Laululaval kõlas keelatud laul (3)

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. juulil andsid Tartu laululaval Rein Rannap ja Kosmikud kontserdi Ilus Maa.
15. juulil andsid Tartu laululaval Rein Rannap ja Kosmikud kontserdi Ilus Maa. Foto: Andres Ehrenpreis

Kiirtelegramm 1983. aastal: «ENSV Riiklilk Filharmoonia annuleerib oma kinnituse Rein Rappani soolokaval Ilus maa ja ansambli In Spe kaval. Direktor O Sapoznin-» Just selline vigase tekstiga telegramm pidi keelama 1983. aasta Tartu Muusikapäevadel Rein Rannapi kantaadi «Ilus maa» esmaettekande. Laul kõlas siiski. Korraldajad meenutasid hiljem, et kui «Ilus maa» kõlanud oli, aplodeeris publik püsti seistes, ainult üks inimene saalis jäi istuma...


Eile Tartu laululaval toimunud Rein Rannapi ja Kosmikute «Ilusa maa» kontserdil kõlasid lisaks keelatud «Ilusale maale» ka uus kantaat «Taevas ja maa», roostevabasid Ruja repertuaari palasid ning kolm verivärsket Rannapi pala eesti luuletajate sõnadele.



«Taeva ja maa» kirjutas Rannap enda sõnul kokku Hando Runneli 18 luuletusest, mille ühendas tervikuks lihtne sõnademänguline refrään «Sina mu, mu sina, mina su, sa minu, minu sa...». Kantaati saatis ansambel Kosmikud ning solisti osa kandsid vaheldumisi ooperibariton Priit Volmer ning Kosmikute solist Hainz (Meelis Hainsoo).



Volmeri bassihääl kippus kohati muude madalate helide registrisse ja võimendusse ära kaduma. Kuid Hainzi kosmiliselt kare ja rihosibulalik hääl lõi korraga nii taevaliku samas põrgulikult maise tunde. Kuldar Schütsi juhatatud segakoori (lauljaid segakoorist Noorus, Kalevi kammerkoorist jm)esitus andis lootust, et ehk saab «Taevast ja maad» kuulde mõnel tulevasel laulupeol.



Kontserdi teine pool oli pühendatud Ruja loomingule ning Rannapi uusloomingule. Rannapi kolmest uuest laulust esimene, Runneli tekstile «Saada eurooplaseks», oli pühendatud käesoleval nädala Euroopa Liidu parlamendis tööd alustanud saadikutele. Laulud tõid publikul mitmeski kohas muige suunurka, sest laulud käisid tugevalt mööda eestlase-eurooplase konnasilmi.



Ruja isamaalisi laule esitanud Taavi Petersoni hääles oli ära tunda Urmas Alendrit, kuid noore laulja hääles jäi veel rujalikust võimsusest veidi puudu. Samas olid just Ruja repertuaari lood need, mis muidu konservatiivselt rockinud publiku üles soojendas. Taavi Petersoni ja Kosmikute Hainzi soleerimisel ette kantud «Ilus maa» läks nagu 26 aastat tagasi ka sel korral püsti aplodeerivale publikule.



Kui 1983. aastal kuulas publik rokkontserti Vanemuise kontserdimaja toolidele naelutatult. Nagu «Ilusa maa» esmaettekandegi ajal, jäi publik ka sel korral konservatiivselt rokkivaks, ehk ka seda rokkontserti kuulati rahulikult pinkidel istudes. Viimane lisalugu, «Eesti muld ja Eesti süda» oli see, mis tõi lavaesisile üle saja inimese aplodeerima.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles