Ess-soost võib siiski saada turbamaardla

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööduja leidis kadunud mehe surnuna soiselt alalt. Foto on illustratiivne.
Mööduja leidis kadunud mehe surnuna soiselt alalt. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba 2000. aastast käib Võrumaal urvaste vallas tants Ess-soo raba ümber. Kohalik firma OÜ Ketal Võru sooviks rabamassiivi turbatootmiseks kasutada. Kohalikud elanikud on aga sellele vastu ning taotlevad raba kaitse alla võtmist. Riik ja toonane vallavalitsus on ettevõttele turbamaardla rajamiseks juba loa andnud.


«See küsimus on ühe valla jaoks liiga raske pähkel,» tunnistas Urvaste vallavanem Mati Ansi. «Riik otsustagu!» Tegelikult ei sooviks ta isegi, et keegi raba segamini pööraks, ent 2008. aastal hääletas ta vallavolikogus raba kaitse alla võtmise vastu. «Ei taha riigi vastu minna,» selgitas ta oma otsust.

Ess-soo kohaliku kaitse alla võtmise poolt hääletas toona kolm volikogu liiget, seitse olid vastu ning üks liige jäi erapooletuks.

Seltsing Roheline Urvaste kaebas aga volikogu eitava otsuse kohtusse ning saavutas võidu.

Ehkki vallavolikogu otsustas raba kaitse alla võtmist mitte taotlema hakata, saadeti tänavu maikuus siiski arupärimine keskkonnaministeeriumile, et millisel seisukohal on riik märgala küsimuses. Hoolimata sellest, et riigiasutus peaks kirjale vastama kuu aja jooksul, jõudis vastus valda alles 4. augustil.

Dokumendis sisaldus vastus, mida kohalikud olid kartnud: riik lubab alale jätkuvalt turba kaevandamist ning seisukohad ei ole selles küsimuses muutunud.

19. augustil koguneb taas Urvaste vallavolikogu ning kindlasti tõstatub ühe teemana taas Ess-soo küsimus, oletas vallavanem. Teoreetiliselt saaks omavalitsus kaevamistöid takistada, kuid kui riik on kaevamiseks loa andnud, ei pruugi vald hilisemates vaidlustes sugugi võitjaks jääda. «Me pole tõttöelda ühegi tippjuristiga selles küsimuses ka nõu pidanud,» tunnistas Ansi.

Spetsialistid on kindlaks teinud, et ühtegi kaitsealust taime- ega loomaliiki rabas ei elutse. Küll aga meeldib seal elada paljudel looma-ja linnuliikidel, teab jahimehest vallavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles