Tänavakunstnik narrib jokkijaid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Von Bomb (31) tegi oma värskeima suurtöö tulevasse Tartu pagulasabi keskusesse Vallikraavi tänavas.
Von Bomb (31) tegi oma värskeima suurtöö tulevasse Tartu pagulasabi keskusesse Vallikraavi tänavas. Foto: Kristjan Teedema

Tänavatel võib kohata šabloontehnikas pilte, mille keskmes on poliitik, kellel pea ümber kiired. Pildi allservas on sõnad «Let´s JOKK!».

Von Bomb ei salga, et selliste piltide taga võib olla tema. Kuid et samasuguseid šabloone on ta jaganud ka oma tuttavatele, ei saa ta täiesti kindlalt väita, et ühe või teise pildi on teinud just tema. Igaks juhuks ei taha ta siiski oma kodanikunime kõikidele kuulutada.

Tänavakunsti võimalused

Tartu Postimehe fotograafi ette tuli ta aga küll. Taustaks oli tema üks värskeimaid suurtöid. See paikneb tulevases Tartu pagulasabi keskuses Vallikraavi tänavas ja täidab terve seina suures toas. Kolm väiksemat pilti valmis tal eelmisel nädalal Anne noortekeskuses.

«Tänavakunst on mulle üks võimalus ennast kuuldavaks-nähtavaks teha. Võibolla on see seotud edevusega või mingi eksponeerimisvajadusega, samas ei piirdu see ainult edevusega,» selgitas ta.

Tänavakunsti võtab ta ühe võimalusena protesti avaldada, kui midagi käib väga närvidele või kui miski tekitab ahastust, kuid kipub sealjuures tähelepanuta jääma. «See on ka viis lihtsalt lõbutseda,» lisas ta. «Üks viis välja elada aeg-ajalt peale tulevat vastupandamatut kihku «pätti teha», aga seda vormis, mida on tõenäoliselt keeruline lõpuni hukka mõista.»

Ta alustas aastal 2006. «Olin siis noor ja vihane alternatiivpoliitiline aktivist ja tänavakunsti võtete kasutamine osutus aktivismuse seisukohast praktiliseks,» meenutas ta. «Sügavam huvi tekkis ajapikku. Aja jooksul olen vormilises ja tehnilises mõttes omajagu arenenud.»

Sarja «Let’s JOKK!» ei pea ta oma tipptööks, kuid on selle üle siiski uhke. «Kusjuures minu enda arvates on kõige ägedam sellest seeriast Savisaare pildiga kujundus ja see on saanud võrreldes teistega teenimatult vähe tähelepanu,» lisas Von Bomb.

Tartu ja Tallinn

Nimetatud poliitikuga seoses tuli reporteril meelde küsida, kui palju erineb Von Bombi meelest Tallinna ja Tartu tänavakunst. Muide, pealinnas leidub temagi töid.

«Püüan ennast teemaga kursis hoida, kuid ma ei julge väita, et mul on väga täpne ülevaade,» vastas Von Bomb. «Subjektiivne arvamus on, et Tallinnas domineerib pigem freehand-grafiti, näiteks Multistabi tööd hakkavad silma, Tartus jällegi on sten­cil-teema domineerivam.»

Ta kaldub arvama, et Tartus soositakse tänavakunsti rohkem. Tallinnas on tema hinnangul tunda pigem võimukate inimeste täissallimatust ja pimedat viha.

Praegu on Von Bombil käsil Tartu kutsehariduskeskuses siseviimistluse ja maalritööde eriala omandamine. Pagulasabi keskuse ja Anne noortekeskuse pildid kuuluvad praktika arvestuse hulka. Tartu Ülikoolis on ta õppinud filosoofiat ja kultuuriteadusi.

Teda tõmbab loodus: pagulasabi keskusesse tuli ta fotograafi ette pärast mitmepäevast matkajuhi tegevust Soomaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles