Jõgeval lööb täna õie lahti Karikakar

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaks aastat on Jõgeva Karikakra lasteaia lapsed oodanud uue maja valmimist ning pidanud leppima üsna kitsastes oludes koolimajas. Maja tasus ootamist, sest hoones ja õuealal ringi käies tekib ka täiskasvanul tunne, et tahaks lasteaeda tagasi.

Värviline, valgusküllane, puhas ja puidulõhnaline – see on esimene emotsioon, mis tabab uksest sisseastujat. Puitu on uue maja ehitusel kasutatud palju, alates fassaadist ja sisekujundusest, lõpetades rühmade mööbli ja hiigelsuurte puitakendega.

Seintel on kasutatud eri värvi laudist, mis sisekujundaja plaani järgi matkib rohukõrsi. 

Sissepääsude juures näeb seintel aga õitsvaid karikakraid, mis viitavad lasteaia nimele. Karikakra elementi on kasutatud ka õuealal. Otsekui puhkenud lilleõiel asuvad kiiged, karussellid, ronimispuud ja liikluslinnakuks kujundatud teerajad.

Järjekorrad kaovad

Uue lasteaia 1700 ruutmeetrile mahub kuus rühma, kokku 112 last. Kohe on avatavasse kuude rühma tulemas 106 last. 

Huvilisi on veelgi, kuid esialgu pole jõutud veel uusi lepinguid sõlmida, rääkis lasteaia juhataja Mare Suviste.

«Lasteaiajärjekorrad peaksid linnast kaduma,» usub Suviste. Üksnes sõimerühmas, vanusele 1,5–2 eluaastat, jääb nõudlus ilmselt pakkumisest suuremaks. Kõige pisemate rühma võetakse vastu ka kõigest 14 last.

Mudilased pääsevad majja uuel nädalal. Seni tuleb pingutada, et kõik saaks nende saabumiseks korda. Eile käis majas väga vilgas töö, et tänaseks avamispeoks valmis olla. Kastides ootasid lahti pakkimist ühtviisi veel viimased mööblitükid ja avamispeo nõud.

Vanemad ja lapsed on seda maja tõepoolest pikisilmi oodanud, tõdes linnavalitsuses töötav arendusspetsialist Erki Teder, kelle ülesanne oli taotleda suurem osa ehituseks ja sisustuseks kulunud 2,6 miljonist eurost ettevõtluse arendamise sihtasutuselt ja keskkonnainvesteeringute keskuselt. 

Remondimõtteid hakkas linn mõlgutama juba 2007. aastal. Kolm aastat hiljem valminud ehitusekspertiis andis aga maja seisundile hävitava hinnangu. «Tegime kannapöörde ja otsustasime ehitada päris uue lasteaia,» kirjeldas Teder.

Algse plaani järgi pidi lasteaed valmima augusti keskel ning ehitus lõppeski tähtajal. Sisustamine võttis aga loodetust mõne nädala kauem. «Ohkan sügavalt, et lasteaed lõpuks valmis on,» kirjeldas oma kergendustunnet Jõgeva meer Mihkel Kübar. 

Vett soojendab päike

Linnavõim ootab ka, et nüüdisaegsetele tingimustele ja normidele vastava lasteaia ülalpidamine muutub odavamaks. Nii seinad kui lagi said põhjaliku soojustuse. Maja katusele paigaldatud päikeseküttesüsteem saadab aga juba praegugi kraanidesse sooja vett.

Lõpuks ometi hakkavad lapsed saama ka värsket toitu, mis valmib uhke sisustuse saanud köögis. Seni toodi sööki teise lasteaia köögist termostega, aga see pole ikka päris see, leidis arendusspetsialist Erki Teder. 

 

Jõgeva lasteaed Karikakar

• Asub aadressil Pae 2.

• Pinda on 1700 m² ja mõeldud on see 112 lapsele.

• Mahutab kuus rühma, saali, loovusklassi, köögi ja abiruumid.

• Krundi suurus 10 000 m².

• Ehitusele ja sisustusele kulus 2,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles