Tartut ähvardab Masingu kooli ehitusraha topeltnõue

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tants Masingu kooli ehitusraha ümber.
Tants Masingu kooli ehitusraha ümber. Foto: Graafika: Kaido Linde

Tartu Herbert Masingu koolist kolm aastat tagasi paisunud tüli ehitusraha pärast lõppes Tartu maakohtus alltöövõtjaile soodsalt. Kooli omanik Tartu linn aga pelgab, et tal tuleb ühe ja sama töö eest maksta kaks korda.

2010. aasta alguses lõppes Masingu kooli keldriruumide väljaehitus, mille eest Tartu linn pidanuks maksma peatöövõtjale Rahva Kinnisvarale lepingu järgi ligi 1,2 miljonit krooni, praeguses vääringus 75 000 eurot.

Rahva Kinnisvara ei maksnud 2010. aasta kevadtalvel mitmele alltöövõtjale tehtud töö eest tähtaegselt. Kui alltöövõtjad kulud kokku lõid, tekkis neil veendumus, et nad peavad valmis olema külmadeks arveteks: alltöövõtjate nõuete summa ületas linna ja Rahva Kinnisvara lepingu väärtuse.

«Alapakkumine oli ilmne, 200 000 kuni 300 000 krooni,» ütles kaheksat alltöövõtjat kohtus esindanud KL Consult õigusbüroo juhataja Meelis Leis.

Linn ütles ei

Alltöövõtjad tegid Tartu linnale 2010. aasta kevadel ettepaneku minna Rahva Kinnisvarast ringiga mööda ja maksta neile otse. Linn ütles ei.

«Tundsime alltöövõtjaile kaasa, aga pidime järgima hankelepingut,» põhjendas Tartu linnasekretär Jüri Mölder. «Emotsionaalselt saime alltöövõtjaist aru, aga meil polnud nendega lepingulist suhet.»

Ehitustööde puudulikule täitedokumentatsioonile viidates keeldus aga linn lepingutasu ka peatöövõtjale välja maksmast. Kuna Rahva Kinnisvara ei saanud vajalikku dokumendipakki kokku poole aastaga, taganes linn 21. juulil töövõtulepingust.

Tehtud töö mahu ja kvaliteedi teadasaamiseks tellis linn Masingu kooli keldrikorruse ekspertiisi. Eraldi pidi linn kulutama ka täitedokumentatsiooni kokkupanekuks. Need kulud maha arvanud, leidis linn, et Rahva Kinnisvara õigustatud nõue on 838 000 krooni ehk 53 000 eurot.

Väljamaksmiseni aga linn ei jõudnud. Augustis läks kaheksa alltöövõtjat Rahva Kinnisvara vastu Tartu maakohtusse ja hagi tagamiseks käskis kohus linnal kanda summa kohtutäituri deposiitarvele.

Kohus vabastas selle summa alles läinud nädalal. Enam kui kahe ja poole aasta kestel kõiki kohtuastmeid puudutanud saaga lõppes Rahva Kinnisvara ja alltöövõtjate kokkuleppega, mille kinnitas maakohus. Kõik kohtusse pöördunud alltöövõtjad said suurema osa nõutud rahast.

Ventilatsioonifirma Even osaks langes 7000 eurot. Eveni tegevjuht Jaak Laving tõdes, et kohtukulude mahaarvamise järel jääb sellest alles umbes 5000 eurot, kuid vaidluse uba polnud talle pelgalt rahas.

«Selles tulemuses on sõnum kõigile firmadele: ärge lööge käega, kui teil püütakse nahka üle kõrvade tõmmata,» rääkis Laving. «Kui alltöövõtjad poleks selgasid kokku pannud ja koos võidelnud, oleksime kaotanud kõik.»

Okas hinges

Tartu linnavalitsuse vastu kannab aga Laving, nagu teisedki alltöövõtjad, hinges okast. Lavingu arvates ei püüdnud linn hapuks läinud remondihanget mitte lihtsalt kaelast ära saada, vaid hakkas 2011. aasta suvel alltöövõtjail vaipa alt ära tõmbama, nõudes täituri kontol hoiustatud raha tagastamist linnale.

Linnasekretär Jüri Mölderi arvates oli linna käitumine loogiline, sest kohtu sekkumisest ja alltöövõtjaile õnnelikust lõpust hoolimata on kogu aeg püsinud ja püsib kahjuks oht, et linn peab makstud summa maksma veel kord. Võibolla isegi topeltvääringus.

2010. aasta 19. augustil, neli päeva enne ehitusraha deponeerimist täituri kontol, loovutas Rahva Kinnisvara oma nõude firmale Monolite Invest. 2012. aasta juulis loovutas see omakorda nõude firmale Ceres Consult.

Ceres Consulti juhatuse liige Marika Uurmann kinnitas, et nõue Tartu linna vastu on jõus ning firma ei näe ka põhjust sellest loobuda. Uurmann täpsustas, et hagiavalduse linna vastu esitas Ceres Consult kohtusse mullu augustis.

«Vahepeal on Tartu linna ja OÜ Ceres Consult esindajate vahel toimunud vaid üksikuid kontakte, mille käigus kompromissile jõutud ei ole,» nentis Uurmann. Kui suure summa eest Ceres Consult nõude omandas, ei soostunud Uurmann avaldama, viidates nõude loovutamise lepingu konfidentsiaalsusele.

Nõue paisus taas

Jüri Mölderi sõnul ei nõua Ceres Consult enam 53 000 eurot, mida nõudsid Rahva Kinnisvara ja Monolite Invest, vaid algset lepingusummat koos viivistega – ühtekokku üle 137 000 euro.

«Taotlesime, et väljamakseid alltöövõtjaile ei tehtaks enne, kui meie vaidlus Ceres Consultiga on kohtus lõppenud,» rääkis Mölder. «Kahjuks kohus meie taotlust ei rahuldanud. See võib tähendada, et kui vaidlus Ceres Consultiga lõpeb linnale kahjulikult, võib meil tekkida nõudeõigus riigi vastu.»

Krediidiinfo andmeil juba kolm aastat makseraskustes olnud Rahva Kinnisvara sai kaks aastat tagasi küll kohtult likvideerimishoiatuse, kuid on vähemalt formaalselt alles. Firma juhatuse liikme Antonio Ereminiga Tartu Postimees ühendust ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles