Potipõllumehed hõivavad varjendi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Tartu Maheaed rajab Pargi tänaval asuva vana varjendi rohetavale katusele väikse kooliaia ja tahab varjendist edaspidi teha linlaste juurikakeldri.
MTÜ Tartu Maheaed rajab Pargi tänaval asuva vana varjendi rohetavale katusele väikse kooliaia ja tahab varjendist edaspidi teha linlaste juurikakeldri. Foto: Margus Ansu

Tartu Hiinalinnas kaks kevadet tagasi labida mulda löönud potipõllumehed laiendavad oma haaret: peagi algab Pargi tänavas vana tuumavarjendi juures ehitus ja kaevamine, et rajada sinna lastele väike mahe kooliaed.

Pargi tänava endise sauna kõrval asuva vana varjendi kenasti rohetavale katusele on ümberkaudsetele lasteaedadele ja koolidele sajaruutmeetrise maheköögiviljaaia tegemise käsile võtnud mahedaid linnaaednikke-potipõllumehi ühendav MTÜ Tartu Maheaed.

Väikse kooliaiaga tahavad maheaednikud pakkuda linnalastele õuesõppe võimalust. «Ettevalmistused käivad, huvilised on olemas,» kinnitas MTÜ Tartu Maheaed juhatuse liige Avo Rosenvald.

Asjast on huvitatud läheduses asuv Karoliine lasteaed, Tartu Erakool ja Karlova gümnaasium. «Aed tuleb väike, lapsed saavad seal oma peenramaa pidamisega igal juhul hakkama,» ütles Rosenvald.

Ehitusloa ootel

Ettevalmistuste käigus ehitavad maheaednikud koos Karlova seltsiga kõigepealt trepi ja varjendi sissekäigu kohale piirde. «Tahtsime treppi tegema hakata juba sel nädalal, aga selgus, et selleks tööks on vaja ehitusluba,» rääkis Avo Rosenvald. «Linnavalitsus menetleb nüüd seda asja ja loodame, et saame loa varsti kätte.» Trepi ehitus peaks algama 14. mai õhtul kell kuus.

Järgmiseks toovad maheaednikud laste tööpõllule mulda ja laotavad selle alla väetiseks laiali sügisest alles hoitud puulehed, sest maheaia põhimõte on puhas, keemiata kasvatatud köögivili.

Peenarde kujundamine algab 18. mail kell 10, tund hiljem aed avatakse ja Eesti Maaülikooli professor Anne Luik peab sel puhul kõne. Mudilased ja õpilased saavad taimed ja seemned mulda panna ülejärgmisel nädalal.

Tartu Maheaia suured potipõllumehed askeldavad aga juba nüüd agaralt Hiinalinnas, kus neil on kasutada pea hektar maad.

«Töö käib täie hooga, napilt mahtusid kõik soovijad sel kevadel põllule ära,» ütles MTÜ Tartu Maheaed juhatuse liige Siim Vatalin. «Vanemad tegijad alustasid oma põllulappidel juba varem, viimased uued tulijad on veel maatüki ootel.»

Kaks aastat tagasi linnalt tasuta kasutada saadud maal alustanud maheaial on juba ligi sada liiget.

Veel üks põld

«Tänavu on meil nii loobujaid kui ka paarkümmend uut tegijat,» märkis Siim Vatalin.

Tartu Maheaia eesmärk on võimaldada linlastel kodu lähedal kasvatada mahedat köögivilja ning edendada laiemalt tervisliku ja maheda toidu kasvatamist, eriti laste hulgas.

Tegevuse laiendamiseks on sihikul hektarine maatükk Mõisavahe tänaval Mõmmiku lasteaia vastas, kuid linnavalitsus ei ole selle kohta veel jah-sõna andnud.

Kui põllulapid valmis, tahavad maheaednikud Pargi tänava 180-ruutmeetrise varjendi seest lubjata, et hävitada hallitus. Siis on kavas varjendist teha soovijate juurikakelder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles