Lõputöö näitab noorte unistusi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Süvalepal (vasakul) oli figuuride ülespanekul abiks terve meeskond, teiste hulgas ka Anne noortekeskuse direktor Martin-Joel Bachmann (paremal).
Oliver Süvalepal (vasakul) oli figuuride ülespanekul abiks terve meeskond, teiste hulgas ka Anne noortekeskuse direktor Martin-Joel Bachmann (paremal). Foto: Kristjan Teedema

Noori ei huvita ainult kaubamajas hängimine, vaid nad teavad üsna täpselt, mida oma eluga peale hakata, arvab Oliver Süvalep, kes pani selle kinnituseks kesklinna püsti värvikad installatsioonid.

Kutsehariduskeskuses rekreatsioonikorraldust õppiva Süvalepa kursusekaaslased teevad oma lõputööks peamiselt kõiksuguseid üritusi. Süvalep korraldas hoopis ettevõtmise, kus lõi nädala jooksul kaasa 60 noort.

Ühise töö tulemusena on eilsest kesklinnas 15 elusuuruses inimfiguuri, igaüks esindab ühte ametit, mida selle loonud noored näevad ühe võimaliku tulevikutööna.

Mõte ettevõtmiseks tuli projektiraha taotlemise võimalusest, millest noormees kuulis praktikal Anne noortekeskuses. Kuna kevadel on ajaga niigi kitsas, tegi ta sama projekti ka kooli lõputööks.

Näota ametid

Nii sündiski projekt «Poolel teel», mis nimeandja sõnul väljendab seda, et kui juba tead, mida teha tahad, oled poolel teel unistuse täitumiseni.

Ühtlasi on see noorte võimalus ennast linnaruumis nähtavaks teha omal moel ja võimudega pahuksisse minemata, kõik vajalikud load on olemas.

Süvalep lõikas vineerist välja figuurid ja kohtus seejärel neljaliikmeliste noorteseltskondadega. Kõigiga oli töö sama – rääkida läbi, mida noored oma tulevikust mõtlevad ja kelleks saada soovivad, ning seejärel üks figuuridest selle järgi ära värvida.

Kõik figuurid jäid näota, väljendamaks, et ametil ei ole sugu ega nime.

Oma õpetajatele kutsehariduskeskuses ei ole Süvalep projektist eriti midagi rääkinud ja kuna juhendaja pole koolist, vaid Anne noortekeskuse noorsootööspetsialist, ei tea noormees päris täpselt, kuidas erialaõpetajad võiksid sellisesse lõputöösse suhtuda.

Kooli juhatusele see aga igal juhul meeldib, sest Süvalep küsis figuuride materjalide tarvis lisaraha ja seda talle ka anti. «Isegi direktor oli väga rahul ja kiitis selle heaks,» rääkis ta.

Teistele ei olnudki nii lihtne seletada, kuidas see kõik välja peaks nägema. «See kõik oli mul peas nii selgelt olemas, et kui ma teistele rääkisin, unustasin kogu aeg mingeid detaile ära. Ja siis ei saanud aru, miks nad ometi ei mõista,» muigas Süvalep.

Tähelepanu tõmbajad

Noormehe juhendaja Elge Aas rääkis, et eile kujusid üles pannes üllatas teda, kui head need välja näevad ja et need kohe ka möödujate tähelepanu tõmbasid. Ikka ja jälle tuli uudistajate küsimustele vastata.

Figuurid peaksid Tartu kesklinna jääma 14. juunini, kui nende seisund püsib hea ja välimus esinduslik. Projekti tutvustajaid sinna juurde seisma küll ei jää, kuid kogu tähtsam info on kirjas figuuride juures paberil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles