Midrimaa värvub rõõmu tooni kuube

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaia Midrimaa direktor Mall Krebstein näitas uue kuue saanud trepikoda, mille alaosas lehvitab tiibu midrilind ning ülaosa ehib pilt Tartut meenutavast midrilinnast.
Lasteaia Midrimaa direktor Mall Krebstein näitas uue kuue saanud trepikoda, mille alaosas lehvitab tiibu midrilind ning ülaosa ehib pilt Tartut meenutavast midrilinnast. Foto: Martin Pau

Kolmanda Tartu lasteaiana õnnestus Midrimaal läbida edukalt firma Caparol tasuta värvide konkurss ning meelitada lasteaia seinu kaunistama isegi tuntud maalikunstnik, graafik ja õppejõud Peeter Allik.

Alliku kavandatud, põhiosas juba valminud hiiglaslik midrilind tervitab Midrimaa lasteaeda sisenejaid kohe, kui saapad on puhtaks pühitud. Kirjusulise olendi küünised hoiavad kopsakat kommi. Linnu kelmikas ilme jätab vaataja mõistatada, kas maius on teel lasteaeda või laste tagant näpatud.

Korrus kõrgemal ehib seina kunstitudengist maastikuarhitekti Katrin Maaski midrilinn, mille kirikutornid lasevad aimata Tartu vanalinna motiivi. Tõeliseks maiuspalaks tõotab aga kujuneda kunstnik Sille Seeri midripuu, mis peaks valmima augustis lasteaia teises trepikojas.

Värvirikas kavand, mis meenutab ühekorraga kõiki hunnituid Edgar Valteri ja Ilon Wiklandi raamatuillustratsioone, näitab midripuud unistuste paigana, mille otsas või õõnsustes tunnevad end ühtviisi mõnusalt jütsid ja vanamehed, kõutsid ja linnud, närilised ja putukad ning isegi kalad.

Kallis tasuta töö
«Ausalt – väga hea meel on,» ütles Midrimaa direktor Mall Krebstein. «Kui fassaad välja arvata, võime öelda, et lasteaed saab sügiseks korda. Vähemalt hindele neli.»
Värvitud ja veel värvitavaid seinu ja lagesid on Midrimaas kokku peaaegu tuhat ruutmeetrit.

Caparolilt tasuta värvide saamiseks pidi lasteaed konkureerima kümnete teiste Eesti lasteaedadega, kellest Facebooki hääletuse lõpuks jäi sõelale viis õnnelikku.

«Mõni lapsevanem tegi kuuldavasti just selle konkursi pärast endale Facebooki konto. Keegi rääkis, et meelitas meie poolt hääletama sada sõpra,» kirjeldas Krebstein.

Tasuta värvide seintele ja lagedele kandmiseks oli tarvis ka tasuta tööjõudu.

Varakevadel lapsevanemaid vabatahtlikult tööle kutsudes sai direktor kokku umbes kolmkümmend nime ja nentis rahulolevalt, et althüppajaid pole. Vastupidi, pintsli on haaranud mõni sellinegi, kes end kevadel üles ei andnud.

Maalritarbed ostis lasteaed oma raha eest, kulutades tuhatkond eurot. Keerukamateks töödeks, näiteks värvitavate pindade tasandamiseks ja kõrgeimate lagede värvimiseks, palkas Tartu linnavalitsus umbes 6000 euro eest firma.

«Olen üsna kindel, et see töö, mille lapsevanemad siin tasuta ära teevad, maksaks tellides vähemalt sama palju,» hindas Krebstein. Eriti tõstis direktor hakkajate lapsevanematena esile Maivi Parve, Age Rosenbergi, Peeter Unti ja Sille Talvetit.

Kohus ja rõõm

Midrimaa Mõmmi rühma õpetaja Katrin Ginter, kes läinud reede hommikul ühena esimestest pintsli ja värvirulliga tööle asus, tundis enda sõnul nii kohusetunnet kui värvimisrõõmu.

«Kui lapsevanemad tulevad vabatahtlikult tööd tegema, on ju ilus, kui ka meie kaasa lööme,» arutles Ginter. «Aga hea on ka mõelda, et see väike koridorinurk siin on just minu värvitud.»

Tartust on kahel varasemal aastal osalenud Caparoli võistlusel edukalt Triinu ja Taavi ning Päkapiku lasteaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles