Draama heidab pilgu kümnele täringuaastale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kolk oli Draama 2010 põhiprogrammi kuraator.
Madis Kolk oli Draama 2010 põhiprogrammi kuraator. Foto: Peeter Langovits

Tänavusel festivalil Draama osales põhi-, kõrval- ja lisaprogrammis kokku 20 lavastust. Nendega anti 27 etendust, mida käis vaatamas ligi kuus tuhat inimest.

Mitut sorti teatrielamustele andis lisa näitus «27» kesklinnas soojakutes, mida viimast päeva sai vaadata pühapäeval.

Näitused ja trükised

Enam ei näe ka festivali puhul Eesti Rahva Muuseumi näitusemaja esimesele korrusele üles seatud väljapanekut «Puust(?) ja punaseks». See koosnes Viljandi kultuuriakadeemia dekoraatori-butafoori eriala üliõpilaste töödest.

Küll on aga sealsamas korrus kõrgemal võimalus uurida jätkuvalt, 1. oktoobrini, maketi- ja kostüüminäitust «Aeg ja ruum». Selle on koostanud Vanemuise peakunstnik Maarja Meeru.

Veel kauem saab lehitseda ja kindlasti ka lugeda tänavuse Draama trükiseid. Neid on lisaks tavapärastele eel- ja järelraamatutele (viimane ilmub novembris nagu ka mullu e-raamatuna) veel üks.

Nimelt möödus tänavu kümme aastat esimesest täringu märgi all toimunud Draamast. Sel puhul meenutab juubelialbum «Kümme aastat täringumärgi all» eelmisi festivale asjaosaliste silme läbi.

«2003. aasta festivali jaoks tehti Tartu vanglas esimesed tohutu suured täringud, mis pandi püsti linnasüdamesse, ning palju väiksemaid draamatäringuid suveniirideks,» kirjutab teatriteaduse magistrant Meri­­lyn Merisalu (lk 10) sissejuhatuses. Ühtlasi on ta koos Inga Jaagusega juubelialbumi toimetaja.

Juubelialbumi autorid

Meenutusi on kirjutanud ka Margus Kasterpalu kui sihtasutuse Eesti Teatri Festival kunstiline juht, Draama 2003 tegevjuht Marko Lepik, kunstnikud Kristi Saaremäe ja Kristiina Põllu, žüriide esimehed Jaak Allik ja Toomas Kiho ning liige Peeter Torop, festivali «Unt!» kuraator Ott Karulin, Draama 2010–2012 kuraatorid Madis Kolk (pildil), Priit Raud ja Anu Lamp.

Ülevaateartiklite autorid on Luule Epner, Aare Pilv, ungarlanna Ildik Sirat, Raivo Põldmaa ja lõpetuseks taas Merilyn Merisalu. Juubelialbumis on pilte plakatitest, Draama tegijatest ning töistest ja pidustest tegevustest. Nii et tekib hea ülevaade täringuaastatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles