Tööotsijal sirutub koolitusel selg

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööotsingukoolitus õpetab selga sirgu ajama ja ennast hindama. Pildil tööklubi juhendaja Ingrid Purje ja koolituse läbinud Rait Rebane Antoniuse õues, kus tunnid toimusid.
Tööotsingukoolitus õpetab selga sirgu ajama ja ennast hindama. Pildil tööklubi juhendaja Ingrid Purje ja koolituse läbinud Rait Rebane Antoniuse õues, kus tunnid toimusid. Foto: Margus Ansu

«Ma olin oma eluga sellises kohas, kus ma tahtsin, aga ei osanud midagi teha,» rääkis Rait Rebane, kes pärast Johannes Mihkelsoni keskuses läbitud koolitust on leidnud uue hingamise.

Rebane käis aastaid kõrgkoolis, aga ei saanud lõpetatud. Nii jõudiski ta seisu, kus oli jäänud ula peale ja otsis tulutult tööd.

Johannes Mihkelsoni keskuses pakutava tasuta tööotsingukoolituse otsa sattus ajalehe kaudu hoopis tema isa, kes kohe ka pojale helistas. «Isa soovitas, et mis sa ikka kodus passid, mine proovi,» rääkis Rebane.

Hirm kadus kiirelt

Esimesse infotundi tuli üle 40 noore, pidama jäid umbes pooled. Rebase arvates võis paljudele tunduda hirmuäratav, et koolitus kestis neli kuud, kokku 120 tundi.

Esimene kuu tehti tihedat tööd: viiel päeval nädalas ja hommikul üheksast õhtul nelja-viieni. Edaspidi olid kohtumised juba harvemad.

Rebane muigas, et esimesel päeval jõudis ta kohale tublisti varem ja kõige esimesena ning ka väike hirm oli sees. Juba esimene koolitaja suutis selle aga kohe eemale peletada ning seltskonnas tõelise rühmavaimu tekitada.

Lisaks igasugustele praktilistele tegevustele oli koolitajate eesmärk anda noortele tagasi positiivne ellusuhtumine ja eneseusk, mida tegevuseta passimine oli kahjustanud.

«Minu elu muutis see koolitus ikka drastiliselt,» soovitas Rebane kõigil elus suuna ja eesmärgi kaotanud noortel seda kindlasti proovida.

Tema ise kohtas keskuse kaudu leitud praktikakohal juba esimesel päeval klienti, kes talle püsivat tööd pakkus, ning pärast praktikat võttis ta selle ka vastu.

Keskuse projektijuht ja tööklubi juhendaja Ingrid Purje rääkis, et võimalusi töö leidmiseks on tohutul hulgal.

Kuigi inimesed üldjuhul arvavad, et piisab vaid töökuulutuslehekülgede kammimisest, ajalehekuulutuste vaatamisest ja tuttavatelt küsimisest, siis Purje ise on kogunud tuhatkond lugu sellest, kuidas on tööd leitud.

Aastate jooksul on neil Johannes Mihkelsoni keskuses välja kujunenud süsteem, kuidas inimesi tööellu aidata.

Lisaks koolitusele «Kuidas leida oma unelmate töökoht» kuuluvad programmi ka tugiisikuteenus, täienduskoolitused, tööklubis osalemine ja tööpraktika. Eelkõige on vaja aga seda, et tööotsija ise oleks aktiivne ja avatud.

Praktilised ülesanded

Purje rääkis, et noored ei taha kuiva ja teoreetilist juttu, nad tahavad päris kogemust ja praktikat. «Ja siis me saadamegi nad tänavale tegema tänavaküsitlust teemal, kuidas te olete tööd leidnud,» ütles Purje. «Või jagame töökuulutused laiali ja nad helistavad, et küsida kaks küsimust.»

Koduseks ülesandeks on teha midagi päris esimest korda. Kas siis midagi väikest, nagu kojuminekuks teise tee valimine, või midagi suurt, nagu kõrgusekartjal kirikutorni ronimine. «Noor inimene sai hakkama ja oli ülimalt rõõmus selle üle. See rõõm ja elevus toovad eneseaustuse, enesekindluse tagasi,» rääkis Purje.

Sellised koolitused nii noortele kui ka vanuses 50+ tööotsijatele käivad kogu aeg ja uued on algamas taas augustis. Täpsemat teavet leiab keskuse kodulehelt www.jmk.ee.
 

Soovitused noortele unistuste töö leidmiseks

• Helista mõnele täiesti võõrale või pooltuttavale, kes teeb sinu unistuste tööd, ja tee juttu, kuidas ta sellesse ametisse jõudis, kus õppis ja mis hoiab kirge selles töös.

• Uuri põhjalikult kodulehekülge www.rajaleidja.ee, tee teste ja täida ametitundmise küsimustikke. On ka teisi töö, karjääri ja enesearenguga seotud kodulehekülgi.

• Kaalu kõiki õppimisvõimalusi õppekavadega tutvumise järel, mitte ainult kõhutundele toetudes.

• Vii sõbraga koos läbi spontaanne tänavaküsitlus teemal, kuidas olete leidnud sobiva töö.

• Tee läbi mitmepäevane tasuta e-koolitus www.karjaari­nou.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles