Robot päästab tüütust kodutööst

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samal ajal, kui robot muru niidab, saab masina peremees millegi meelepärasemaga tegelda, näiteks ajalehti lugeda.
Samal ajal, kui robot muru niidab, saab masina peremees millegi meelepärasemaga tegelda, näiteks ajalehti lugeda. Foto: Kristjan Teedema

Mururobotite müük kasvab jõudsalt. «Minu sulane,» tutvustab Lembit Lump oma koduaias tavapärase tolmuimeja suurust masinat, mis puude, kivide ja peenarde vahel innukalt ringi vurades võtab kõhu all olevate lõiketeradega muruliblesid madalamaks.
 

Kahe kaamerasilmaga robotniiduk Husqvarna Auto­­mower meenutab pisut küll tegelast mõnest ulmefilmist, ent õnneks mitte vaenulikku.

Mõnele objektile lähenedes võtab ta hoo maha, puudutab seda õrnalt ninaga, keerab otsa ringi ning sõidab aplalt uusi liblesid kärpima.

Hinnaline vaba aeg

Lump tunnistas, et kunagi meeldis temalegi korra nädalas viis tundi 6200 ruutmeetri suuruses aias murutraktoril istudes askeldada. Enam mitte. «Ühel heal hetkel prioriteedid muutusid ja ma hakkasin kvaliteetaega väärtustama,» viitas ta, et pigem tegeleks lapselapsega või jooks klaasikese veini.

Ka robotniidukeid müüva OÜ Homeyard juhatuse liige Alari Ilves nentis, et kuigi esmapilgul võib tunduda, et tegemist on pelgalt rikaste inimeste mugavusega, on neile, kel elutempo kiire, robotkodumasinate soetamine hädapärane ost.

Sealjuures on tema kinnitusel viimased kolm aastat mururobotite müük igal aastal kahekordistunud. Ka OÜ Reginett juhataja Jaan Lusikas tõdes, et veel mõni aasta tagasi müüs Husqvarna aastas mõnikümmend masinat, kuid nüüd on aasta müüginäitajad kolme-, peagi neljakohalised. Nüüdseks pole Ilvese sõnul mururobotid ka enam moemänguasja mõõtu, vaid täiesti asjalikud masinad.

Lembit Lump oli enda sõnul esmalt mururoboti soetamise suhtes pisut skeptiline, ent enam kui kuupikkuse kasutamisaja jooksul võib väita, et on rahul küll.

Esiteks ei tundu talle selle ülalpidamine olevat kulukam murutraktori omast – mõlemat tuleb korra aastas hooldusesse viia, kulud on roboti puhul ehk isegi väiksemad.

Lisaks on Lumpile tähtis see, et erinevalt bensiinimootoriga muruniidukist või -traktorist, mis tekitab omajagu müra, on elektriakudel töötav robot pea hääletu ega sega niimoodi ka naabreid, isegi kui töötab öösel.

Iseteadlik masin

Samuti viitas Lump, et traktorit kasutades juhtus, et niitmisvahelisel ajal muutusid murulapid juba ilmetuks, kuid robot on tööhoos iga päev (õigemini just siis, kui ta on programmeeritud töötama), mistõttu on rohelisel vaibal kogu aeg hoolitsetud välimus.

Robotniiduki tööpõhimõte on lihtne: üldjuhul liigubki see kaootiliselt ringi ja kärbib kõhu all olevate väikeste lõiketeradega muru. Millegi vastu põrgates keerab otsa ringi ja jätkab oma sihitut teekonda. Et robot aiast plehku ei paneks, ümbritsetakse hooldatav ala muru sisse peidetava spetsiaalse piirdekaabliga, sellega eraldatakse ka lillepeenrad ja muud hooldamist mitte vajavad kohad.

Sealjuures rõhutavad robotite müüjad, et kaablite paigaldamine ja roboti seadistamine on küll üsna lihtne, ent kliendi hilisemat rahulolu silmas pidades võtmetähtsusega, mistõttu tasuks kasutada spetsialistide abi.

Nii Regineti kui Homeyardi pakutavad robotniidukid on varustatud automaatse laadimissüsteemiga: kui akud tühjenevad, leiab niiduk laadimiskoha ise üles.

Eri firmade masinad on sealjuures erineva lisavarustusega: on roboteid, mille akud saavad lisaenergiat päikeselt, paljudel on vargavastane alarm, enamik lõpetab maapinnast kõrgemale tõstetuna ohutuse mõttes töö.

Samuti on näiteks osa Husqvarna mururoboteid varustatud GPS-ile tugineva vargajälitajaga, sõnumipõhise kaugjuhtimise ja veateavitussüsteemiga.

Nii Lump kui ka masinate müüjad kinnitavad, et koduloomadele on masin ohutu, kuna üldjuhul hoiavad need robotist lihtsalt eemale. Samuti ei juhtu midagi, kui see sõidab inimese vastu, kinnitas Lusikas. Masina korpus ulatub üsna madalale ja lõiketerad asuvad korpusest rohkem kui 15 cm kaugusel.

Siiski on Ilvese sõnul juhtunud, et näiteks mõni vedelema jäänud mänguasi on kannatada saanud, mis aga võikski tema hinnangul motiveerida lapsi oma asju paremini kokku korjama. Ka pole Lusika sõnul välistatud, et robot sõidab mõne pisema kivi otsa ja saab ise viga, ent jällegi – selle vältimiseks tuleks võimalikud takistused varem lihtsalt eemaldada.

Lusikas viitas ka sellele, et robot on päästerõngaks neile, kes kimpus heinaallergiaga, samuti on see täiesti saastevaba. Heaperemeheliku hoolitsuse korral on Husqvarna Auto­mo­weri eluiga tema sõnul umbes 5000 töötundi ehk viis aastat – siis vajaksid akud vahetust.

Müügil olevad robotniidukid sobivad hooldama murupindu suurusega 250–6000 ruutmeetrit ja nende hinnad jäävad vahemikku 1000–4500 eurot.

Kas teate?

Võimsamad mururobotid

Robotniiduk L300 Elite

• Niidetav ala 6000 m²

• Niidukõrgus 24–64 mm

• Maksimaalne kallak 45%

• Lõikelaius 36 cm

• Tööaeg ühe laadimisega

kuni 10 h

• Müratase maksimaalselt

80 dB

• Kaal 19,2 kg

• Hind 4490 eurot

Husqvarna Automower

265 ACX

• Niidetav ala 6000 m²

• Niidukõrgus 20–60 mm

• Maksimaalne kallak 35%

• Lõikelaius 32 cm

• Tööaeg ühe laadimisega

kuni 80 min

• Müratase maksimaalselt

65 dB

• Kaal 12,9 kg

• Hind 4469 eurot

Allikad: www.homeyard.ee,

www.husqvarna.com/ee

Tehnika teeb ka koristustööd

Üheks tüütuimaks koduseks tööks on koristamine, ent robottolmuimejate kasvav populaarsus vähendab sedagi muret.

OÜ Homeyard juhatuse liikme Alari Ilvese sõnul müüvad nemad aastas tuhandeid Neato robottolmuimejaid. «Uute tehnoloogiate puhul ei tasu arvata, et suured brändid on parimad,» sõnas ta ja lisas, et robottolmuimejate puhul tuleks tähelepanu pöörata hoopiski toote omadustele – masin peaks olema võimas, tolmu imema, mitte kokku pühkima, ja tegema tööd süsteemselt, et kogu põrand saaks üle käidud.

Arvustus.com soovitab robottolmuimejat valides veel vaadata, kui tihti ja kui põhjalikult tuleb seda puhastada ja hooldada ning et selle kasutamine oleks lihtne ja loogiline.

Ilvese hinnangul on selline tolmuimeja lemmikloomade ja väikeste lastega peredele asendamatu abiline, mis puhastab põrandaid regulaarselt. Siiski ei pääse see toanurkadesse tõhusalt koristama, mistõttu tuleb puhastustöö neis teha inimesel ikka ise. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles