Õpetaja kirjutas raamatu prügist

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsusilma õpetajate näitetrupp «Alati olemas!» on juba aastaid mänginud Marje Normani raamatust pärit etendust «Kes metsa prügi tõi ja mis sest sai?». Näidendis on metsarahvas rämpsuga koledasti hädas: karupoeg on klaasikilluga käpa lõhkunud, jänesepere sai vastikust mustast lögast kärnad ning metsa alla jäetud nöör jäi hundi jala ümber kinni.
Pääsusilma õpetajate näitetrupp «Alati olemas!» on juba aastaid mänginud Marje Normani raamatust pärit etendust «Kes metsa prügi tõi ja mis sest sai?». Näidendis on metsarahvas rämpsuga koledasti hädas: karupoeg on klaasikilluga käpa lõhkunud, jänesepere sai vastikust mustast lögast kärnad ning metsa alla jäetud nöör jäi hundi jala ümber kinni. Foto: Kristjan Teedema

Eile tehti Puhja lasteaias Pääsusilm midagi sellist, mida seal kunagi varem juhtunud ei ole: korraldati oma õpetaja välja antud raamatu «Põnevad prügilood» esitlus, mis algas lustaka ja temaatilise lasteetendusega.

Autor Marje Norman muigas, et esitluse sattumine raamatu ja roosi päevale tuli üllatusena. Ta ise vaatas hoopis seda, et talle kui kaua lasteaias töötanule sobivalt oli see jäänud veteranide päevale.

Viis aastat tagasi tuli välja Normani raamat «Prügipahandused metsas». See oli projektipõhine ettevõtmine ning tagantjärele nendib autor, et raamat oli üsna toimetamata ja kiiruga tehtud, ka illustratsioone jäi pisut väheks.

Õpetajatele mõeldud

Kuna trükis oli lasteaiaõpetajate hulgas nõutud abivahend, müüdi see läbi. Pidevalt uuriti, kust seda osta saaks, ning kirjastuse Atlex abiga anti nüüd välja uus raamat, milles lugu on sama, kuid vorm teine.

Raamatus rullub lahti jutt, kuidas isa ja ema toovad prügi autoga metsa alla, kuidas metsarahvas on sellega hirmsasti hädas ning kuidas kõik lõpuks laheneb. See on jagatud osadesse: mõned lood on suurte trükitähtedega ja lapsed saavad neid ise lugeda, teised on ettelugemiseks ning kolmandad hoopis näidendid.

Kuna raamat on mõeldud peamiselt abivahendiks teistele lasteaiaõpetajatele, leidub selle lõpus mitmesuguseid temaatilisi nõuandeid.

Uue raamatuga on Norman igati rahul, kuigi üht-teist tuli kirjastuse palvel üle vaadata ja ümber kirjutada. «Emotsiooni ajel tuleb tekst ja vaatad, et nii hea sai,» rääkis Norman naerul suuga. «Pärast hakkad üle vaatama, et mis see nüüd siis on.»

Õpetajal on juba väike mõte: kuna pildid ja lood on olemas, võiks prügijutud ehk eraldi lasteraamatuna välja anda.

Loodusesõbrad

Prahiteema on Normani isiklik kiiks, kuid loodushoidlikkus on kogu lasteaia märksõna.

Lasteaia direktor Karita Kirbits rääkis, et Pääsusilmas on keskkonnaharidusele rohkem tähelepanu pööratud viimased kümme aastat. Viiel aastal tehti koostööd Puhja gümnaasiumiga ja siis võeti ette päris suuri projekte, kuid nüüdki korraldatakse pidevalt üht-teist.

Praegu on lasteaias üheksandat korda loodussõbrakuu, kui minnakse tavapärasest enam loodusesse ning tehakse kõike võimalikku õues.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles