Võitjaid märkisid pisarad ja aplaus

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiukõrgkoolis hooldustöötajaks õppiv Simone Epro vahetab vilunult voodil märjaks saanud lina ega unusta ka patsiendiga soojalt suhtlemast. Võistluse tulemus – teine koht.
Tervishoiukõrgkoolis hooldustöötajaks õppiv Simone Epro vahetab vilunult voodil märjaks saanud lina ega unusta ka patsiendiga soojalt suhtlemast. Võistluse tulemus – teine koht. Foto: Kristjan Teedema

Hooldustöötajaks õppiv Simone Epro naeratab patsiendi iga küsimuse peale ega väsi seletamast, kuhu ta vana lina paneb ja miks ta uue lina nurkadega nii palju jändab ning mis volt see on, mille ta kõige lõpuks tekile teeb – varbavolt.

22-aastane Simone Epro õpib Tartu tervishoiukõrgkoolis ja töötab samal ajal Viljandi haiglas sotsiaaltöötajana. Eelmisel reedel oli ta üks viieteistkümnest hooldustöötaja õpilaste kutsevõistlusel osalejast. Eksamiruumis ootasid teda voodi ja patsient ning eemal seisid puhaste linade kapp ja ratastel koristuskäru.

Võiks ju mõelda, mis saab olla keerulist voodilina vahetamises, ometi peab professionaalne hooldustöötaja arvestama paljude asjadega. Kuidas kõrgeealist patsienti lamavast asendist istuma aidata ning kuidas ta voodi pealt turvaliselt toolile tõsta.

Ka peab hooldustöötaja arvestama iseendaga. Et ta patsienti nihutades seljale liiga ei teeks ning linadega toimetades taipaks voodi kõrgust reguleerida.

Suur pinge

Kui Simone Epro eksamiülesande lõpetas ning eksamiruumi ukse taga toolile istus, värisesid ta käed ja silmad valgusid korraks pisaraid täis.

«Ei, ma ei taha küll mitte kellegagi praegu rääkida,» lausus ta esimese hooga. Niisuguse ärevuse oli tinginud kohtunike ja hulga pealtvaatajate kohalolu, aga ka patsient, kes oli tujukas ja nõudlik.

Patsiendi rolli täitis Tartu tervishoiukõrgkooli õppejõud Maie Timm. Kuna eksamiülesandes oli kirjas, et ta peab olema 84-aastane insuldi läbi põdenud ja ühelt kehapoolelt halvatud naine, kes on kätt veeklaasi järele sirutades selle ümber ajanud ning voodi märjaks teinud, siis tuligi Maie Timmil oma osa eakale inimesele kohaselt usutavaks mängida.

Eksamiruumi ukse taga ootas Simone Eprot teiste võistlejate seas ka kursuseõde, 36-aastane Madeann Alamets, kes õppimise kõrvalt samuti töötab. Tema on hooldustöötaja Jõgeva haiglas.

Madeann Alametsal tuli minna sama ülesannet sooritama päeva teisel poolel.

«Kui olin kõik lõpetanud ja patsiendile head päeva soovinud, kuulsin korraga aplausi,» rääkis Madeann Alamets hiljem oma muljeid. «Plaksutasid nii kohtunikud kui meie kooli inimesed, kes olid tulnud kutsevõistlust jälgima. See ajas mind lausa segadusse.»

Nii aplaus kui pisarad olid head märgid. Madeann Alamets võitis kutsevõistlusel esimese ja Simone Epro teise koha.

Kohtunikekogu esindaja, Koeru hooldekeskuse juhataja Rünno Lass ütles, et kuigi hindajad ei teadnud, mis koolist keegi on pärit, avaldasid nii Simone kui Madeann talle võrdselt muljet just õigete ehk ergonoomiliste töövõtete kasutamise ja väga hea suhtlemisoskusega.

«Nad küsisid igal sammul patsiendi arvamust. Eakate hooldamisel on äärmiselt tähtis, et kliendile jääks enesemääramisruumi,» lausus Lass.

Tähtsaim on suhtumine

Tartu tervishoiukõrgkooli kutseõppe õppekavade juht Tiina Uusma märkis, et niisuguse mõõduvõtmise eesmärk on õpilasi koolist välja tuua ning anda neile võimalus end võistlussituatsioonis proovile panna.

«Samuti annab see ülevaate, milliste oskustega kutseõppijad ühest või teisest Eesti koolist ellu lähevad,» lisas ta.

Uusma meelest on kõige tähtsam hooldustöötaja suhtumine. See, et klient ei oleks kunagi ei «kopsuvähk» ega «amputeeritud jalg», vaid kindlasti Mari või Mati, keda tuleb kuulata ja vajaduse korral käekõrvale võtta.

Hooldustöötaja õpilaste kutsevõistlus koosnes teoreetilisest testist ja praktilisest ülesandest.

Tänavu osalesid võistluses Tartu tervishoiukõrgkooli, Tallinna tervishoiukõrgkooli, Lääne-Viru rakenduskõrgkooli, Valgamaa kutseõppekeskuse, Põltsamaa ja Kuressaare ametikooli ning Pärnumaa kutsehariduskeskuse õppurid.

Kohtunik Rünno Lass ütles, et niisugune võistlus aitab ka hoolekande kuvandit parandada ja hooldustöötajat kui spetsialisti rohkem tunnustada.

Hooldustöötajate kutsevõistlus

• Üleriigilise hooldustöötajate kutsevõistluse võitis Madeann Alamets (pildil).

• Teise koha sai Simone Epro. Mõlemad õpivad Tartu tervishoiukõrgkoolis.

• Kolmas koht läks Eleri Antonile Kuressaare ametikoolist.

• Osales 15 kutseõppurit seitsmest õppeasutusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles