Ülikooli peahoone vastu tuleb elumaja

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikoolile kuulunud Küütri 2 hoone vahetas kevadel omanikku. Tulevikus saab majja osta kortereid, soklikorrusele jäävad äripinnad. Uus omanik on alustanud fassaadi remonti.
Tartu Ülikoolile kuulunud Küütri 2 hoone vahetas kevadel omanikku. Tulevikus saab majja osta kortereid, soklikorrusele jäävad äripinnad. Uus omanik on alustanud fassaadi remonti. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikool müüs Küütri ja Ülikooli tänava nurgal oleva muinsuskaitsealuse hoone 850 000 euro eest ASi Tartu Mill omanikele, kes kavandavad ajaloolisesse majja kortereid ja äripindu.

Eelmise aasta sügisest müügis olnud Küütri 2 hoone vahetas omanikku tänavu aprillis. Tartu Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul jäi ülikool müügiga väga rahule, sest õnnestus saada peaaegu kaks korda suurem summa, kui oli hindamisaktis. OÜ Kinnisvaraekspert pakkus 2012. aasta suvel Küüt-ri 2 hoonestusõiguse turuväärtuseks 438 000 eurot.

Liinati sõnul on 850 000 euro puhul õigem rääkida siiski müügiväärtusest, mitte müügihinnast, sest tehingu väärtus oli ülikoolile mõnevõrra suurem kui ostuhind. Nimelt jäid pärast omanikuvahetust ülikooli õppeosakond ja kantsleri tööruumid veel mõneks ajaks tasuta majja edasi.

Äriprojekt

Nüüdseks on ülikool täielikult majast välja kolinud ning uus omanik alustanud fassaadi ja katuse remonti.

Hoone uus omanik on AS Tiigi Keskus, mis kuulub Tartu Milli suuromanikele Uuno Lausingule ja Romet Puhkile. «See on puhas äriprojekt,» põhjendas Lausing ostu. «Esialgu teeme hoone väljast korda, siis vaatame edasi. Kõik pole veel täpselt paigas, aga üles tulevad korterid ning alla jäävad äripinnad.»

Hoone omanikuvahetus puudutab ka soklikorrusel tegutsevat Y-galeriid ning antiigipoodi Saurus. Neist esimene peab lepingu järgi majast välja kolima 2014. aasta lõpuks. Galerii eestvedaja Kaisa Eiche ütles, et on juba hakanud mõtlema, mis siis edasi saab.

«Olen sellest linna kultuuriosakonnale teada andnud ja galeriid haldav MTÜ Üliõpilasmaja on asunud tasapisi otsima,» lausus Eiche. Ta andis mõista, et samasse kohta edasijäämine käib neile üle jõu.  

Rent kallis

«Nendes ruumides on kogu aeg mõni kunstiasutus olnud, aga äripinna ruutmeetri hinnaga sellist projekti ei vea,» märkis Eiche. Galeriis on üle saja ruutmeetri ning uued omanikud on Eiche sõnul öelnud, et tulevikus võiks rent olla 15 eurot ruutmeetri eest.

Galeristi kinnitusel on nende kolimine üsna kindel ning sellega tuleb juba nüüd arvestada. «Näituse programm koostatakse aasta aega ette ja me peame seda nüüd väga ettevaatlikult tegema,» lausus ta. Y-galerii on Küütri tänaval tegutsenud üheksa aastat.

Sauruse antiigipoe omanik Andrus Rüütli ütles, et neil on maja uue omanikuga esialgu kokkulepe, et kauplus võib pärast remonti samas kohas jätkata. «Selline jutt oli küll. Remondi ajaks peame ajutiselt välja kolima, aga pärast saame ehk edasi tegutseda,» lausus Rüütli. Antiigipood on Küütri tänaval olnud aastast 1992.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles