Värske park vajab veel pisut kasvuaega

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janika Ruusmaa rääkis, et parki ehitatud koprapesa on täpselt nii suur, kui ühe noore kopra pesa olema peab ja vanade loomade ehitised on veel suuremad. Ka selle sisemus saab olema peaaegu üks-ühele originaaliga, ainult vee asemel pannakse kivid.
Janika Ruusmaa rääkis, et parki ehitatud koprapesa on täpselt nii suur, kui ühe noore kopra pesa olema peab ja vanade loomade ehitised on veel suuremad. Ka selle sisemus saab olema peaaegu üks-ühele originaaliga, ainult vee asemel pannakse kivid. Foto: Kristjan Teedema

Aastaid oodatud loodusmaja ja selle ümber olev park on lõpuks nii kaugel, et suurem osa töömehi on lahkunud. «Päris valmis ikkagi ei ole,» vangutas keskkonnahariduse keskuse juht Janika Ruusmaa pead.

Põnevat parki pääseb uudistama juba praegu, kohalikud lapsed-noored on uue koha avastanud ja käivad seal oma eale kohaselt lõbutsemas. Ruusmaa palus siiski külalistel pisut veel oodata ja maja ümber tegutsevatele ehitajatele ja haljastajatele mitte ette jääda.

Peale selle, et puudu on jalgrattahoidlad ja päikesekell, on vaja istutada taimi ja paigaldada infotahvleid. Paljudes kohtades ei kasva veel äsjakülvatud muru ning täies hiilguses on park ehk paari aasta pärast.

Kõik õppimiseks

Ruusmaa rääkis, et pargis võib loomulikult uurida ja ringi vaadata ka omapäi, kuid tulevikus on plaanis koostada õpperajad, et saaks tahvlite järgi kindlaid trajektoore läbida. Näiteks saavad suured kivirahnud, millest ilusamad on pärit naaberkrundil käivalt ehituselt, igaüks juurde sildi.

Kõik parki pandud mänguvahendid on seal õppe eesmärgil. Isegi liumägi on nimetatud saarma liurajaks, sest siis on selle juures põhjust rääkida, kuidas saarmale meeldib puhtalt lõbu pärast kõhuli künkast alla lasta.

Ruusmaa sõnul on pargi hooldamine ja mitmed poolikud asjad mõeldudki koos lastega edasi tegemiseks. Näiteks on maha istutatud pajuvitsad, millest peaks kasvama tunnel. Tunneli moodustumiseks on aga vaja vitsu suunata.

Koos riisutakse mahalangenud lehed ja viiakse need kompostikasti ning hiljem käiakse kõdunemist piilumas.

Maja on veel tühi

Loodusmaja ise on praegu alles üsna tühi, sest mööblit pole veel sisse seatud. Ruusmaa ütles, et sisustushanke järgi peaks kõik vajalik saabuma augusti lõpus, septembri alguses.

Vanad lauad-toolid, mis uude majja enam ei sobi, müüdi teisipäeva õhtul oksjonil kõik viimseni maha. Ruusmaa ütles, et talle teeb rõõmu, et inimesi huvitas ka nende mööbliesemete lugu.

Veel toredam on, et mööblit lihtsalt prügimäele ei saadetud, vaid see kõik on kellelegi vajalik. Näiteks tõi ta kartoteegikapi, milles noored loodusuurijad hoidsid igasuguseid väikseid abivahendeid, käsitöölisest ostja aga kavatseb seal hoiustada omavärvitud lõngu.

Praegustesse ruumidesse alles jäänud vahendid ja esemed pakitakse aga kiiresti kokku, sest 1. juuliks peab olema välja kolitud. Ruusmaa sõnul ei ole kahju vanast kohast lahkuda, sest seal on alati kitsas olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles