Äriühingud maksavad poliitikuile priskelt

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika Artur Kuus

Koalitsioonierakondade poliitikud teenisid mullu Tartu äriühinguist kümneid tuhandeid kroone, suurima tasu saajad olid Verni Loodmaa, Nikolai Põdramägi ja Väino Kull.





Reformierakonna liige Verni Loodmaa teenis nõukogudest 152 300 krooni, millest 67 500 tuli Tartu Veekeskuse nõukogu juhtimise eest ja 84 800 Tartu Turu nõukogus olemise eest.



Tema erakonnakaaslane Väino Kull teenis Tartu Turu nõukogu juhtimise eest 140 500 krooni. Teisele kohale platseerus aga Nikolai Põdramägi 150 800 krooniga, mis kogunes Tartu Turu, Tartu Veekeskuse ja Tartu Elamuhalduse nõukogust.



Turu nõukogu ülemakstud


Loodmaa ütles, et võib südamerahuga öelda, et on iga Aurast saadud krooni ausalt välja teeninud ja töötasu ei ole võrreldes teiste linna äriühingutega proportsioonist väljas.


«Tegelen Auraga rohkem, kui üks nõukogu esimees tegelema peaks. Koosolekud on väike osa tegemistest,» lausus ta.



Küll möönis Loodmaa, et Tartu Turu nõukogus mullu makstud tasud olid proportsioonist väljas, kuid lisas, et see kahetsusväärne viga on parandatud. Nõukogu esimees teenis seal mullu 10 875 krooni kuus ja liige 6525 krooni. Sel aastal on tasu vastavalt 4000 ja 3000 krooni kuus.



Ometi ei takistanud see kahetsusväärne viga maksta nõukogule ka preemiat: 10 000 krooni Kullile ning 6500 krooni Loodmaale ja Põdramäele.



Sotsiaaldemokraat Tõnu Ints, kes sai äriühingute nõukogude töötasude asjus viimasel volikogu istungil linnapealt oma arupärimisele vastuse, ütles, et tema meelest ei ole äriühingute nõukogude liikmete tasud sugugi põhjendatud. Need on liiga suured ja mõistliku piiri lähedal isegi veevärgi nõukogu puhul.



«Need tasud on eelkõige nagu poliitiline kompensatsioon. Seda enam, et linna äriühingute nõukogude liikmed kuuluvad kõik koalitsioonierakondadesse,» ütles Ints.


Linnapea Urmas Kruuse leidis. et nõukogu liikmete tasu peaks lähtuma ettevõtte eelarve mahust ja töö tulemuslikkusest. «Ei ole nõus, et tööd peab tegema tasuta,» ütles ta.



Tasu ka sihtasutustest


Sihtasutuste nõukogudest maksis Tartu poliitikuile heldeimalt Tartu Ülikooli Kliinikum, kus Neinar Seli (RE), Jarno Laur (SDE), Jüri Kõre (IRL) ja Peep Pree (RE) said mullu igaüks 60 000-kroonise tasu. Peep Pree ja Harri Jallajas (KE) said 30 000 krooni sihtasutuse Tartu Kiirabi nõukogusse kuulumise eest.



Oleg Nestereko (RE) sai 26 000 krooni Vaimse Tervise Hooldekeskuse nõukogu juhtimise eest, liikmetena said sealt 13 000 krooni Peep Pree, Margot Fjuk (RE), Nikolai Põdramägi ja Senta-Ellinor Michelson (KE).



Tartu Eluasemefondi liikmetele mullu makstud tasude kokkuvõtet ei õnnestunud eile teada saada. Kuutasu määr on 1000 krooni nõukogu esimehele ja 500 liikmele.


Enamiku sihtasutuste nõukogudes osalemine ei ole aga tasustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles