Riia mäele tuleb uuskasutuskeskus

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris avatakse endise Tartu toidupoe ruumides kasutatud asjade kauplus.
Oktoobris avatakse endise Tartu toidupoe ruumides kasutatud asjade kauplus. Foto: Kristjan Teedema

Aastaid Riia mäel tegutsenud Tartu toidupoe ruumid võtab linnalt viieks aastaks rendile mittetulundusühing Uuskasutus, mis müüb peamiselt kasutatud riideid, mööblit ja kodutehnikat. 

Uuskasutuskeskuse üks omanikke Rasmus Rask ütles, et Tartusse otsiti sobivaid ruume juba ammu. «Ma arvan, et oleme Tartus juba paar aastat vaadanud sobilikku kohta, aga ega kesklinnas väga palju kaubanduspindu rendile pole võtta,» lausus ta.

Kuna uuesti ringlusesse minevad asjad on sageli üsna suured, näiteks mööbliesemed, siis peab poe juurde autoga ligi pääsema. «Seetõttu oligi meie pinnavalik suurte piirangutega,» selgitas Rask.

Uuskasutuskeskuse tegevjuhi Katriin Jüriska sõnul on nende missioon muuta kasutatud asjade kättesaamine lihtsaks ja mugavaks kõikidele Eesti inimestele.

«Saame seda teha kõige paremini siis, kui see koht asub inimeste kodude lähedal,» lausus ta.

Asju annetatakse

Endised Tartu poe ruumid on Jüriska sõnul uuskasutuskeskusele igati sobivad. «Meile pole vaja klassikalist klantsitud kaubanduspinda, vaid sobivad ka tagasihoidlikumad ruumid,» sõnas ta.

Poodi võib tuua igasuguseid terveid ja puhtaid kasutuskõlblikke asju, mida inimesed enam ei vaja. Sinna hulka kuuluvad riided, mööbel, raamatud, nõud, jalanõud ja kõik muu, mis ühes kodumajapidamises võib üle jääda.

Asju saab uuskasutuskeskusele vaid annetada, sest tasu nende eest ei anta. «Kes tahavad oma asjade eest raha, neil soovitame minna kas kirbuturule või panna netiportaali kuulutus üles.

Kui aga inimene sellega tegeleda ei taha või ei viitsi, siis tal on ka selline alternatiivne võimalus,» rääkis keskuse tegevjuht.

Kasutatud asju müüakse Jüriska sõnul üsna madala hinnaga. Näiteks riided jäävad enamasti vahemikku 1–10 eurot. «Neil on selline sümboolne hind, et me oma kaupluse ära majandaksime,» märkis ta.

Saadud raha eest maksab kauplus renti ja töötajatele töötasu. Tartu keskuses hakkab tööle 4-5 inimest ning uus pood plaanitakse avada oktoobri alguses.

Rentnik kolmandal katsel

Aastaid Riia mäel toidupoodi pidanud AS Giga lõpetas linnaga üürilepingu tänavu mais ning linn korraldas seejärel uue rentija leidmiseks mitu avalikku kirjalikku enampakkumist. Alles kolmandal katsel õnnestus ruumide rentnik leida. Mittetulundusühing Uuskasutus sõlmib linnaga lepingu viieks aastaks ning maksab kaubanduspinna ruutmeetri eest 5,20 eurot kuus.

MTÜ Uuskasutuse lõid Heateo sihtasutus, Eestimaa Looduse Fond, SA Caritas ja kaks eraisikut, Rasmus Rask ja Priit Mikelsaar, 2004. aastal. Praegu tegeleb MTÜ Uuskasutus nelja keskusega, millest kolm asuvad Tallinnas ja üks Pärnus.

Mullu küündis mittetulundusühingu käive 300 000 euroni ning kasum 90 000 euroni. MTÜ eesmärk on avada 2015. aasta lõpuks üle Eesti üheksa uuskasutuskeskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles