rataste hoiustamisvõimalustega iseäranis kitsas. 

Vanemuine kandlega Taaramäele
Skulptuur «Vanemuine» (A. Weizenberg) asub Kumu hoidlas. Valmistada kõrge (4–6 meetrit) pronkskoopia ja paigaldada see Taaralinna Taaramäe nõlvale laulupeomuuseumi parki.

Anne kanal ja Emajõe linnaujula korda

Mänguväljakud
Laste mänguväljakute rajamine korterelamute hoovidesse ja olemasolevate uuendamine. 

Tähtvere spordipargi asfaltkattega raja renoveerimine
Tähtvere spordipargi asfaltkattega rada on juba aastaid olnud avatud spordihuvilistele. See on osutunud harrastajate hulgas üllatavalt populaarseks ning kasutuses aasta ringi. Suure kasutuskoormusega asfaltkate on paraku juba küllaltki amortiseerunud. 

Vene lütseumi ujula renoveerimine

Staadioni tänava kõnnitee

Peeter Põllu park korda
Park on räämas, muru ümbritsev hekk on kole, porisel ajal on kõnniteed läbimatud.

Sildid Raadi parki
Raadi parki on paljud inimesed istutanud mitmesuguseid puid. Nende juures võiks olla selgitav sildike. Ja mõne hoone juures võiks ka olla tahvel, et mis hoone on.

Piknikukoht
Emajõe äärde linnainimeste piknikukohad, kus oleks võimalik ka tuld teha. Tellistest laotud tulekolded, millel on metallrest peal. Bensiinijaamast saab puud osta.

Uisuväljak Vanemuise parki
Talvel võiks tiigil olla uisuväljak, millel oleks hea valgustus ning mängiks vaikne meeleolukas muusika.

Laste mänguväljak Raadi mõisaparki

Herne-Tuglase tänava kergliiklustee
Laululava läbival Herne tänaval pole kõnniteed, samuti on keeruline pääseda lapsekäru või rullidega üles Tuglase tänava treppidest. Sellel teelõigul võiks olla kergliiklustee, mis võiks olla ühenduses tulevase Kreutzwaldi tänava kergliiklustee ja spordipargi rullirajaga.

Jalgrattaparklad dendropargi ja Emajõe ranna parkimiskohtadesse

Varjualusega jalgrattaparklad koolide juurde
Paljud koolid on mures jalgrataste parkimisega, sest neid ei ole kooli juures kusagile lukustada. Varjualune on vajalik, et jalgratas püsiks kuivana ja ilmast hoolimata oleks seda mugav kasutada. Lapsed kasutavad koolis käimiseks järjest enam jalgratast, kuid paljude koolide juures pole isegi lihtsamaid rattahoiuraame.

Näituse tänava raudteeülesõit korda
Näituse tänava raudteeülesõit ja ka teised sellisesse korda, et lapsevankri, jalgratta ja ratastooliga oleks neid võimalik valutult ületada. 

Uue jäähalli ehitamine

Kergliiklustee Aruküla teelt lodjakojani
Puuduv jupp kergliiklusteed võimaldaks siduda ühtseks tervikuks kergliiklusteed Jõgeva maanteelt Maramaalt mööda Emajõe kallast kuni Ihasteni. Kokku ligikaudu 11 km.

Rohkem sportimisvõimalusi dendroparki

Jõetramm
Alustada saaks kesklinnast-Supilinnast kolme–nelja maabumiskohaga. Hiljem võiks liin minna Kvissentalist Ihastesse.

Jänese raja korrastamine

Raadi linnaosa tänavate asfalteerimine

Kesklinnapoolne Emajõe kallas korda
Idee teha korda ka Emajõe kesklinnapoolne kallas. Sinna võiks rajada kergliiklustee kesklinnast kuni Ropka alguseni, samuti võiksid seal olla mõned pingid ja lauad, miks mitte ka näiteks lauatenniselauad. 

Rendirataste süsteem
Mitme laenutuspunktiga soodsa hinnaga rendirataste süsteem. Rataste rendipunktid avalikesse kohtadesse kesklinnas ja eri linnaosade keskustes, sealhulgas aedlinnas. Tunnirendi ja päevarendi võimalus. Toimiv eeskuju on näiteks London. 

Õuesõppeklass Anne kanali ja Emajõe vahelisele alale

Kõnnitee Lõunakeskusest Viljandi maantee ringini

Senffi trepp korda
Taastada tuleks trepiäärne haljastus koos kaarjate pergolatega, remontida trepiastmed ja käsipuud. Sõjaeelsest olukorrast on fotosid.

Bikeep’i jalgrattaparklad ülikooli hoonete juurde
Üha enam on tartlasi, kes sõidavad jalgrattaga tööle. Ülikooli õppehooned paiknevad mugavalt üle terve linna, see võimaldab kõigil rattaomanikel turvaliselt ja mugavalt ratas hoiule anda. 

Purskkaevud Raadi parki

Pingid Raadi parki
Raadi mõisakeskuse juurde on Eesti Rahva Muuseum paigutanud kümme pinki. Neist on vähe. 

Koolide staadionid korda
Algatuseks väravad korda, siis korvpalliplatsidele rõngaste ümber võrgud. 

Avatud mänguväljakud
Avada linna lasteaedade mänguväljakud nädalavahetustel päevasel ajal (nt kell 10–16) kõigile soovijatele kasutamiseks. 

Lumekoristamine
Novembrist märtsini korraldada kõnniteede lahtilükkamine (vajaduse korral ka lume äravedu) ja libedatõrje, see võimaldaks tunduvalt sujuvamalt liikuda, eriti näiteks lapsekäruga.

Koolid korda, lasteaiakohti juurde
Endiselt karjuvad paljud Tartu koolid nii seest kui väljast remondi järele ning lasteaiakohti napib pidevalt. 

Kõnni- ja jalgrattateed liiklejasõbralikuks
Tartu kõnniteed on hullus olukorras, auklikud ja kõrgete äärekividega ristmikel. Pärast seda, kui jalgratturid lubati kõnniteele, sest nad kardavad sõiduteel sõita, on tekkinud olukord, kus jalakäijad kardavad kõnniteel kõndida. 

Päikesekell Toomemäele
Päikesekell ehk gnoomon on lihtne ühekordne ja energiat mittevajav investeering. Hea tõmbepunkt turistidele ja loodushariduslik õppevahend lastele.

Kõrgete äärekivide likvideerimine ülekäigukohtades

Välijõusaal Karu parki

Linnapea kuju
Tartu väärib linnajuhi kuju, mis innustaks tartlasi paremale elule ja töövõitudele. Et selle mõju oleks suurem, peaks see kindlasti paiknema Raekoja platsil ja ulatuma kõrgemale ümberkaudsete majade katustest. Esteetilise väärtuse maksimeerimiseks tuleks kuju katta kullaga ja see peaks asuma päripäeva pöörleval platvormil. Turismiatraktsioonina tooks linnapea naeratav kuju Tartusse tuhandeid turiste, aitaks parandada Tartu majanduse olukorda, luua uusi töökohti ning mitmekordistada linna kajastust maailma meedias. Samuti hakkaksid tartlased tegema rohkem ja paremat tööd ning elama puhtamat, rõõmsamat elu. See oleks mitte üksnes ilus ja praktiline, vaid ka majanduslikult tasuv.

Sportimisvõimalused Forseliuse parki

Elektritaksondus
Vabastada taksoveoloa ja sõidukikaardi taotlemisel riigilõivust (vastavalt 63,91 ja 19,17 eurot) elektriautodega veoteenuse pakkujad. Aitab parandada linna õhu kvaliteeti ja vähendab mürareostust.

Telefonide laadimise punkt kesklinna

Küüni tänavas võiks olla katusealune, mille all on suur ümmargune laud mobiililaadijatega. Lisaks võiks see infopunkt edastada ülikiiret WiFi-signaali, et linnakodanikud ja turistid saaksid seal muljeid jagada. Laadimispunkti saaks varustada ka NFC-siltidega, kust kiiresti möödujad saaksid alati kõige olulisemad linna teavitused. 

Paadilaenutus Emajõele

Statsionaarne jalgrattapump
Tartu kesklinnas võiksid olla mõned ilmastikukindlad maa külge kinnitatud jalgrattarehvi pumpamise jaamad koos jalgratta parandamise tööriistadega trossi küljes. 

Mänguväljak Treffneri parki

Lisada linna lauatenniselaudu juurde

Mänguväljak Papli tänavale
Papli tänaval tuleks likvideerida väga näotud ja vähe kasutatavad lagunevad plekkgaraažid ja ehitada korrastatud alale laste mänguväljak. 

Tasuta WiFi
Heade mõtete linnas peab olema hea võimalus oma mõtteid jagada, sobivaim võimalus selleks on kasutada internetti. Oleks tore, kui linna kataks kiire ja tasuta WiFi leviala kõigile soovijatele. 

Suveks Anne kanal kasutuskõlblikuks
Teha paljude tartlaste ainuke puhkusekoht kasutuskõlblikuks. Paigaldada tuleks kindlasti tualetid ja kui võimalik, ka joogiautomaadid. 

Laste mänguväljak Raadile

Purskkaev Raadi järve
Paigaldada Raadi järve keskele ujuv purskkaev, mis paiskab veejoa 16 meetri kõrgusele. 

Treenimisvahendid Annelinna
Annelinna oleks tervisespordisõpradele võimalik paigaldada Anne 89 eest algava ja Kaunase puiesteeni kulgeva jalakäijate kiire äärde (või kanali äärde) treenimisvahendeid. 

Täringukividest plats Narva maantee 177 infopunkti ette
Raadi mõisakeskuses on infopunkt, mida külastavad ka turistid ja välismaalased. Maa maja ümber kuulub Tartu linnale. Sinna oleks vaja paigaldada täringukivid Raadi värava ette. Eesti Rahva Muuseumi poolne väravaesine plats kaeti täringukividega juba 2004. aastal. Muuks raha ei jätkunud.

Remontida juugendstiilis Saksa Kultuuri Instituut

Rohkem pinke Karlovasse

Sepa staadioni remont
Üha enam populaarsust koguval spordialal rulluisutamises puudub hea ja turvaline koht treenimiseks. Ainus arvestatav ja turvaline rulluisutreeningupaik asub Adaveres, kus on 250-meetrine ovaal. Sepa staadionil on jalgpalliväljaku ümber asfalteerimata ovaal, mille asfalteerimine annaks rulluisuhuvilistele väga hea ja turvalise sõidupaiga.

Rattateed
Asendada sõiduteedel asuv rattatee värvimärgistus betoonpiirdega, et välistada kokkupõrkeoht autodega (nt sildadel).

Vertikaalaianduslik idee
Ehk tuleks koolide otsaseintesse rajada hoopis vertikaalaiandid-katselaborid. Need rohelised vaibad näeksid efektsed välja, pakuksid õpilastele ammendamatult uurimisteemasid (nt eri kultuuride saagikuse võrdlus, vertikaalpõllunduse võimalikkus meie laiuskraadil), aitaksid propageerida noorte hulgas rohelist mõtteviisi ning võimaldaksid kasvatada tervislikku toitu. 

Kommertsgümnaasiumi ja Descartes’i lütseumi vaheline park korda

Betoonist rulapark kesklinna
Tartu äärealadel on kaks rulaparki: üks päevinäinud ning teine väikene. Tavaline linlane üldjuhul neist mööda käima ei satu, seega võiks vaatemängulise ekstreemspordi tuua linna südamesse ning seda betoonpargi kujul. 

Kõnnitee Oa tänavale

Teabetahvel
Käidavates kohtades elektroonilised teabetahvlid. 

Hipodroomi-Kasesalu tänava kergliiklustee
Rajada Hipodroomi ja Kasesalu tänava äärde 3,3 kilomeetri pikkune kergliiklustee, mis ühendaks Ihaste tee äärse kergliiklustee Wiiralti tänava alguses asuva maanteeameti kergliiklusteega. 

Lasteaednikud
Õpetajad võiksid saada palgatõusu või hambaravikompensatsiooni.

Emajõe puhastus
Kroonuaia silla ja Turu silla vahel on jõgi kõikvõimalikku prahti täis. Kalastustarvete müüja sõnul on jões palju rohkem tarvikuid kui temal poes.

Tartust Toscana päikese alla
Tartus on loodud head võimalused lennukiga reisimiseks, kuid kahjuks on aken maailma ainult Helsingi kaudu. Oleks paslik suunata pilk tšarterlendudele. 

Ujuvsild
Sõudeklubide sildade juures on sildid, mis keelavad inimesi sillale minemast. Ometigi on sillad kogu aeg rahvast täis ning ma ei saa kodanikuna ja Ülejõe linnaosa elanikuna seda pahaks panna. Miks ei võiks olla üks suurem linna paadisild või kasvõi suurem ujuvsild samas piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles