Maailma ülikoolide edetabeli esimeses 500-s on kaks Eesti kõrgkooli

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Sille Annuk

Maailma ühe suurima ülikoolide pingerea QS World University Rankings teisipäeval avalikustatud väljaandes on Tallinna Tehnikaülikool jagamas 441.-450. kohta, Tartu Ülikool on samuti tõusnud esimese 500 hulka, platseerudes üldpingereas vahemikus 461–470.

Kui TÜ punktisumma tabelis on 29.6, mis annab 461.-470. koha, siis TTÜ-l on vastav näitaja 30.3, mis annab 441.-450. koha. Sama skoor ja koht oli Tehnikaülikoolil ka möödunud aasta edetabelis.

Tartu Ülikool on endiselt 400 parima ülikooli piiril ka insenerihariduse ja tehnoloogia valdkonnas (Engineering & Technology), kuuludes suurte ülikoolide arvestuses ainukesena Eestist nimetatud valdkonnas maailma tippu.

Tartu Ülikooli rektori professor Volli Kalmu sõnul on Tartu Ülikooli jätkuvalt kõrge positsioon maailma parimate seas suureks tunnustuseks kogu ülikooliperele. «Eriti valmistab rõõmu, et lisaks tugevale loodusteaduste ja tehnoloogia, aga ka sotsiaalteaduste valdkonnale, on edetabeli koostaja ära märkinud meie tipptaseme humanitaarvaldkonnas (positsioon 263), mis on tunnustus just Tartu Ülikoolile kui rahvusülikoolile.»

Edetabeli koostamisel arvestab QS akadeemiliste juhtfiguuride ja kõrgkoolijuhtide küsitlust, üliõpilaste ja õppejõudude suhtarvu, ülikooli kui tööandjat, teaduspublikatsioonide mõjukust, välisõppejõudude ja -tudengite osakaalu. Sel aastal andis ankeetküsitlusele vastates ülikoolidele oma eksperthinnangu üle 60 000 teadlase ja akadeemilise arvamusliidri ning ligi 30 000 tööandjat.

Edetabeli 2013. aasta väljaande koostamisel analüüsiti kokku enam kui 3000 maailma ülikooli andmeid. Varasema 700 asemel reastati selleaastases tabelis 800 parimat ülikooli.

Edetabelit juhib teist aastat järjest Massachusettsi Tehnoloogiainstituut, teisel kohal on Harvard ja kolmandal Cambridge’i ülikool. Selleaastases tabelis on esindatud kokku 76 riiki. Teistest Balti riikidest on edetabelis Vilniuse ülikool (601–650), Vilniuse Gediminase tehnikaülikool (701+) ja Läti ülikool (700+).

Lisaks üldpingerea koostamisele reastab QS alates 2007. aastast maailma ülikoole ka nende akadeemilise maine alusel viies teadusvaldkonnas. Valdkondlikud pingeread põhinevad vastava valdkonna teadlaste hulgas korraldataval arvamusküsitlusel, igas valdkonnas reastatakse 400 parimat. Tartu Ülikooli seni kõrgeim koht pärineb 2010. aastast eluteaduste ja meditsiini valdkonnast (301.–350. koht). 2011. aastast oli tabelis Tartu Ülikool samas valdkonnas 381. kohal, 2012. aastal humanitaarteadustes (samuti 381. koht). 2013. aastal on Tartu Ülikool tõusnud humanitaarvaldkonnas 263. kohale, sotsiaalteadustes 386. kohale. Esmakordselt on TÜ jõudnud 400 piirimaile insenerihariduse ja tehnoloogia ning loodusteaduste valdkonnas.

Tartu Ülikool kuulub maailma 3 protsendi mainekamate ülikoolide (Times Higher Education Rankings) ja kümnes teadusvaldkonnas 1 protsendi enim viidatud teadusasutuste hulka (ESI). Kõige mainekamaks ülikoolide edetabeliks peetava ajakirja Times Higher Education edetabel uueneb oktoobri alguses 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles