Kultuurimaja varemeis tuleb motovõistlus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enduuroaktivist Riho Kollist proovis Elva kultuurimaja varemeisse rajatud võistlusrada, mis läheb läbi kolme korruse.
Enduuroaktivist Riho Kollist proovis Elva kultuurimaja varemeisse rajatud võistlusrada, mis läheb läbi kolme korruse. Foto: Kristjan Teedema

Poolsada mootorratturit asub homme mõõtu võtma Elva kultuurimaja varemetes, kus kolmel korrusel kulgeb Võrtsjärve Enduro proloogi rada. Pealtvaatajad saavad tsikleid jälgida teatrisaali rõdudelt.

Võrtsjärve Enduro on laupäeval ja pühapäeval peetav Eesti meistrivõistluste etapp, reedel on aga publikule mõeldud eelsõit.

Paarkümmend aastat poolikuna seisnud kultuurimaja vare Elvas Arbi järve ääres sai võistluspaigaks juhuse läbi.

«Mööda sõites jäi see maja mulle silma, jätsin bussi seisma, murdsin plangu vahelt sisse, läksin piiluma,» rääkis võistluse korraldaja Riho Kollist. «Minule kui ekstreemiinimesele oli see nagu rusikas silmaauku. Ideaalne maja.»

Kui Kollist selle maja poolteist kuud tagasi avastas, ajasid sõbrad vastu, et lõpeta ära, niikuinii ei saa, aga hoone omanik jäi nõusse ja ka Elva linnavõimud polnud vastu. 

Kollistit julgustas see, et kevadel õnnestus nõusse saada Tartu linnavalitsus, et korraldada võistlus tiheda liiklusega Vabaduse puiesteel turuhoone juures. See oli poolteist kuud tagasi.

Hüpped korruste vahel

Kultuurimaja varet käis Kollist ehitusspetsialistidega üle vaatamas, et tagada ohutus.

Sai selgeks, et majja rõdudele mahub paarsada pealtvaatajat ja raja saab panna kulgema kolmel korrusel. Rajale on seatud rambid, nii et osavamad saavad hüpata teiselt korruselt kolmandale, on kiiged ja muud takistused. Mõeldud on ka aeglasemate sõitjate peale, kes saavad kõige karmimatest takistustest ringiga mööduda.

«Olen sobivaid hooneid ka varem otsinud, eriti Ida-Virumaalt, aga nii huvitavat, kus enam-vähem kõik nurgad saab ära kasutada, ei ole varem leidnud,» ütles Kollist.

Need motohuvilised, kes paarikümneeurost piletit osta ei täi või teatrisaali ei mahu, saavad kaasa elada väljast, kus on start ja finiš. 

«Aga sees on kindlasti lõbusam,» sõnas Kollist. «Seal on tugev müra, paneme muusika, lisame peasaali valguse. Peaks tulema äge asi, Eestis pole midagi sellist varem tehtud.»

Tarbetu vare

Elva abilinnapea Heiki Hansen ütles, et kultuurimaja ehitus jäi soiku ammu ja linn ei ole selle maja valmisehitamisest huvitatud, sest kahe saaliga teatrimaja on Elvale liiga suur. Selle ruumiplaan arvestab teatri vajadusi, kuid ei ole sobilik huvitegevuse korraldamiseks.

Hansen ütles, et juba 10–15 aastat tagasi müüdi majakarp eraomandisse. Maja saatusest on omanikega juttu olnud, kuid mingit arengut pole. Isegi detailplaneeringut pole tehtud. «Jäi selle taha, et taheti ehitada väga kõrget hoonet, mida linn ei tahtnud lubada,» lausus Hansen.

Mõni aasta tagasi küsisid omanikud, mida Elva linn selles kohas tahaks näha. 

«Pakkusime välja, et võiks asuda läbirääkimistele, et näiteks kaks esimest korrust võtta kasutusele kultuurikeskusena, ülejäänutele ettevõtja vaatab ise, mis soovib, aga ettevõtja ei võtnud vedu,» rääkis Hansen. «Ei tulnudki konkreetseid selgitusi. Viimasel ajal on linnapea suhelnud firma esindajatega, aga neil plaane pole.»

Hansen välistas võimaluse, et linn selle majakarbi tagasi ostaks, sest vaevalt oleks hind vastuvõetav, samuti kaasneks sellega vajadus varemed lammutada, mis ei ole odav. Küll oli abilinnapea Hansen arvamusel, et see krunt Arbi järve ääres on kindlasti üks ahvatlevamaid Elva kesklinnas.

«Oleme punnseisus,» möönis ta. «Ettevõtjal ei ole nägemust, linnal on nägemus, et see peaks kaduma. Aga võib-olla ühel hetkel suudame ettevõtjaga jõuda kokkuleppele, kui linn natuke kaasa aitaks.»

Kultuurimaja omanikfirma Vintselle OÜ ei olnud eile valmis kommentaare andma.

 

Võrtsjärve Enduro

• 14.-15. septembril on Tartumaal Rannu vallas mootorrataste Eesti meistrivõistluste etapp kahe päeva enduuros Võrtsjärve Enduro 2. 

• Proloog 13. septembril Elva kultuurimajas.

• Osaleb poolsada võistlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles