Erakliinikutel napib laste hambaraviks raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Toomas Huik / Postimees

Mõnes Tartu hambaravi erakliinikus saab lapsele raviaja veel sel kuul, teistes tuleb aga oodata septembri või oktoobrini. Üks põhjus, mis järjekordi osas kliinikutes pikaks venitab, on rahanappus.

Ode kliiniku juhataja Ülo Pintson lausus, et nendel on haigekassa lepinguga rahaline kate kolmandaks kvartaliks juba täidetud. Patsiendid on lepingu ulatuses juba kirjas ja seetõttu on alaealiste tasuta hambaravi järjekord jõudnud septembri keskpaika.

Kliinikutel on võimalik patsientide raviks taotleda haigekassalt lisaraha. Pintsoni sõnul sai kliinik juunis juurde 700 eurot, aga sellest jäi väheks, et järjekorda lühendada. «Plaanime ka juurde taotleda, aga viimane taotlus oli juunis ja saime suhteliselt väikese summa. Selgus, et väga palju ei ole võimalik juurde anda,» lausus Pintson.

Ärev rahajagamine

Teine põhjus, mis järjekordi venitab, on suvi. Pintsoni sõnul on mõned kliinikud sulgenud suveks uksed, kuid Ode kliinik on töötanud terve suve. «Pöördumisi on meile rohkem olnud ja nüüd me kahjuks ei saa kolmandasse kvartalisse enam patsiente kirja panna,» ütles ta ja lisas, et erakorralist abi saab sellegipoolest.  

Tähe hambakliinikus saab järjekorda panna septembri alguseks. Hambaarst Björn Puna sõnul on Tähe erakliinikus varem olnud probleeme, kuidas haigekassalt saadud rahaga toime tulla nii, et pakutavad vastuvõtuajad ei veniks liiga kaugeks.

«Meil on olnud siin aegu, kus järjekord on poolteist kuud või pikem, ja just eelkõige raha pärast,» ütles Puna. Tema sõnul on eriti kiire aeg siis, kui lapsed lähevad kooli ja vanematel saab puhkus läbi.

Puna sõnul on suvel aga arste vähem tööl ja selle võrra jääb raha rohkem alles. «Haigekassa raha jagatakse ju kuude kaupa laiali ja seda tuleb osata majandada,» lausus ta.

Sellegipoolest ütles Puna, et haigekassa jagab raha ebaõiglaselt. «Neil ei ole kindlat süsteemi, et jagatakse raha arsti- või toolipõhiselt, see on kuidagi ajalooliselt välja kujunenud, et mõnel kliinikul on suurem leping, mõnel väiksem,» selgitas ta.

Haigekassa direktori Maivi Parve sõnul annab ravikindlustusseadus õiguse valida lepingupartnereid. Ta selgitas, et erakliinikud saavad haigekassa lepingupartneriks avaliku konkursiga, mille käigus hinnatakse kümmet asjaolu.

«Näiteks küsime teenuse hinda: kas pakutakse loeteluhinnaga või odavamalt. Kui odavamalt, saab pakkuja teatud eelise,» selgitas haigekassa juht. «Varasemate partnerite puhul vaatame, kui korrektsed nad on olnud, kas ei ole olnud lepingu rikkumisi.» Parv lisas, et vaadatakse ka, millise pildi on saanud kliinikust selle tööd kontrollinud usaldusarstid.

Haigekassa nõukogu otsuse järgi arvestatakse erakliinikute laste hambaravi rahastamisel näiteks sedagi, kui palju on neis pädevushindamise läbinud arste ning kas hambaravi tehakse vähemalt kolm tundi nädalas pärast kella kuut õhtul või nädalavahetustel.  

Puhkused lisavad koormust

Parve sõnul on haigekassal lepingureserv, mida kasutatakse probleemide lahendamiseks. «Kui kliinik tõstatab probleemi, et leping on pingeline ning  lisaleping on põhjendatud, siis vaatame üle kolmanda kvartali ja anname neljandasse kvartalisse raha juurde, et lahendada probleem,» lausus ta.

Björn Puna tõi järjekorra tekkimise põhjuseks peale raha välja ka arstieelistuse. Tema sõnul on hambaarstidel, kes on pikemalt tööd teinud ja kellel on välja kujunenud oma patsientuur, järjekorrad pikemad. Nooremate hambaarstide juurde seevastu saab sageli kiiremini. «Patsientuuri kogumine võtab ju paratamatult aega,» nentis ta.

Dentali hambakliiniku administraatori sõnul on laste hambaravi ooteaja kohta päritud sedavõrd palju, et nemad teavet enam ei jaga. Varasemast vestlusest selgus, et ooteaja pikkus on umbes septembri lõpuni. «Esiteks on järjekord ja teiseks ei ole haigekassa raha,» vastas juhataja Merike Kirpson, miks ooteaeg on sedavõrd pikk.

Kirpsoni sõnul on haigekassale rahataotluse esitamisel keeruline määrata summat, mida raviks vaja läheb. «Ei saa ette planeerida, et selleks ajaks tuleb nii palju juureravi või selleks ajaks vaja nii palju plomme teha,» põhjendas ta. Tema sõnul on lisaraha varem küll saadud, kuid protsessi keerukus teeb küsimise vastumeelseks. «Ega see juurdeküsimine niisama lihtne pole,» lausus ta.

Kirpson avaldas lootust, et kollektiivpuhkuselt polikliiniku lasteosakonda äsja tööle naasnud arstid suudavad alaealiste patsientide järjekordi lühendada. «Arvan, et seal saab ilusti kogu see tulekahju ära kustutatud,» nentis ta.

Alaealiste hambaravi järjekorrad

• Dr Eve Jaska hambaravi: augusti teine pool

• Tähe hambakliinik: septembri algus

• Ode hambakliinik: septembri keskpaik

• Dentali hambakliinik: septembri lõpp

• PMA hambaravi: oktoober

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles