Skulptuur tõmbab kunstimajale pilke

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval võttis Tartu raeplatsil viltuse maja ees koha sisse Mare Mikofi skulptuur «Maanaised», mis valmis 1970. aastatel ja oli seni hoiul muuseumi Vallikraavi tänava hoones.

Eile askeldasid kolleegi töö juures kaks skulptorit, Bruno Kadak ja Ahti Seppet. Viimane on ühtlasi Tartu kunstimuuseumi skulptuurikogu hoidja, kes on käinud päevast päeva ametis kunstimuuseumi Vallikraavi tänava hoones.

Päevast päeva ja aastast aastasse jäi talle ka silma Mikofi skulptuur «Maanaised». See seisis ukse kõrval ja oli avalikkuse pilgu alt ära.

Kaks naist

«Siiatoomine oli minu idee,» ütles Seppet. «Mõte oli selles, et teha näitusemaja atraktiivsemaks, et tuleks rohkem külalisi majja sisse näitustele, muidu lihtsalt pildistatakse maja. Aga teisest küljest – Mikofi töö on ju maru hea.»

«Maanaised» kujutab kaht naist. Vanem naine on kleidi ja põllega, jalad paljad. Noorem naine on pikkades pükstes ja platvormkingades, seljas kerge vest, käsi hoiab rinnal roosi.

Skulptuuri pidulik avamine, kuhu on lubanud tulla ka autor Mikof, on täna kell 12. Seni on tema teost, mis valmis esmalt kipsis ja seejärel neli aastat hiljem, 1978, ka pronksivalus, eksponeeritud mitmel väljapanekul. Kas see jääb nüüd viltuse maja ette aegade lõpuni? «Jah, kui te ei lase ära varastada,» ütles ta.

Skulptuuri avamine näitusemaja ees kuulub näitusemaja, algse nimetusega Tartu kunstimuuseumi Kivisilla pildigalerii, 25. tegutsemisaasta tähistamise kavva.

Enne seda teeb kell 11 muuseum uksed lahti. Vaadata saab näitust «Plakatist kataloogini – näitusemaja 25!», slaidiprogrammi 25 aasta jooksul toimunud üritustest ja Eesti loodusmaali näitust. Käib ka pildiriputamise võistlus.

25 tegutsemisaastat

Pärast «Maanaiste» pidulikku avamist räägib galerii kauaaegne juhataja Räni Laanmaa giidituuril viltuse maja renoveerimisest. Kell 14 saavad lapsed joonistada ja meisterdada ning huvilised küsida restauraatoritelt nõu, kuidas eksponeerida kunstiteost kodus.

Kell 15 teeb meenutusliku giidituuri viltuse maja näitustest Tiiu Talvistu. Kell 16 tuleb avatud vestlusringis juttu sellest, millist kunstimuuseumi vajab Tartu ja millist Tartut vajab kunstimuuseum.

Kell 17 avatakse viltuse maja kunstikabinetis näitus «TUNG­raud» ja tutvustatakse nädal tagasi trükist tulnud raamatut «Rauast».

Reporterile tutvustasid näitusetöid eile, kui need olid veel väljapanekusse paigutamata, «TUNGraua» Eesti Kunstiakadeemia poolsed kuraatorid Nils Hint ja Rait Siska.

Näitus annab ülevaate meie kaasaegsest Eesti ehte- ja sepakunstist, mida ühendab raud. Autoreid on 13. Nii ehted ise kui ka kujundus on karm, ülimalt mehelik. Nii näiteks on kasutatud okastraati, kiivrit ja raskeid metallplaate.

Skulptor Ahti Seppeti intervjuud Mare Mikofiga saab lugeda tänase Tartu Postimehe 8. leheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles