Keemiahoone saab nimeks Chemicum

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli uus keemiahoone Maarjamõisa väljal sai nime.
Tartu Ülikooli uus keemiahoone Maarjamõisa väljal sai nime. Foto: Priit Mürk

Suvel välja kuulutatud konkursil otsis ülikool tehnoloogialinnaku hoonetele – keemia- ja tehnoloogiainstituudile – nime. Keemiahoonet võib tulevikus nimetada Chemicumiks.


Valikul sai otsustavaks nime sisuline sobivus, ladinakeelse kirjaviisi korrektsus, sarnasus ülikooli teiste hoonete nimetustega ning ka suupärasus.

Tehnoloogiainstituudi majale lihtsat ja sobivat nimetust ei leitud ja nii otsustas komisjon jätta hoone ametliku nimeta.

Chemicumi nimekonkursi auhinnad saavad võitjaks osutunud nime väljapakkumise eest keemiainstituudi töötajad ning Illar Leu­hin. Peale Chemicumi pakuti majadele nimeks veel näiteks Naturalicum, Ana­lüütikum, Tehnoloodicum, Lootehnicum, Materialicum ja KEMA teaduskeskus.

TÜ ainsa nobelisti Wilhelm Ostwaldi nimest inspireeritud nimi Ostwaldicum saab konkursi eriauhinna. Ostwald on ainus Baltimailt pärit teadlane, keda on autasustatud Nobeli preemiaga (1909. a). Tema nime kasutamist kaalutakse kindlasti mõne Chemicumi ruumi nimetamisel. Korrektne isikunimest tuletatud ladinakeelne versioon hoonele oleks olnud Ostwal­dia­num.

Che­micumi avamine on esialgsete plaanide kohaselt 9. oktoobril.


Chemicum
• Hoones on üldpinda üle 12 000 m².
• Ehitus läks maksma 419 miljonit krooni. Lisaks kulub veel sisseseadele 100 mln kr.
• Keemiahoone asub Ravila tänav 14a, kõrvuti Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudiga.
• Vana keemiahoone Jakobi 2 läheb pärast remonti filosoofiateaduskonna kasutusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles