Suvepildid: Tartu kesklinnas ootab jalutajaid idülliline park

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Eile õhtul avati Tartu loodusmaja ja Tartu loomemajanduskeskuse vahel park, mis ootab huvilisi teadmisi omandama ja lihtsalt loodust nautima. Juba pärastlõunal tehti soovijatele pargis kaks ringkäiku, kus räägiti pargi loomisest ja ajaloost.

Tartu keskkonnahariduse keskuse juhataja Janika Ruusmaa sõnul on pargi ajalugu üsna pikk. «Eesti Wabariigi ajal oli aadressil Lille 10 elumaja, mille aiamaja oli mäe otsas,» ütles Ruusmaa. Sõja ajal elumaja hävis ja inimesed läksid aiamajja elama. «1953. aastal, kui asutati noorte naturalistide maja, said lapsed väikeses aiamajas enda kasutusse esialgu ühe ruumi,» lausus juhataja. Nii saigi alguse loodusmaja.

«Varasematel aastatel on parki osanud hinnata vaid loodushuvilised lapsed ja õpetajad,» ütles Ruusmaa ja lisas, et nüüd on park tekitanud huvi ka teistes inimestes ning kõik tartlased on oodatud pargi võlusid nautima. «Park on liigirikas ja ka linnarahvas saab siin teadmisi omandada paljude liikide kohta,» ütles ta. Pargis on nii põõsastele, puudele kui ka kividele sildid juurde pandud ja nii saab teada, missuguse liigiga on tegu. Siin hakkab purskama ka siili purskkaev (teisel pildil).

Pargis on tegevust ka lastel. Võimalik on mängida kolmeliivakastis, turnida Koprapesa tasakaalurajal ja lasta liugu Saarma liumäel. «Varsti paneme siia üles ka infotahvlid, mis tutvustavad näiteks kopra elu,» ütles Ruusmaa.

Ümbrust võib uudistada ka vaateplatvormilt. Lisaks suurel muruplatsil istumisele saab vaadata veesilma (kolmandal pildil), kus iga natukese aja tagant käivad vett joomas linnud. «Meie tiigikest täidab vihmavesi ning siia tekib vee-elustik, mille kaudu on samuti võimalik lastel teadmisi omandada,» arvas Ruusmaa.

Veesilma põhjal plaanitakse teha veeprogramm, mille abil saavad lapsed teada, kes seesugusesse veelompi elama tulevad, mida nad söövad ja kuidas nad seal hakkama saavad. «Kevadel tulid siia juba pärast esimest vihma näiteks sinikaelpardid,» lausus Ruusmaa.  

Eile pärastlõunal tegutsesid pargis lisaks mõnele täiskasvanule ka lapsed. Kaks väikest plikatirtsu astusid vaateplatvormi juures asuvast trepist üles ja kihistasid naerda.

Üks tirts näitas näpuga vaateplatvormi alla. «Sinna ei tohi astuda, seal on see muru, pehme selline, vaata,» lausus ta asjalikult teisele. Muru, millele väike tüdruk viitas, oli pruuni värvi, see on siirdmuru, mis kogub alles hoogu kasvamiseks.

Keskuse juhataja Janika Ruusmaa ütles, et parki on oodatud kõik jalutama, õppima ja seda lihtsalt nautima. Lisaks pargi avamisele anti eile sealsamas ansambli Wrupk Urei kontserdiga Tartu muusikanädala avalöök.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles