Seiku hakkab uusi firmasid hauduma

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalse ettevõtluse inkubaator Seiku hakkab tegutsema Domus Dorpatensise ruumides. Seiku juht Kadi-Ingrid Lilles ütles, et tulevased ettevõtjad kohtuvad seal kord nädalas.
Sotsiaalse ettevõtluse inkubaator Seiku hakkab tegutsema Domus Dorpatensise ruumides. Seiku juht Kadi-Ingrid Lilles ütles, et tulevased ettevõtjad kohtuvad seal kord nädalas. Foto: Kristjan Teedema

Tartus tegutseb veel üks inkubaator. Lisaks värsketele loome- ja tehnoloogiaettevõtetele hakatakse Tartus nüüd poputama ka selliseid alustavaid firmasid, kes tahavad maailmaparandamise oma tööks võtta.

Teaduse ja kultuuri sihtasutuse Domus Dorpatensis loodud sotsiaalse ettevõtluse inkubaator kannab nime Seiku ja on tegutsenud märtsist saadik. Seni on korraldatud tutvustavaid üritusi ja tegeldud korralduslike küsimustega, oktoobrist aga võetakse vastu esimesed inkubandid.

Seiku juht Kadi-Ingrid Lilles rääkis, et sotsiaalne ettevõte lahendab ühiskondlikke probleeme ja üritab sellega maailma pisut paremaks muuta, kuid globaalseid projekte neilt ilmselt ei tule, vähemalt mitte esimesel aastal.

Eestist tõi Lilles kaks tegutsevat ja edukat näidet: MTÜ Abikäsi, mis annab puuetega inimestele tööd, ja Meditech Estonia, mis pakub häirenuputeenust.

Hariduslik videoportaal

Programmil on kaks osa: kolmekuuline eelprogramm, kus saavad oma äriplaani kokku panna need, kellel on praegu vaid hea idee, ja järgmisel aastal algav seitse kuud kestev inkubatsioon, kus võivad liituda ka juba tegevust alustanud firmad.

Eelprogrammi saab kandideerida septembri lõpuni, mõned ideedega inimesed on juba ühendust võtnud. Näiteks kaalub Seikuga liitumist päris alustav ettevõte Silmaring, mis tahab luua haridusliku videoportaali.

Silmaringi arendusjuht Tõnis Kusmin rääkis, et nende mõte on lihtne: aine huvitavust mõjutab lapse jaoks eelkõige õpetaja, kuid kõigis koolides ei ole inspireerivaid pedagooge, kes suudaksid noore huvi äratada ja seda hoida.

Seega on plaanis selliste heade õpetajatega koostöös teha videoid ning muuta veebilehe kaudu need kõigile huvilistele kättesaadavaks. Eesmärk on teha portaal, kuhu lapsed ja noored ise tahavad tulla.

Kusmin ütles, et Seikuga ühinemine ei ole veel sada protsenti kindel, kuid see on üsna tõenäoline. «Sellised kogukonnad on väga head. Seal on sellise tausta ja oskusteabega inimesed, kellega mõtteid vahetades on organisatsiooni areng mõnikord palju kiirem,» arvas Kusmin.

Rahaline panus

Toetuse, õpetuste ja juhendamise eest tuleb ka oma rahakotti kergendada: eelinkubatsiooni programm maksab 120 eurot ja inkubatsioon ise 32 eurot kuus.

Lilles ütles, et see rahaline panus ei ole tehtud Seiku ülevalpidamiseks, vaid pigem selleks, et inkubante joonel hoida, sest tasuta asjadest kiputakse kergekäelisemalt loobuma.

Seiku ise püsib praegu hoopis projekti toel. Üheks aastaks ehk järgmise aasta oktoobrini on saadud rahastus Avatud Eesti Fondist (AEF) ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS). «Eestis see paratamatult on nii, et sa pead ennast projektidega tõestama, enne kui püsiva rahastaja saad,» rääkis Lilles.

Püsiva rahastaja rollis võikski tulevikus olla EAS, mis toetab mitmeid juba tegutsevaid inkubaatoreid, teiste hulgas ka Tartu loomemajanduskeskust.

Kas teate?

Seiku

• Tartus tegutsev Eesti esimene sotsiaalse ettevõtluse inkubaator.

•     Eelprogrammi saab avaldusi esitada 30. septembrini.

•     Teisipäeval, 10. septembril kell 18 on huvilised oodatud infotundi Domus Dorpatensise ruumides Ülikooli tänaval.

• Täpsemat teavet leiab www.seiku.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles