Tartu keskpunkt nihkus Karlovasse

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu geograafiline kese asub sellest ajutisest tähistusest sadakond meetrit kagus.
Tartu geograafiline kese asub sellest ajutisest tähistusest sadakond meetrit kagus. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval Karlova päeva tähistanud karlovlased püstitasid vana Pargi sauna vastu posti igasse suuna vahtivate viitadega. Postil olev kiri teatab aga, et Tartu kese on Karlovas.

Postil olevat kirja vaadates tekib kohe küsimus: kas see on suurushullustus või nali? Kõik tartlased teavad ju hästi, et Tartu kese asub kesklinnas Raekoja platsil purskkaevu naabruses. Seal on aastast 2000 selle kohta isegi tähis olemas. Sellel keskpunktil oli ka eelkäija: 1936. aastal asus ülikoolilinna keskme märgistus praegusest tahvlist veidi rohkem purskkaevu pool.

Kuid Karlovasse märgitud Tartu kese pole siiski suurushullustus ega nali, selgitas Tartu Ülikooli inimgeograafia teadur Taavi Pae. «Tartu on üsna korrapärase kujuga ja nii võib arvata, et linna keskpunkt asub tõesti kesklinnas,» ütles Taavi Pae.

Linna keskmeks võib veel pidada kohta, kust algab maanteede mõõtmine – Tartus on selleks Riia-Turu ristmik. «Kui aga otsida Tartu geograafilist keskpunkti, siis tuleb kesklinnast välja liikuda,» märkis Taavi Pae.

Nii võtsidki tema kolleegid geograafid Tartu keskpunkti otsimise digitaalseid andmekihte kasutades käsile ning paari hiireklõpsuga selgus, et ülikoolilinna geograafiline kese asub Karlovas Eha-Kitzbergi-Tähe-Pargi kvartali sees. Et linna keskpunkti märkimine kellegi aeda on tülikas, püstitasid karlovlased ajutise tähise Pargi ja Tähe tänava ristmiku lähedusse. Õige koht jääb sellest sadakond meetrit kagusse.

Ajutine tähistus tähendab, et post võetakse peagi maha. Pikemaks ajaks jääva tähise mõtted Karlovas küll liiguvad, kuid esialgu seda mõtet teoks ei tehta.

«Kui kunagi algab Päeva pargi täisehitamine, siis võiks seal Tartu keskpunkti kunstiliselt huvitav tähis olla küll,» ütles Taavi Pae. «See oleks omamoodi maamärk.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles