Tartu Ülikool loob sümfooniaorkestri

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene üliõpilaslaulupidu Tartus 1956. aasta 8. juulil. Esineb TRÜ naiskoor. Dirigeerib Igor Graps. Keskel musitseerivad ülikooli sümfooniaorkestri koosseisus Alo Ritsing ja Udo Kolk.
Esimene üliõpilaslaulupidu Tartus 1956. aasta 8. juulil. Esineb TRÜ naiskoor. Dirigeerib Igor Graps. Keskel musitseerivad ülikooli sümfooniaorkestri koosseisus Alo Ritsing ja Udo Kolk. Foto: Tartu Ülikooli arhiiv

Tartu Üliõpilasmaja on algatanud konkursi, et luua Tartu ülikoolide muusikaharrastusega tudengitest ja ülikoolipere liikmetest Tartu Ülikooli sümfooniaorkester.


Orkestri mõtte algataja Tartu Üliõpilasmaja tegevjuhi Kulno Kungla sõnul loodetakse orkester kokku saada juba septembri lõpuks, sest esimene proov on plaanitud 5. oktoobrile. Proovid hakkavad toimuma esmaspäeviti kell 19-21 Vanemuise teatris. Sümfooniaorkestri peadirigendiks on Lauri Sirp.



Oma pill kaasa


Lisaks proovi ajale on kavandatud ka esimene etteaste emakeelse ülikooli aastapäeva aktusele 1. detsembril. «Kui me ka klassikalise sümfooniaorkestri täiskoosseisu kohe kokku ei saa, siis alustame sellega, mis olemas on ning otsime hooaja vältel inimesi juurde,» rääkis Kungla. Esimene täispikk kontsert on plaanis 2010. aasta kevadel.



Orkestrisse on oodatud kandideerima Tartu Ülikooli või Eesti Maaülikooliga seotud inimesed, kes on varem mänginud mõnd klassikalise sümfooniaorkestri instrumenti. Kandideerimiseks tuleb internetis täita ankeet, et saada infot kandidaadi pillimänguoskuse ja -kogemuse kohta. Ankeedi leiab aadressilt web.zone.ee/symf/.



Kungla sõnul testitakse harrastusmuusikuid ka ettemängimisel. Lisaks peaks igal muusikul endal olemas olema ka isiklik muusikainstrument, sest vähemalt esialgu ülikool orkestri tarvis pille ei soeta.



Ajalooga orkester


Tartu Ülikooli juures on sümfooniaorkester tegutsenud ka Teise maailmasõja eelsel ajal ning veidi hiljemgi. 1950. aastatel olid orkestri dirigentideks Gunnar Grapsi isa Igor Graps ning Ago Russak. Selle ridadesse on kuulunud ka näiteks Alo Ritsing, kes mängis tšellot ja flötist Harald Keres.



Teada on, et TÜ sümfooniaorkester esines 8. juulil 1956. aastal Kassitoome orus toimunud esimesel üliõpilaslaulupeol Gaudeamus. 1950. aastate lõpul orkestri tegevus hääbus.



Sarnased orkestrid tegutsevad näiteks Saksamaa Giesseni ülikooli, mitmete Läti ja Leedu ülikoolide juures ning Helsingi ülikooli juures (Ylioppilaskunnan Soittajat), mille peadirigendiks on eestlane Mikk Murdvee.



Infot loodava sümfooniaorkestri kohta leiab ülikooli õppehoonete stendidelt ja aadressilt www.tym.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles