Tartus valmivad peojuhtide tammepärjad

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus valmivad peojuhtide tammepärjad
Tartus valmivad peojuhtide tammepärjad Foto: Sille Annuk

Riigimetsa Majandamise Keskuse Tartu puukooli naised Liivi Kukk (vasakul), Kristiina Pärn ja Egle Kann andsid eile pärastlõunal vilgastele sõrmedele puhkust ja näitasid, kui uhked on saanud nende käe all Tallinnas alanud tantsu- ja laulupeo liikumisjuhtide ja dirigentide kaela riputatavad tammepärjad.


Puukooli juhataja Andres Tuvi avaldas rõõmu, et sel aastal pole tammesid kimbutamas seenhaigus jahukaste, mis tumepruunid lehed valge kirmega katab. Pühapäeval, kui parajasti vihma ei saja, saab päike tammelehtede vahajal pealispinnal veigeldes anda pärgade kaelariputamise tseremooniaile tõelise pidulikkuse.



Tartu laulupeo 37 tammepärja oksad naksas lilleseadja Maiki Toom oma metsast, Tartu puukool sai saata väärikalt manalateele õigel ajal müümata jäänud ja ülekasvanud tammed, mille ümberistutamine poleks nende suuruse tõttu enam võimalik olnud. Tavaliselt ülekasvanud puud tükeldatakse ja põletatakse.



«Võin käsi südamel kinnitada, et me pole oksi pihta pannud Taara tammikust,» muigas Andres Tuvi. «Aga meie tammed saavad nüüd küll väga kauni elulõpu.»


Puukooli töötajad meisterdavad 75 tammepärga, millest 20 toimetatakse pühapäeva hommikuks Tallinna Kalevi staadionile ning 55 keskpäevaks lauluväljakule. Täna jääb naistel punuda ja siduda veel paarkümmend pärga. Lisaks valmistavad nad dirigendipuldi ümber 15-meetrise tammevaniku.



Andres Tuvi tõdes, et oksamaterjali jätkub kaunis napilt, kuid kusagilt juurde otsida pole siiski tarvis.



Tammepärgi valmistab Tartu puukool esimest korda. Varem on punutud nulu- ja ebatsuugaokstest jõuluvanikuid. Tantsujuhtide ja dirigentide austamist peab Riigimetsa Majandamise Keskus auasjaks ning pärgade eest raha ei küsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles