Hofman esines maamessil häälekalt

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile keskpäeva paiku kohe pärast maamessi avamist astusid Eesti Hobusekasvatajate Seltsi korraldatud esitlusel areenile ka kolmeaastane Tori täkk Hofman, kes otse loomulikult teab väga hästi oma hinda, ning tema kasvataja ja õpetaja Kristo Rebase.
Eile keskpäeva paiku kohe pärast maamessi avamist astusid Eesti Hobusekasvatajate Seltsi korraldatud esitlusel areenile ka kolmeaastane Tori täkk Hofman, kes otse loomulikult teab väga hästi oma hinda, ning tema kasvataja ja õpetaja Kristo Rebase. Foto: Margus Ansu

Ühel pool kiiskavad suured metsa- ja põllumasinad, teisel pool läikiva karvaga suksud – sellist ilusat vaatepilti pakkus eile keskpäeval alanud maamess, mis tänavu on suurem kui kunagi varem.


«Ja siit tuleb kõige häälekam esineja, Tori täkk Hofman koos Kristo Rebasega,» teatas maamessil hobušõu juht. Areeni äärde kogunes üha rohkem pealtvaatajaid ning polnud ka ime, sest MTÜ Eesti Hobusekasvatajate Selts oli rahva ette toonud mitmekülgse ekspositsiooni.

Peale kolmeaastase Hof­mani, keda Tartumaa hobusekasvataja Heidi Reidla iseloomustas kui «suht rahulikku poissi», näeb maamessil veel seitset ilusat hobust. Tori tõugu hobuste kõrval on messil kohal näiteks Eesti mära Raasuke, Eesti raskeveomära Edwi, Trakeeni mära Opka ja Araabia täisvereline mära Virginia.

Vaatamist jätkub

«Rahvas jääb kohe seisma, kui platsil midagi korraldad,» kinnitas hobunäituse lähedal metsatehnikat pakkuva osaühingu MC-Sales müügijuht Jouni Himanen. Selle firma platsi äärde tõmbas rahvast Soomes väga menukas puidutõstukijuhtide täpsustõstmine.

Äraseletatult tähendab võistlus seda, et võistleja peab aja peale tõstma suure palgihaaratsiga maast üles kõige muu hulgas tennisepalli ning toimetama selle ämbrisse.

«Selline oskus peab olema kõigil seda tööd tegevatel meestel,» märkis Jouni Himanen. «Seda tööd ei saa teha rapsides, peab olema väga rahulik. Vaat reedel ja laupäeval tulevad siia võistlema tõelised tegijad, kes teevad nelja minutiga lausa kunsttõstmist.»

Seega vaatamist jätkub. Kuid peale vaatamise saab põllu-, metsa- ja aiatööle pühendatud messilt üht-teist kohe koju viia.

Näiteks Pärnumaal Vändra vallas Mädara külas elavad Andres ja Sirje Hendrikson ostsid eile messilt kõigepealt Jõgeva Sordiaretuse Instituudi töötajate käest koti «Varajast kollast». «Eesmärk oligi seemnekartulit osta, meil pole varajast sorti,» ütles Andres Hendrikson. «Nüüd viime koti auto peale ära ja siis läheme messi ka vaatama.»

Suur oksjon

Millal kartuli tänavu maha saab panna, ei julgenud peremees pakkuda, sest Mädara külas on veel lumi maas. Kõige õigem kartulipaneku aeg on siis, kui toomingas õitseb, soovitas Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teadur Ilmar Polli ja lisas, et sellega läheb tänavu aega juunini.

Kuigi messi alguses suurt tunglemist väljas ja sees veel polnud, jagus huvilisi ja uudistajaid nii tehnika, loomade kui ka toidupakkujate juurde.

Suure väljanäitusega tutvumiseks tuleb varuda rohkem aega, sest 21. korda peetav maamess on suurem kui kunagi varem: platsis on 370 firmat kümnest riigist. Esimest korda osaleb 140 firmat. Mess võtab näitusehallides enda alla 5900 ning õues 45 000 ruutmeetrit. Lisaks on 900 ruutmeetril loomade väljapanek.

Täna algab maamessil raievõistlus «Kevadkarikas» ning tulemas on lihaveiste oksjon. Enampakkumisel läheb haamri alla 25 lihaveist. Pullide alghind on käibemaksuta 2000 eurot, mittetiinetel mullikatel 1290 ja tiinetel 1590 eurot.

Liikluskorralduse muudatus

• Täna ja homme on Tähtvere linnaosas maamessi tõttu muutunud liikluskorraldus.

•    Tallinna poolt Tartusse sissesõit on suunatud Ringteele.

•    Kreutzwaldi tänaval (Tuglase ja linnapiiri vahelisel lõigul) on kehtestatud parkimiskeelud, teega külgnevatele aladele on sissesõidud lubatud ainult teeomaniku loal.

•    Messikülastajad saavad sõiduki parkida laululava alumisse ja ülemisse parklasse, Ravila tänava lõpus asuvasse parklasse ning Lõunakeskuse parklasse.

•    Messi ajal on piirkonnas tavalisest tihedam liiklus, Tuglase-Kreutzwaldi ristmikul võivad tekkida järjekorrad. Tavaliiklejatel soovitatakse messipäevadel selle ristmiku kasutamist vältida.

Allikas: Tartu linnavalitsus
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles