Taimelumm kestab nädala

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlova gümnaasiumi esimese klassi lapsed käisid eile Kati Kekkoneni juhtimisel mööda Toomemäge ringi.
Karlova gümnaasiumi esimese klassi lapsed käisid eile Kati Kekkoneni juhtimisel mööda Toomemäge ringi. Foto: Kristjan Teedema

Mis tunne on puud kallistada ja katsuda? Ja kuidas see üldse kõlab ja lõhnab? Ning kas kinnisilmi päris tuttavaks saanud puise sõbra leiab pärast teiste seast üles ka?

Karlova gümnaasiumi esimese klassi õpilased käisid eile hommikul Toomemäel ja said keskkonnahariduse keskuse programmijuhi Kati Kekkoneni juhendamisel seda kõike teada. Lisaks saadi lähemalt tuttavaks ka aasta puu lodjapuuga, räägiti liigirikkusest ning inimeste ja taimede omavahelistest suhetest.

Eelmisel aastal esimest korda tähistatud taimede lummuse päev on tänavu laienenud tervele nädalale. Projekti koordineerija Elen Peetsmann maaülikooli mahekeskusest rääkis, et peamiselt jäävad üritused ikkagi õigele päevale, 18. maile, kuid koolilastele on igasugused tegevused ja ekskursioonid käinud juba esmaspäevast saadik.

Esimeseks tähistamiseks kutsuti rahvas raeplatsile ja teadlased tutvustasid oma tööd, Peetsmanni sõnul otsustasid organisatsioonid sel aastal kutsuda teadlased hoopis enda juurde külla.

Näiteks on teadlased rääkimas botaanikaaias ja Eesti Rahva Muuseumis, igal pool teemaks ikka taimed.

Ka täiskasvanud saavad minna ekskursioonile. Kõigile huvilistele on avatud näiteks Jõgeva sordiaretuse instituudi ruumid ja kasvuhooned ning keskkonnahariduse keskus kutsub kaasa Tõraverre keskkonnateabe keskuse vaatlusalale ja Vitipalu matkarajale.

Lisaks kõiksugustele üritustele saab Tartu kesklinn mõneks ajaks ka vaatamisväärsuste poolest pisut rikkamaks.

Reedel panevad Tartu kunstikooli dekoraatori-stilisti eriala õpilased üles kaks installatsiooni.

Üks noorte juhendajatest Madis Nurms rääkis, et üles pannakse putukavoodi ehk samblaga kaetud reformvoodi, kus on koha leidnud kividest mutukad, ning seina peale plaanitakse samblast grafitit.

Kuhu täpselt need installatsioonid tulevad, ei olnud eile veel päris selge, aga Peetsmanni sõnul kaalutakse kaubamaja juures oleva mänguväljaku lähedust.

Taimede lummuse nädala avatud üritused

Reedel, 17. mail

• kell 16–18 Raekoja platsil Elusa Teaduse praktilised töötoad.

Laupäeval, 18. mail

• kell 10 Jõgeva sordiaretuse instituudi külastused, registreeruda 17. maini www.sordiaretus.ee lehel

• kell 10–16 väljasõit Tõraverre ja Vitipalu matkarajale, kogunemine Kompanii 10 ees, registreeruda 15. maini tel 736 6120

• kell 10 Karlova maheköögiviljaaia peenarde kujundamine, kell 11 avab maheaia EMÜ professor Anne Luik

• kell 10–14 vaadeldakse botaanikaaias koos väikeste ja suurte huvilistega kevademärke

• kell 11–15 botaanikaaias ravimtaimepäev, loeng ja ekskursioonid ravimtaimeaias

• kell 14 «Sammalde sarm» – õpituba ja samblamäng botaanikaaia samblaaias, vihmase ilma korral sees

• kell 11–12.30 mudilaste taimehommik Lille majas, registreeruda tel 736 6120

• kell 11–13 näidatakse Barclay pargis, kuidas õigesti puid hooldada ja ronides puude oksi lõigata

• kell 20 räägib ERMi näitusemaja loengusaalis ravimtaimede uurija dotsent Ain Raal esivanemate elu seotusest taimemaailmaga

• kell 21 Rein Marani film «Hiite lummus» Eesti Rahva Muuseumis

• kell 12–14 põllumajandusmuuseumis võistluse «Taimede maagiline jõud» autasustamine, ravimtaimeteede maitsmine, töötoad

• kell 18–23 põllumajandusmuuseumis muuseumiöö: töötoad, taimejutud, pajatee lõkkel ja ürdileiva küpsetamine.

Registreeruda pole vaja, kui ei ole märgitud teisiti. Täpsema kavaga saab tutvuda internetiaadressil www.taimede­lum­mus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles