Kunstiühing tõi Tartu ööst näha impressionisti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunstiühing Pallas avas Tartu linnamuuseumis (Narva mnt 23) graafik Ernst Tiido mälestusnäituse «Impressionist Tartu öös».

Ernst Tiido (1913–1957) on näituse koostaja Enn Lillemetsa sõnul peamiselt sügavtrükimeister, kelle paremaid ja tundlikumaid lehti võib võrrelda Salome Trei ja Agathe Veeberi tollase loominguga.

«Aga ta on katsetanud tulemuslikult muidki tehnikaid,» lisas Lillemets. «Valdavalt mustvalgete ja tonaalsete lahenduste kõrval huvitab teda ka mitmevärviline kunst. Näited annavad aimu tema värvimeele tugevusest. Linna- ja maastikumotiivide kõrval on väljas ka portreed, säälhulgas autoportreed.»

Värske suur «Eesti kunsti ajalugu» mainib Tiido südamlikke Tartu vaateid ja toob ära tema ilmselt tuntuima teose «Tähe tänav Tartus» (1954). «Kunstnik väärib aga enamat ja seda avatav näitus ka taotleb,» lisas Lillemets.

Aastal 2001 alanud linnamuuseumi ja kunstiühingu Pallas koostöös on eile avatud väljapanek selles reas üheteistkümnes ja Tiido on selles reas esimene graafik. Näitust «Impressionist Tartu öös» saab vaadata 17. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles