Kilgi pankrotis leivatehase ostis Olerexi kütusefirma omanik

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere Leiva tehas Tartus.
Pere Leiva tehas Tartus. Foto: SCANPIX

Ärimees Rein Kilgi pankrotistunud Pere leivatehase ja maatükid ostis enampakkumiselt 2,9 miljoni euroga Olerexi kütusefirma omanik Andres Linnas, kes lubab leiva tootmist jätkata.

ASi Lõuna Toiduainetetööstus pankrotihalduri Indrek Lepsoo sõnul oli 12. aprillil enampakkumisel vaid üks pakkumus, mille tegi Andres Linnasele kuuluv OÜ Segale.

Kinnisasjad ja tehase seadmed müüdi alghinnaga, milleks oli 2,9 miljonit eurot. 25. aprillil sai OÜ Segale uueks nimeks äriregistris OÜ Eesti Leivatööstus.

«Kütuseäri ja leivatööstus on küll erinevad ärid, aga kui sa oled ettevõtja, siis ei ole suurt vahet, mida sa teed. Tähtis on, et sa saaksid protsessidest aru. Nii nagu kütus, on ka leib inimesele iga päev vajalik kaup,» põhjendas Linnas leivatehase ostu.

Linnase sõnul oli tema otsus pikalt ja põhjalikult läbi kaalutud.

«See mõte ei tulnud üleöö. Juba aasta tagasi, kui ajakirjandusest käis läbi, et Pere Leival on raskusi, mõtlesin, et miks lasta see kuhugi mujale, kui on võimalus jätta oma inimeste kätte,» ütles ta Tartu Postimehele.

Linnas märkis, et Eestis süüakse iga päev 160 tonni leiba ja saia. «Küsimus on vaid selles, kelle käest seda ostetakse.»

Hea tehing

Vara ostuhinna kohta ütles Linnas, et see polnud odav ega ka kallis. «Ma ise loodan, et see on hea tehing, kuna see on pikemaajaline projekt,» sõnas ta. Kuna vara osteti pankrotipesast, ei tulnud ostuga kaasa kinnistutele pandud kahte suurt hüpoteegikohustust – 6,8 miljonit eurot ASi Baltic Agro kasuks ja 2,1 miljonit ASi DNB Pank kasuks.

Ostuga tuli kaasa möödunud aasta aprillis sõlmitud leping, mille järgi on leivatehas antud kümneks aastaks rendile Tõnis Väli firmale OÜ Linerel. «Hetkel käib selle üle juriidiline diskussioon. See tähendab seda, et pankrotihaldur on rendilepingu vaidlustanud, kuna varade väljaviimine pankrotipesast oli kohtuotsusega õigustühine,» lausus Linnas. Ta kinnitas, et nende soov on ise tootma hakata.

«Tahame uuendada tehnoloogiat, osta sisse uusi liine ja arendada uusi tooteid. Põhitegevuseks jäävad ikka pagari- ja kondiitritooted,» sõnas Linnas. Ta lisas, et Pere Leiva kaubamärk jääb alles. «See on hea kaubamärk ning ma loodan, et me saame ka nende õiguste suhtes kaubale.»

Omanikuvahetus tähendab Linnase sõnul häid uudiseid ka leivatehase töötajatele. «Head töötajad on alati vajalikud ja nendega ei juhtu midagi. Pigem tuleb töötajaid juurde võtta, kui hakkame mahte suurendama ja tootmist laiendama,» märkis Linnas. Ta lubas lähiajal kogu tehase kollektiiviga kohtuda.  

Tanklat ei plaani

Kuigi leivatehase krunt jääb Tartu uue suure postimaja liiklussõlme vahetusse lähedusse, pole Linnase kinnitusel plaanis sinna bensiinijaama rajada.

«See teema on Olerexi otsustada. Meie oleme eeskätt leivatootmise peal väljas ja kasutame seda kinnistut leivatööstuse arenguks,» märkis Linnas.

Andres Linnas kuulub koos Antti Moppeliga Olerexi omanikeringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles