Botaanikaaeda saabus okkaline kingitus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Aednikul peab jõudu olema, naeris Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Annela Nõmmik (pildil) ja tõstis pappkastist välja suure kaktuse. Selliseid kopsakaid tegelasi on kastides ootamas veel omajagu.

Aga see pole sugugi kõik: paksust paberist ja ajalehtedest ootab kasvuhoones väljavõtmist oma 300 kaktust, mille Tartu Ülikooli botaanikaaed sai kingiks Saksamaalt. «Siin on kogukaid tõsiseid tegijaid, inimesepikkusi vibalikke, mõni hästi tige kaktus ja ka väikse kivi suurusi rariteete, mis ei näe praegu head välja, sest olid kaks aastat kastmata,» rääkis Nõmmik. «Meil on selle kingi üle ikka väga hea meel, sest siin on huvitavaid liike, mida meil seni polnud. Küll me need kõik üles turgutame!»

Kaktused kinkis botaanikaaiale Kölni lähedal elav 84-aastane mees, kel endal polnud võimalik neid edasi kasvatada, sest tema kodu kõrvale ehitati maja ning selle käigus lõigati veetoru läbi, selgitas Tartu Ülikooli botaanikaaia direktor Heiki Tamm. Kinkija nime ei tahtnud ta veel avaldada, sest pole 40 aastat kaktusi kogunud ja kasvatanud sakslasega selles kokku leppinud.

Botaanikaaia töötajad kaevasid kollektsionääri kasvuhoones vulkaanilisse pinnasesse istutatud kaktused suures tolmupilves ise üles ja sõidutasid Tartusse. Nüüd on vaja taimed pottidesse istutada, neile kasvuhoones koht kujundada ja vajaliku teabega varustada. Abiks on ka kaheksa raamatut kaktusekasvatuse kohta, mille kinkija kaasa andis.

Esialgu jäävad kaktused paljunduskasvuhoonesse kosuma. Järgmisel suvel avatakse uus kollektsioon külastajatele, ka kinkija on lubanud kohale tulla. Kingitus suurendas botaanikaaia kaktuste õppekollektsiooni poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles