Tartu jõutõstja tõuseb maailma­meistriks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimased kolm aastat on Alex-Edward Raus treeninud TÜ akadeemilises spordiklubis treener Peep Pällu käe all.
Viimased kolm aastat on Alex-Edward Raus treeninud TÜ akadeemilises spordiklubis treener Peep Pällu käe all. Foto: Anni Nöps

Juunis Venemaal peetud jõutõstmise maailmameistrivõistlustel hõbemedali võitnud Alex-Edward Raus on tõusmas maailmameistriks, kuna kuldmedali saanud Kasahstani sportlane põrus dopingukontrollis.

Lähtelt pärit Alex-Edward Raus (21) sai juuni keskel Venemaal Suzdalis klassikalise jõutõstmise maailmameistrivõistlustel hõbemedali ja püstitas mitu juunioride maailmarekordit. Raus tegi oma kategoorias (105 kg) juunioride maailmarekordi nii kükis (320 kg) ja lamades surumises (210 kg) kui jõutõmbes (310 kg) ning sai kogusummaks 840 kilogrammi.

Saavutatud tulemus jäi vaid 15 kiloga alla esikohamehe kogusummale. Kasahstanist pärit Zalim Kuvambajev (27) sai kok­ku 855 kilogrammi ja viis koju kuldmedali. Praeguseks on aga rahvusvaheline jõutõstmise föderatsioon avaldanud koduleheküljel dopinguga vahele jäänud sportlaste nimed, nende hulgas on ka Kuvam­bajev.

Uskumatu uudis

«See oli ikka uskumatu,» lausus Raus, kes kuulis dopingu-uudist treenerilt Peep Päl­lult ning oli teate üle õnnelik. «Eks see ikka rõõmustab, aga samas on natuke nadi tunne ka, et ei saanud kohapeal seda võitu ja kuldmedalit kätte. Minu tulemus oli ikka ausal teel tehtud. Ja tulla nii noorelt maailmameistriks ... ega ma ei nurise,» rääkis Raus.

Dopinguprotokolli järgi jäi võistlustel vahele koguni seitse Kasahstanist pärit jõutõstjat. «See on ikka uskumatu arv. Põhimõtteliselt kogu koondis,» imestas Raus. Kõik põrunud sportlased said kaheaastase võistluskeelu. Ametlikku võistlusprotokolli pole aga veel ära parandatud. 

Motivatsioon tagasi

Maailmameistriks tõusmine võiks Rausi sõnul aidata nüüd paremini pildile pääseda, kuid kuidas tegelikult läheb, ei julgenud ta ennustada. «Vahepeal oli mul juba rutiin tekkinud ja kohati viskas asi kopa ette, nüüd hakkab motivatsioon tagasi tulema,» lausus seitse aastat jõutõstmisega tegelenud Raus. 

Tallinna staabi- ja sidepataljonis aega teeniv Raus vabaneb teenistusest septembris ning lubas peale seda taas tõsisemalt treeningutele pühenduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles