See on see «moodne kunst»

Indrek Grigor
, Hindamiskomisjoni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on osa teosest, Taavi Talve näitusel monumentaalgaleriis on valges kuubis valgeid kuubikuid rohkem.
Pildil on osa teosest, Taavi Talve näitusel monumentaalgaleriis on valges kuubis valgeid kuubikuid rohkem. Foto: Kristjan Teedema

Taavi Talve näitus Tartu kunstimajas. Fraasi «See on see «mood­ne kunst»» võis korduvalt kuulda Taavi Talve isikunäituse «Onthetitle» avamisel Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis 12. juuli õhtul.

Teos, mida selle lausega iseloomustati, koosneb jutumärkide paarist, ühest rivist välja langenud komast ja kummalisest tsitaadist galerii seinal.

Moodne kunst on modernismi traditsiooni üldisem nimetus. See viitab kunstilisele praktikale, mille keskmes on hoiak, et kunst tegeleb ennekõike kunsti enesega.
Seda Talve installatsioon ka ilmselt teeb – nii näiteks võib teose pealkirja «Onthetitle» tinglikult eestindada kui pöördumist pealkirja asjus.

Ühel ja samal ajal
Ent samavõrd problematisee­rib kunsti eneseprobleemiga kunstimaja väikeses saalis Talve näitusega ühel ja samal ajal näidatav Konrad Mägi ateljee näitus «Tahavaatepeegel».
Mägi ateljee loomingu keskne küsimus on värv. Mitte maastik või vaikelu, mida maalil on kujutatud, vaid just värvi kui kunstitehnilise vahendi ja probleemiga töötamine.

Mägi ateljee värvikesksetel töödel ei kujutata näiteks sotsiaalseid probleeme, vaid loodust, et värvi, vormi ja rütmi ilu kui küsimus oleks võimalikult vahetult tajutav. Seevastu Talve installatsioon püüab olla vormiliselt märkamatu.

Näitusel «Onthetitle» on valges kuubis eksponeeritud valged kuubikud, et võõristus näituseobjektide ja näituseruumi vahel, mida vaataja kogeb, oleks võimalikult väike.

Niisiis ei ole Talve teose keskseks probleemiks vastupidi Mägi ateljee näitusele esteetiline vormimäng, vaid kunstitehnikasse puutumatu sisuline küsimus – kõnealusel juhul meie arvamuste tõeväärtuse järele.

Kunstnik ei eelda külastajalt, et too imetleks tema loodud geomeetriliste kujundite ilu, vaid otsiks vastust küsimusele, miks need seal on. Vormil on sealjuures autorile stilistiline, mitte sisuline tähendus.

Jutumärkides

Talve on näituse pannud jutumärkidesse, tekitades sellega olukorra, kus ühelt poolt on tegemist kunstniku väitega, et see on näitus, mis tsitaadina autori suust on ju kahtlemata tõene väide.

Teisalt on ta aga pannud sellesama väite jutumärki­-

desse – grammatiline võte, mida teadupärast kasutatakse selleks, et markeerida sõnu, millel on pilkeline tähendus.

Samamoodi on väljapaneku avamisel Talve näituse iseloomustamiseks kasutatud fraas «See on see «moodne kunst»» korraga nii tõene kui ka mitmetähenduslik. Kust me ikkagi teame, millal tõest saab pilge ja vastupidi? See on see küsimus, mida autor kutsub teid üles küsima, kui tulete näitusele ja loete tsitaati seinal. Ja mitte ainult siis ja seal.


Kas teate?

Monumentaalgaleriis

• Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis (Vanemuise 26) on avatud Taavi Talve näitus «Onthetitle».

• Vaadata saab 28. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles