ERMi uus hoone sai täna nurgakivi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurgakivi panek ERMi uuele hoonele.
Nurgakivi panek ERMi uuele hoonele. Foto: Risto Mets / Postimees

Täna õhtul paneb president Toomas Hendrik Ilves nurgakivi Eesti Rahva Muuseumi uuele hoonele, sellele sündmusele eelneb rongkäik, mis algab kell 17.30 muuseumi praeguse näitusemaja juurest. Tartu Postimees hoiab sündmusega kursis.

Tänase päeva lõpetuseks

ERMi eelmine direktor Krista Aru ütles Raadi väljal Tartu Postimehele, et nüüd on tal südames hea ja kerge tunne. "Vaiad on maas, vundamenti tehakse, nüüd see asi enam seisma ei jää," ütles Aru. "Et muuseum lõpuks kerkib, see on ERMi töötajatele väga suur asi."

Kell 19.55

ERMi uue hoone nurgakivi on paigale pandud! Raadile tulnud rahvas sai nurgakivi panekut vaadata suurelt ekraanilt.

Ja siis võttiski laulu üles Metsatöll, annab Risto Mets sündmuskohalt teada. Üle Raadi kõlab nüüd rokk! 

Kell 19.50

President ja teda saatvad isikud liiguvad nurgakivi panemise paika, mis asub umbes keset ehitusplatsi, teatab Risto Mets Raadilt. Sinna viib värskelt rajatud killustikuga kaetud tee, mis on tehtud spetsiaalselt tänaseks päevaks.

Kell 19.40

Raadil kõneleb Toomas Hendrik Ilves.

President ütles muuhulgas, et ERMi idee oli juba ammu unistus sellest, et rahvuskultuur oleks kättesaadav. Nüüd lõpuks sõltub meie enda tahtest, et mõista, kust tuleme ja kes oleme, ütles president.

Kell 19.24

Raadile jõudis Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.

Kell 19.08

Rongkäik on jõudnud Raadile. Rahvas on kogunenud ümber lava, presidenti veel ei paista, teatab reporter Risto Mets sündmuskohalt.

Kogunenud rahva hulgas on ka näiteks kõik kolm ERMi uue hoone arhitekti. Üks neist, jaapanlane Tsuyoshi Tane ütles Tartu Postimehele, et ootamisaeg oli küll pikk, kuid ta on õnnelik, et lõpuks on ehitus siiski alanud. Tsuyoshi Tane rääkis, et ta suhtleb pidevalt muuseumi ja ehitajatega, nii et tal on hea ülevaade, kuidas ehitus Raadil läheb. Veel lisas ta, et projekti on viimasel ajal tulnud teha väga vähe muudatusi. 

Kell 18.54

Reporter Risto Mets on jõudnud Raadile, kus on ootamas paarsada inimest. Rongkäik on saabumas kümnekonna minuti pärast. Tuul on Raadi väljal tugev, nii et EÜSi suure lipuga tuleb tõenäoliselt tublisti vaeva näha. Rahvast järjest tuleb, hetk tagasi jõudis Raadile ka riigikontrolör Alar Karis koos abikaasa Sirje Karisega. 

Ehitusplatsi serva on üles pandud suur lava, kus hiljem annab kontserdi Metsatöll. Valmis on pandud paarkümmend ehituskiivrit, et ERMi uuele hoonele nurgakivi panek igati turvaline oleks. 

Kell 18.27

Rongkäik läks Raekoja platsilt liikvele, ees ootab teekond Raadile. Rongkäigu peas on nüüd EÜSi liikmed, nende järel jätkavad teekonda lapsed vankri ja silindriga. Kohe-kohe ületatakse Emajõgi, mille veetase on langenud 259 cm üle nullpunkti, märkas sambalt Risto Mets. Kevadine Emajõgi on asunud langusesse!

Edasi pöörab rongkäik Narva maanteele ja sealt juba mööda Roosi tänavat otse Raadile. Narva maanteel asus rongkäigu ette taas veoauto koos pasunakooriga.

Kell 18.24

Raekoja platsil kõneleb kultuuriminister Rein Lang.

Kell 18.20

Rongkäiguga, mis on jõudnud Raekoja platsile, on ühinenud ka näiteks Rõuge kooli, Puurmani kooli, Risti kooli nin, Põltsamaa kooli õpilased. Hästi palju on Raekoja platsil just õpilasi, teatab reporter Risto Mets.

Kell 18.10

Nurgakivi silinder, mida ikka veavad lapsed vankriga, on jõudnud Raekoja platsile.

Kell 18.05

Rongkäik on jõudnud Inglisillani Lossi tänaval. Ees paistab juba Raekoja plats, kuhu on kogunenud palju rahvast. Rongkäigus sammub reporter Risto Metsa info järgi ligi viissada inimest. Raekoja platsil ootavad rongkäiku EÜSi liikmed, et siis rongkäiguga ühineda. Platsil teevad muusikat vennad Johansonid.

Kell 17.59

ERMi rongkäiku on rahvusarhiivi maja juures Liivi tänavas tervitamas arhiivi töötajad.

Kell 17.54

Rongkäik Raadile on alanud, teatab kohapealt reporter Risto Mets. Kõige ees sõidab veoauto ning kõnnib torupillimängija. Siis tulevad lapsed, kes veavad vankrit, millel on silinder, mis läheb siis ERMi uue maja nurgakivisse.

Enne veel, kui rongkäik algas, näidati ka kohaletulnutele, mis asjad ikkagi silindrisse pandi. Näitusemaja juurest keerab rongkäik Veski tänavasse, kus ERMi praeguse peamaja juures tehakse väike peatus. Siis suundutakse juba Liivi ja Lossi tänavaid pidi Raekoja platsile.

Kell 17.44

Näitusemaja juures peab kõnet ERMi direktor Tõnis Lukas. Lukas ütles, et tulevikus peavad kõik teadma, kus Eesti Rahva Muuseum asub ja mis selles muuseumi on. Rahvast muudkui tuleb ja tuleb. Rongkäigu etteotsa kogunevad ERMi töötajad. Nende järel võtavad kohad sisse Tartu koolide õpilased. 

Kell 17.31

Tartu Postimehe reporter Risto Mets annab ERMi näitusemaja juurest Kuperjanovi tänavalt teada, et lipud lehvivad kõvas tuules, inimesi on näitusemaja juurde kogunenud paarisaja ümber. Rongkäigu ette on seatud veoauto, millel on koha sisse võtnud pasunakoor. Üritus algab.

Tänane Tartu Postimees kirjutas, mis pannakse nurgakivi silindrisse. Olgu mõned neist asjadest veel üle korratud: koopia ERMi asutamise protokollist, Eesti põhiseadus, Postimehe tänane leht, muuseumileht Värat, aga ka näiteks hõbedast kodarraha, pihlapuit ja soola. Ning loomulikult ürik, millele on kantud ERMi töötajate nimed. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles