Erilised noored tunnevad end Tartus mõnusalt

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored riietasid mannekeennukud levinumatele subkultuuridele omastesse rõivastesse.
Noored riietasid mannekeennukud levinumatele subkultuuridele omastesse rõivastesse. Foto: Andres Ehrenpreis

«Kuidas sina reageeriksid, kui sinu poeg sulle ütleks, et «isa, ma tulen nüüd kapist välja, ma olen poliitik»?»


Pika patsiga musta riietatud noormees arvab muiates, et kuigi see oleks alguses ilmselt väga raske, üritaks ta siiski sellist otsust aktsepteerida ja mõista.

Ei tea, kas laupäeval kogunesid Taskusse debatile vaid positiivse mõttemaailmaga subkultuursed noored, kuid erilist vastuseisu oma välimuse või kuuluvuse pärast ei ole neist keegi tunnetanud või vähemalt ei tunnista seda.

Kõigil aga nii hästi ei ole läinud. Ühes enne debatti näidatud videoklipis räägib noor Tartu tüdruk oma vanemate suhtumisest tema keskmisest tunduvalt erinevasse välimusse.
Kuigi tema ema arvab, et blondina näeks tüdruk parem välja kui kaarnakarva juustega, on ta üldiselt siiski leppinud.

Raske on hoopis isaga, kelle arvates on võrksukad ja miniseelikud litsi sümbolid. Nii ongi tüdruk pidanud kodus mitmeid raskeid sõnu kuulma.

Koolis tunneb end hästi

Kesklinna koolis käiv Sarah-Johanna Kelder (pildil) tänaval ilmselgelt tähelepanuta ei jää. Sarnaselt dalmaatsia koerte filmist pärit Cruellaga on pooled tema pikkadest juustest värvitud mustaks, pooled heleblondiks. Ise arvab ta, et on kõige rohkem mõjutatud anime-stiilist.

Koolis mingit ahistamist või tagakiusamist ta tundnud ei ole, pigem peetakse tema vämust just põnevaks. Küll on ta aga mõnikord kommentaare kuulnud tänaval kõndides.
Kaasõpilaste täidetud küsitluslehtede põhjal teab Sarah rääkida, et ka teised erineva välimusega noored ei tunne ennast koolis tõrjutuna.

Noored aknale

Noorte debatil juhatas iga uue teema sisse lühike filmitud intervjuulõik.
Pirogovi platsil ja mujal subkultuurseid noori küsitlemas käinud Indrek Niibo Lille majast rääkis, et kõik suhtusid temasse väga sõbralikult ning avatult. Kui intervjuud anda ei soovitud, siis lihtsalt öeldi seda, ja mingeid probleeme ette ei tulnud.

Et ka linnarahvas täpsemalt teaks, millist maailmavaadet esindavad noored Tartus ringi liiguvad, riietati seitse mannekeennukku levinumatele subkultuuridele omastesse rõivastesse.

Need pannakse Tasku keskuse Turu tänava poolsele vaateaknale koos selgitavate tekstidega. Vaatamas saab neid seal käia 3. oktoobrini.

Subkultuur
• Subkultuur on erilaadne käitumine ja tõekspidamised inimrühmas, mis eksisteerib suuremas kultuuris.
• Subkultuur võib põhineda ühisel eal, religioonil, etnilisel pärandil, tõekspidamistel, elukutsel, areneda ühisest hobist või huvist.
• Peale väliste tunnuste võivad esineda kõikvõimalikud kultuurielemendid: eripärane keel, moraal, hierarhia, kunst, muusika, kombestik, traditsioonid, ajalugu, uskumused jne.
Allikas: Vikipeedia
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles