Pitsimeistrid murravad müüti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelika Nöps, Maris Raud,
«Eestimaa pitsid. Niplispitsi õpetus ja mustreid».
Angelika Nöps, Maris Raud, «Eestimaa pitsid. Niplispitsi õpetus ja mustreid». Foto: Repro

Kõrvalt vaadates arusaamatuks ja väga keeruliseks peetav niplispits on tegelikult hulga lihtsam, kui arvatakse, kinnitavad selle ala meistrid Angelika Nöps ja Maris Raud, kes kirjutasid selle müüdi murdmiseks raamatu.

Eesti keeles on niplispitsi tegemise kohta seni ilmunud vaid mõned üksikud artiklid käsitööajakirjades, põhjaliku õpetusega raamatut selle peene ilusa ala kohta meil ilmunud pole.

Nüüd on raamatupoodidesse jõudnud 144-leheküljeline «Eestimaa pitsid. Niplis­pitsi õpetus ja mustreid».

«Me ei kirjutanud seda raamatut teenimiseks,» ütles üle paarikümne aasta niplispitsi tegev ja sel alal huvilisi õpetav Angelika Nöps, kes töötab põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis peaspetsialistina.

«Kirjutasime raamatu selleks, et tõestada – niplispits pole keeruline. Nüüd võivad kõik huvilised raamatu kätte võtta, katsetada ja saada aru, et asi polegi nii hull,» kinnitas raamatu koostaja.

Paarkümmend mustrit

Tartu loomemajanduskeskuses oma niplispitsikojas ettevõtjana tegutsev Maris Raud lisas, et tihti ei hakka huvilised niplispitsiga tegelema sellepärast, et kusagil pole mustreid. Nii ongi Eestimaa pitside raamat jagatud kaheks: esimeses pooles jagavad autorid niplis­pitsi tegemise algõpetust ja nippe ning teises pooles on 21 mustrit.

«Marisest sai mustrite tegemisega suur arvutispetsialist,» naeris Angelika Nöps. «Me ei tahtnud seda tööd kellegi teise teha jätta, sest niplispitsi mustrite ülesjoonistaja peab seda ala tundma.»

Lõviosa mustritest ehk 19 peene niplispitsi kirja on pärit Eesti Rahva Muuseumist (ERM), kahe pitsimustri autor on Maris Raud.

Muidugi ei mahtunud raamatusse kõik ERMis talletatud mustrid, autorid valisid neist välja peamiselt Lõuna-Eestist pärit pitsid.

Vabatahtlikud niplajad

Peale selle on raamatus ligi 70 fotot, mille tegi vabakutseline fotograaf Lauri Kulpsoo. Raamatu tegemisele panid oma õla alla niplispitsi õpetava MTÜ Hestia vabatahtlikud, kes niplasid oma osavate kätega mitu kuud raamatu jaoks vajalikke pitse.

«Nende toredate naisteta poleks me oma raamatut veel tükk aega valmis saanud,» ütles Angelika Nöps.

Raamat
Angelika Nöps, Maris Raud,
«Eestimaa pitsid. Niplispitsi õpetus ja mustreid».

Kirjastus Pegasus, 2013, 144 lk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles