Erakliinikut eelistab vanem ja haritum sünnitaja

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elite erakliinik annab teada, et Tervise Arengu Instituudi sünniregistri ja raseduskatkestusandmekogu mullused andmed näitavad mitmeid erinevusi Eesti riigi keskmise sünnitaja ja Elite erakliiniku sünnitaja vahel.

Erakliinikus sünnitaja on keskmisest vanem, haritum, pigem eesti rahvusest ja töötav.

Ka Elite isad on vanemad

Esmassünnitaja on Eestis keskmiselt 24,96 aastat vana, Elites aga 27,41 ehk üle kahe aasta vanem. Erakliinikus sündinud laste isad on Eesti keskmisest 1,62 aastat vanemad.

Poolteise aasta võrra keskmisest vanem on Elite korduvsünnitaja.

2005. aastal ei olnud Elite kliinikus ühtki alg- ja põhiharidusega sünnitajat, 47 protsenti kõigist Elites sünnitanuist oli kõrgharidusega. Eestis keskmiselt oli ülikooliharidus mullu 23 protsendil emaks saanud naistest. Samamoodi jagunevad protsendid ka isade haridustaseme puhul.

Elite kliinikus sünnitanuist käis tööl Eesti keskmise näitajaga võrreldes protsendi võrra rohkem naisi.

Erakliinikus sündis mõnevõrra rohkem lapsi registreeritud abieludest, Eestis üldiselt rohkem aga vabaabieludest.

Rahvuselt on Elites sünnitanuist 86,27 protsenti eestlased, üle Eesti on sama näitaja 71,65.

Keisrilõiked vähenevad

Loomulikul teel sünnitas Elite kliinikus 72,5 protsenti naistest, Eesti keskmine näitaja on aga 77,5 protsenti. Plaanilisi keisrilõikusi oli Elites rohkem kui erakorralisi, patsiendi soovil tehti seal keisrilõige kolmel korral.

Elite kliiniku juhataja dr Andrei Sõritsa sõnul on keisrilõigete suurem hulk tingitud asjaolust, et Elite kliiniku sünnitaja on keskmisest vanem, vanuse lisandudes on aga suurem ka haiguste tõenäosus.

Suurem on keisrilõike protsent nende naiste hulgas, kel on olnud ebaõnnestunud sünnitus ja kes soovivad kindlustunnet, aga ka naiste hulgas, kelle puhul on kasutatud erinevaid abistava reproduktsiooni meetodeid.

Keisrilõigete üldarv Elite sünnitusosakonnas on siiski eelmiste aastatega võrreldes vähenenud.

Peresünnituse kasuks otsustas Elites 91,2 protsenti sünnitajatest, Eestis oli aga peresünnitusi 69,1 protsenti.

Kas teate?

Elite ja riigi keskmise võrdlus

• Esmassünnitaja on Eestis keskmiselt 24,96 aastat vana, Elites aga 27,41 aastat vana.

• 47 protsenti kõigist Elites sünnitanuist oli kõrgharidusega. Eestis keskmiselt oli ülikooliharidus mullu 23 protsendil emaks saanud naistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles