Kirjandusmaja kasvab tasapisi teatrimajaks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Willem Sibul.
Jaan Willem Sibul. Foto: Mihkel Maripuu

Teatritegu Tartu kirjandusmajas käis märtsis vaiksemalt ja aprilli algusest saati juba täie vaardiga. Kahele lavastusele lisandub kohe kolmas.

Aprilli esimene ja teine nädal tõid kirjandusmaja saali eesti teatri suurkuju Jaan Toominga autorilavastuse «Kalliskivi». Dramaatilise monoloogi praegusest maailma olukorrast esitas vanameister Evald Aavik.

Aprilli kolmandal nädalal oli võimalik osa saada Jaan Toominga lühinäidenditest «Pens­karid» ja «Papa Karla» kirjanik Jüri Kaldmaa lavastuses. Mängisid noored harrastusnäitlejad Ursula Noor ja Peeter Piiri.

Kirjandusmaja kasvamisele teatrimajaks lisab hoogu sama hoone krüptis, täpsemalt vino­teegis Reserva, tegutsema hakanud Tartu Keiserlik Salateater. 1. mail tuleb esimest korda vaatajate ette selle trupi esimene lavastus «Robinsoni päästja».

Kavalehele on märgitud, et see on õudne kurbmäng kahes vaatuses. Näidendi on kirjutanud Henn-Kaarel Hellat, kes sai aprilli algul 81-aastaseks. Mängivad Jaan Willem Sibul, Jaan Reintam, Kalle Müller, Piret Bristol ja Talvo Pabut, kes on ühtlasi lavastaja.

Hellat kirjutas selle näidendi 1969. aastal. Lavale jõudis see esimest korda alles sajandivahetuse eel Jaan Kiho stuudioteatris Munev Aine.

«Tekstiga on huvilistel võimalik tutvuda, see on ilmunud 2000. aastal Hellati raamatus «Tagamaad»,» märkis Piret Bristol. «Õnneks oli autoril veel mitu raamatut alles, nii et meie kõik näitlejad said endale isikliku eksemplari.»

Tartu Keiserliku Salateatri esimene lavastus on Bristoli sõnul kahevaatuseline must komöödia, mis sobib hästi vino­teegiõhustikku. «Võin lubada, et kõik viis osatäitjat astuvad üles nii endale kui teistele kahtlemata ootamatutes rollides,» lisas ta. «Ja veel: tegevuspaik on laev, reisisiht Inglismaa.»

Näitetrupp tuleb maikuus publiku ette «Robinsoni päästjaga» kolmel korral.

Esietendus

• Tartu Keiserlik Salateater esietendab 1. mail kell 19 Tartu kirjandusmaja krüptis (Vanemuise 19) Henn-Kaarel Hellati «Robinsoni päästja».

• Lavastaja Talvo Pabut, kunstnik Kalle Müller, helikujundajad Toomas Lunge ja Kalle Müller.

• Mängivad Jaan Willem Sibul (pildil), Jaan Reintam, Kalle Müller, Talvo Pabut ja Piret Bristol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles